Samostalna demokratska srpska stranka predstavila listu za EU izbore

SDSS na izbore za EU parlament izlazi prvi put samostalno, a cilj stranke je da osvoji jedan mandat, rečeno je na predstavljanju liste u sredu u Zagrebu.

Zagreb-EU-parlament-izbori SDSS

Nosilac liste, predsednik SDSS-a Milorad Pupovac veruje da taj cilj nije nedostižan i da ga njegova stranka može ostvariti, ako dobro odradi kampanju.

– Prošli put bio sam na koalicionoj listi i sam dobio gotovo 26.000 glasova, a sada kada je tu cela stranka i kada je tu 12 kandidata možemo da očekujemo barem još toliko. Imati srpskog zastupnika u EU parlamentu važno je zbog toga da u evropskim institucijama, evropskoj komisiji i evropskoj politici uopšte skrene pažnju na položaj Srba u Hrvatskoj, na obaveze koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Evropskoj uniji i koje su sastavni deo njenog pristupnog ugovora, na obaveze koje su sve članice EU do tada supotpisale pri pristupu Hrvatske i uopšte da se prava manjina u Evropi poštuju kako valja – objasnio je Pupovac tokom predstavljanja liste SDSS-a.

Pupovac smatra da činjenica da SDSS samostalno izlazi na ove izbore neće proći nezapaženo i da je ova stranka spremna i na to da će je napadati, ali ističe i da je siguran da će biti i pozitivnih reakcija.

– Mnogi su već pozdravili našu kandidaturu i smatraju da je za Hrvatsku dobro i da je važno da i Hrvati to podrže i verujem da će se to tako razvijati i tokom naše kampanje. Vodićemo računa o tome da svi oni koji u Hrvatskoj zavređuju naše poštovanje od nas ne čuju ništa što bi moglo da ih uvredi, a isto tako vodićemo računa da oni koji nas budu napadali, bilo iz redova srpske zajednice ili većinskog naroda, kada god ocenimo da je to potrebno odgovorimo na pravi način – rekao je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Na SDSS-ovoj listi kao vanstranački kandidat na drugom mestu je profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović.

– Kao što je Hrvatska mala zemlja u EU i s pravom očekuje da je se tretira ravnopravno velikima, tako isto i u unutrašnjoj politici male zajednice, manjine i svi oni koji se osećaju nepredstavljeni, nezastupljeni i, u nekim situacijama, neravnopravni s pravom očekuju da ih se tretira ravnopravno. To je stvarni test evropskih vrednosti. Teško je biti Evropljanin samo izvan zemlje, a ne istovremeno i unutar nje – poručio je Jović i naglasio da su ovi izbori prilika da za listu koja ne beži od svog identiteta i za ljude koji ne beže i nikada nisu bežali od svog identiteta, koliko god on bio nepopularan, glasaju svi.

SDSS je listu sastavljao prema kriterijumima rodne zastupljenosti, regionalne pokrivenosti, a vodili su računa i da kandidati budu što mlađi. Na listi je 40 posto žena, kandidati dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a spada i u liste sa najmlađim kandidatima. Jedna od njih je sportistkinja i golman hrvatske ženske vaterpolo reprezentacije Aleksandra Ratković.

Treća na izbornoj listi je saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je naglasila kako će SDSS u Evropskom parlamentu posebnu brigu voditi o problemima netolerancije prema pripadnicima nacionalnih manjina, ali i o netolerancije prema ženama i najmlađima.

Pored pomenutih na listi su i Jugoslav Vesić, Boris Milošević, Anja Šimpraga, Dejan Mihajlović, Mirjana Oluić-Voloder, Nikola Ivanović, Tatjana Vukobratović-Spasojević i Srđan Jeremić.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja.

1 KOMENTAR

  1. To je stvarni test evropskih vrednosti. Teško je biti Evropljanin samo izvan zemlje, a ne istovremeno i unutar nje – poručio je Jović i naglasio da su ovi izbori prilika da za listu koja ne beži od svog identiteta i za ljude koji ne beže i nikada nisu bežali od svog identiteta, koliko god on bio nepopularan, glasaju svi.

    Ovome bi poszavidio i Nikola Teszla 🙂

Comments are closed.