Seminar Kancelarije za ljudska prava u Vukovaru

Zajedničko veće opština i Kancelarija za ljudska prava održali savetovanje za udruženja i ostale partnere ZVO-a o načinima i mogućnostima finansiranja.

Nikola Milojević 10.02.2023.
Kancelarija za ljudska prava Alen Tahiri

Savetovanje na temu unapređenja procesa finansiranja i ugovaranja programa i projekata iz Operativnog programa nacionalnih manjina za period od 2021. do 2024. godine održano je 10. februara u Srpskom domu u Vukovaru. Program je organizovalo Zajedničko veće opština u saradnji sa Kancelarijom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Savetovanju su prisustvovali svi partneri Zajedničkog veća opština koji su korisnici sredstava koja su kroz pomenuti program osigurana među kojima su bili i načelnici opština, zamenici gradonačelnika i načelnika iz redova pripadnika srpske zajednice, predsednici manjinskih veća i prestavnici udruženja i ustanova srpske nacionalne manjine.

- Zahvaljujući aktivnosti naših saborskih zastupnika, Kancelarije za nacionalne manjine i Vlade Republike Hrvatske, nacionalne manjine poslednjih godina zaista imaju značajna sredstva koja omogućavaju bolji i kvalitetniji rad institucija i svih udruženja koja funkcionišu u zajednici. Sa većim iznosom novca dolazi i veća odgovornost, te potreba za boljim i kvalitetnijim radom. Nama je cilj da sa ovakvim savetovanjem ojačamo partnere sa kojima provodimo programske aktivnosti. Njih je negde oko sto, a nama je važno da oni budu osposobljeni i da provode projekte u skladu sa obavezama koje mi imamo prema ugovoru sa Kancelarijom pa mi je drago što su se ljudi odazvali danas u velikom broju – kaže predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Prisutnima se pored predsednika ZVO-a obratila i saborska zastupnica Dragana Jeckov, ali i direktor Kancalarije za nacionalne manjine Alen Tahiri koji je u Vukovar došao sa saradnicima.

- Operativni programi za nacionalne manjine su sastavni deo programa rada Vlade RH i nama je jako važno da se oni provode u skladu sa zadanim hodogramom budući da su povezani sa radom Vlade. Mi ulažemo maksimalne napore kako bi svim učesnicima u tom procesu pomogli u kreiranju njihovih programa i projekata. Želja nam je da organizacijama nacionalnih manjina pojasnimo šta je prihvatljivo, a šta ne u smislu finansiranja i osmišljavanja programa te u kojem kontekstu možemo pomoći manjinama u očuvanju njihove tradicije i kulture – istakao je Alen Tahiri.