SDSS izabrao kandidate za parlamentarne izbore

U Vukovaru je 14. juna održan Glavni odbor Samostalne demokratske srpske stranke na kojem su izabrani kandidati ove stranke za predstojeće parlamentarne izbore koji će biti održani 5. jula.

Srđan Sekulić 15.06.2020.
Skupština SDSS

Nakon što je Glavni odbor izabrao kandidate, održana je i Glavna skupština SDSS-a na kojoj su kandidati i potvrđeni na listi srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici, a to su: Milorad Pupovac i njegov zamenik Dejan Mihajlović, Dragana Jeckov i zamenik Mile Horvat, te Boris Milošević i zamenica kandidata Anja Šimpraga.

Od 225 delegata Glavne skupštine njih 178 je bilo prisutno i jednoglasno su usvojili izborni program koji je predstavio predsednik stranke Milorad Pupovac.

- Iako i pre izborne kampanje i u samom njenom toku, SDSS optužuju da uzurpira vlast u Hrvatskoj, tvrdim da mi nismo stranka vlasti, mi smo stranka prava koja se bori za to da ono što je Hrvatska preuzela kao obaveze i realizuje. Mi nismo ni stranka lažnih obećanja, nego stranka koja izlazi na ove izbore s ciljem da ispuni obaveze prema svojim biračima i da ispuni obaveze i svog programa prema zemlji u kojoj deluje. Te obaveze vidimo u sledećim područjima: želimo da Hrvatska bude funkcionalna država za svakog njenog građanina, želimo da hrvatska ekonomija bude održiva i dostatna za sve ljude koji u njoj žive, želimo da hrvatsko društvo bude tolerantno, otvoreno i progresivno, a ne da njima vladaju duhovi prošlosti, da je zatvorena u odnosu na ostala društva, da je zatvorena za većinu slobodarskih ideja. Na kraju, mi želimo da je Hrvatska postavljena u svetu tako da bude što je moguće uticajnija, da ima što aktivniju ulogu u regionu u kom živimo. Dobar deo našeg programa odnosi se na prava Srba, na sve ono što je Hrvatska preuzela kao obavezu da reši; od poštovanja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u sferi jezika, obrazovanja, političke predstavljenosti, do statusa manjinskih institucija kao što su Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće i područja tolerancije, poštovanja različitosti i poštovanja drugog i drugačijeg – istakao je Pupovac.

Kandidate SDSS-a predstavio je predsednik Glavne skupštine Vojislav Stanimirović koji se osvrnuo i na prethodne održane skupštine ove stranke ne samo u Vukovaru nego i u drugim mestima širom Hrvatske.

- Ovi naši kandidati su jedan dobar politički tim koji se ne bavi samo nacionalnom, nego i racionalnom politikom jer bez racionalne politike naše institucije došle bi u jednu nezavidnu situaciju. Ja ne želim u detalje da komentarišem izborni program, bilo bi suvišno, ali mogu da kažem da je ovo dobar plan koji naši predstavnici imaju za naredne četiri godine. Očekujem da će naši kandidati biti izabrani na predstojećim izborima i znam da će svoj posao raditi najbolje što mogu, a posla ima još dosta – naglasio je Stanimirović.

Samostalno na izbore

U izjavi za medije kandidatkinja SDSS-a na parlamentarnim izborima Dragana Jeckov istakla je da će se ona i njene kolege i dalje boriti za manjinska prava, ravnomeran razvoj sredina koje su naseljene pripadnicima srpske zajednice, ali i drugim elementima koje su zastupali i u prethodnom sazivu Sabora.

- Ukoliko dobijem poverenje birača nastojaću i dalje da vodim brigu o manjinskom obrazovanju, dvojezičnosti, ali i o razvoju infrastrukture, rešavanju pitanja finansijski oštećenih penzionera. Tu je svakako i briga o našim manjinskim institucijama, a svoj pečat daću i kao žena tako da će briga o ženskim pravima biti u mom fokusu – napomenula je Jeckov.

SDSS na ovim parlamentarnim izborima izlazi samostalno u 12. izbornoj jedinici. U drugim izbornim jedinicama ne izlazi ni samostalno niti sa nekim u koaliciji.