Saradnja Vukovarsko-sremske županije i AP Vojvodine

Generalni konzul Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije posetili su devetog marta Novi Sad. Dva dana ranije u Vukovaru je boravila ambasadorka Srbije Jelena Milić.

Konzul i Jeremić tekst

Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić posetili su u prošli četvrtak Autonomnu pokrajinu Vojvodinu. Tom prilikom imali su niz sastanaka sa predstavnicima različitih sekretarijata AP Vojvodine.

– Imali smo sastanak sa pokrajinskim podsekretarom za kulturu i informisanje Stanislavom Radulovićem, a tema razgovora bila je povezivanje kulturnih udruženja i institucija sa područja Vukovarsko-sremske županije i AP Vojvodine kroz nadolazeći IPA poziv prekogranične saradnje. Boravak u pokrajinskoj vladi iskoristili smo i za sastanak sa pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandrom Sofićem i direktorom Fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandrom Đedovcem sa kojima smo razgovarali o projektu Dunav nas spaja na kojem su oni partneri preko Fonda evropski poslovi koji deluje pri ovom pokrajinskom sekretarijatu. Takođe, razgovarali smo i o različitim vidovima povezivanja Vukovarsko-sremske županije i AP Vojvodine kao i opcijama i mogućnostima pomoći ovdašnjoj srpskoj zajednici – istakao je Jeremić.

Poseta Novom Sadu bila je prilika i da se obiđe štand pokrajinskog sekretarijata za kulturu na Novosadskom sajmu knjiga, a dogovorena je i poseta delegacije ovog sekretarijata Vukovarsko-sremskoj županiji. Ta poseta trebala bi da se realizuje uskoro, sa ciljem dogovora o konkretnim projektnim idejama.

Poseta ambasadorke Srbije Vukovaru

Dva dana ranije Generalni konzulat u Vukovaru posetila je ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić koja se najpre sastala sa saborskom zastupnicom SDSS-a Draganom Jeckov i predsednikom Glavne skupštine SDSS-a Vojislavom Stanimirovićem, a potom i sa predsednikom Zajedničkog veća opština, načelnicima opština sa srpskom većinom sa istoka države, te predstavnicima kulturnih ustanova i manjinskih veća.

Konzul i ambasadorka Jelena Milić

– Tema je bilo dosta, ima interesantnih predloga, a ima i inicijativa. Nadam se da će nam ovakvi sastanci na jednom mesečnom nivou preći u naviku i obavezu. Vidim da je ambasadorka Milić upućena u situaciju, da je pomno pratila i beležila sve što su naši saradnici pričali, iznosila je i ona svoje utiske kao što je svaki od njih dao svoj utisak, mišljenje i sud. Naravno da je ovo tek početak jedne, nadam se, dobre saradnje prevashodno za naš narod na ovom području. Trudiću se maksimalno, koliko je to u mojoj moći, da omogućim što više ovakvih sastanaka i da se što više pomogne našem narodu – naglasio je tom prilikom Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.

– Imali smo priliku reći u desetak minuta ono što je najbitnije i mislim da se svako od načelnika ili izlagača bazirao na različitu temu kako bismo mogli stvoriti jednu sliku ambasadorki kako to funkcioniše u Republici Hrvatskoj kad je u pitanju srpska manjinska zajednica. Očekujem da će rešavanje pojedinih spornih pitanja koje kao manjinska zajednica imamo u Republici Hrvatskoj dobiti jednu novu dimenziju i jedan novi smer i da ćemo biti mnogo aktivniji u pokušaju ostvarivanja svih tih prava, kako bismo mogli kroz neko prolazno vreme u narednih par godina, koliko će biti mandat ove ambasadorke, videti šta smo od toga uspeli napraviti, a šta nismo. Za sada mogu reći da nismo zadovoljni intenzitetom i dinamikom, količinom ili načinom ostvarivanja prava koja nam pripadaju, ali vidim da ima šanse za pomak. Što se tiče Opštine Borovo, imao sam priliku da kažem i da je jedan od ključnih problema, po meni, nereagovanje Vukovarsko-sremske županije u ostvarivanju prenosa osnivačkih prava za Osnovnu školu Borovo gde su dva kumulativno postavljena uslova od strane Opštine Borovo ispunjena i do dan danas nemamo nikakav odgovor, niti bilo kakvu akciju. To je jedan od najočiglednijih primera diskriminacije s kojom se susrećemo, a moglo bi se još i nekoliko drugih istaći, ali nije bilo vremena ni prilike – naveo je jedan od učesnika ovog sastanka načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Pre dolaska u Generalni konzulat Milić se sastala sa županom i zamenikom župana Vukovarsko-sremske županije Damirom Dekanićem i Srđanom Jeremićem, dok je po odlasku iz Vukovara imala priliku i da u Dalju poseti vladiku osečkopoljskog i baranjskog Heruvima. Iako su ove posete bile otvorene za javnost, ambasadorka ipak nije davala izjave za medije.