SNV prikuplja pomoć i nabavlja kontejnere za smeštaj

Dan nakon razornog potresa, koji je 29. decembra 2020. pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, SNV je pokrenuo humanitarnu akciju Banija je naša kuća, putem koje se prikupljaju sredstva na poseban žiro račun.

Srbi Hr 04.01.2021.
Banija je naša kuća

U okviru humanitarne akcije Banija je naša kuća konstantno se radi na nabavi novih kontejnera za smještaj ljudi koji su pogođeni zemljotesom, a SNV osigurava osnovne namirnice i druge potrepštine za domaćinstva, bavi se rešavanjem zdravstvenih tegoba (u slučaju da su izabrani doktori nedostupni), osigurava statičare i prijavu štete, privremeno stambeno zbrinjavanje, rešava potrebu za kućanskim aparatima bilo kog tipa, kao i sve druge potrebe.

Kontakti za pomoć ili donacije

Ukoliko trebate informacije ili pomoć ili želite prijaviti neku od nabrojanih potreba nazovite centralu Srpskog narodnog vijeća na broj: 01 4886 368

Ukoliko raspolažete građevinskim materijalom i bilo kakvom drugom vrstom donacija koju želite poslati na Baniju unesrećenima te vremenom i dobrom voljom da pomognete u poslovima prijave štete i drugim poslovima na terenu, nazovite na broj SNV-ovog Odeljenja za socijalna i humanitarna pitanja: 00385989886960

U nastavku se nalaze brojevi telefona skladišnih centara u kojima se mogu pronaći preusmerene donacije, ali i sve što SNV prema potrebama naručuje u okviru humanitarne akcije.

Glina, Komunalac:  Duško Žarković 0917638860

Vrginmost:  Milan Vrga 098430513

Petrinja, Jabukovac:  Aleksandar Slavnić 099 8602807

Sisak, ured VSNM:  Marijana Ristić 0957504108

Zagreb, Privrednik:  Nikola Lunić 0998151709

Ukoliko postoji mogućnost korištenja korespodencije elektronskom poštom, o svemu se možete informisati i na adresi banijajenasakuca@gmail.com

Račun za finansijsku pomoć

U okviru humanitarne akcije SNV-a Banija je naša kuća u Zagrebačkoj banci otvoren je multivalutni račun na koji se primaju uplate za humanitarnu pomoć koja je u ovom trenutku neophodna Banijcima i Banijkama pretežno iz ruralnih područja.

Upute za uplatu:

IBAN: HR5223600001501530334
Zagrebačka banka
Primatelj: Srpsko narodno vijeće, Gajeva 7, Zagreb
Opis: Za humanitarnu akciju “Banija je naša kuća”
Za uplate iz inostranstva SWIFT: ZABAHR2X

Prvi kontejneri isporučeni, stiže još

U četvrtak 31. decembra, podeljeno je prvih deset kontejnera koji su otišli unesrećenima u Majske poljane, Knezovljane, Gornju Bačugu, Donji Klasnić, grad Glinu i selo Moštanicu.

U saradnji s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, koja je vrlo aktivna u pomoći Gornjokarlovačkoj eparhiji nadležnoj za područje pogođeno potresom, animiraju se privredne i druge strukture iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

S današnjim danom, 4. januara, dogovoreno je 30 kontejnera u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, od toga 12 stiže upravo danas: šest na glinsko, šest na petrinjsko područje. Isporuku kontejnera do krajnjih korisnika obaviće glinski i petrinjski parosi u koordinaciji s aktivistima SNV-a.

S druge strane, SNV-u sutra, 5. januara, stiže još 12 kontejnera koji su dogovoreni i isplaćeni. Takođe, SNV je u postupku naručivanja još deset kontejnera, a mitropolija zagrebačko-ljubljanska naručuje još 20 kontejnera. Do danas je sveukupno naručeno 72 kontejnera – jedan dio je već isporučen, a do kraja ove nedelje očekuje se isporuka i ostalih.

Budući da jedan deo kontejnera stiže iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine, pravna služba SNV-a, uz pomoć i podršku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, olakšavaju i ubrzavaju proceduru transporta kontejnera preko granice, u skladu sa svim zakonskim propisima.

Srpsko narodno vijeće podržalo rad pučke kuhinje Dobrotvornog društva Merhamet iz Siska

Dobrotvorno društvo Merhamet iz Siska pretrpilo je veliku štetu usled razornog zemljotresa. U Merhametu je smeštena pučka kuhinja u kojoj se i ovih dana neumorno pripremaju obroci za ugroženo stanovništvo, iako je nesigurna za rad i primanje ljudi. S obzirom na pretrpljenu štetu, Srpsko narodno vijeće u sklopu akcije Banija je naša kuća odlučilo je donacijom od 15.000 kuna podržati rad kuhinje u Merhametu u kojoj se dnevno proizvede do 400 obroka. Donacija je isplaćena 4. januara.