Sastanak sa novim predstavnikom političkog odeljenja američke ambasade

Predstavnik američke ambasade u Zagrebu Kameron Milard posetio Zajedničko veće opština u Vukovaru.

Američka ambasada

Predstavnik američke ambasade u Zagrebu Kameron Milard posetio je u ponedeljak 30. septembra Zajedničko veće opština gde je razgovarao sa predsednikom ove srpske institucije Srđanom Jeremićem. Cilj razgovora bio je da se Kameron Milard, kao novi predstavnik političkog odeljenja američke ambasade, upozna sa situacijom u kojoj se nalazi srpska zajednica u istočnom delu Hrvatske kao i sa problemima na koje nailazi u svakodnevnom životu.

– Iskoristio sam priliku da gospodina Milarda upoznam sa svim zakonima Republike Hrvatske koji se odnose na manjinska pitanja, koje sam pohvalio, ali u isto vreme izneo i činjenicu da su mnogi od njih samo mrtvo slovo na papiru, odnosno da se u realnom životu ne primenjuju. Upozorio sam i na jačanje desnih snaga u Hrvatskoj čije delovanje je direktno usmereno protiv srpske nacionalne manjine što je u poslednje vreme kulminiralo čak i fizičkim napadima na pripadnike našeg naroda. U tom smislu zatražio sam i pomoć Sjedinjenih Američkih Država i njihove ambasade u Zagrebu da utiču na hrvatske vlasti da zakoni koje je država donela budu doslednije sprovođeni, budući da su SAD jedna od država potpisnica Erdutskog sporazuma i kao takva i garant poštivanja prava srpske nacionalne manjine u ovom delu naše države – rekao je Jeremić.

Sa druge strane Kameron Milard najavio je da će u američkoj ambasadi u Zagrebu biti organizovan sastanak sa američkim ambasadorom gde bi se o svemu detaljnije razgovaralo kako bi se pronašla određena rešenja za isnesene probleme.