Srbi i Hrvati zaigrali zajedno u Osijeku

U Osijeku je 13. aprila održana treća po redu manifestacija „Zaigrajmo zajedno“ u organizaciji Udruženja „Čuvari srpskog identiteta“.

Nikola Milojević 15.04.2019.
Zaigrajmo zajedno Osijek Folklorni ansambl „Dukat“ iz Stare Pazove

Dečije pozorište „Branko Mihaljević“ u osječkom Donjem gradu bilo je treću godinu uzastopno mesto na kom se zaigralo srpsko kolo, što je prava retkost u Gradu na Dravi. Upravo zbog toga je Udruženje „Čuvari srpskog identiteta“ i pokrenulo ovu kulturnu manifestaciju pod nazivom „Zaigrajmo zajedno“ koja je i ovog puta uspešno realizovana. Događaj iz godine u godinu dobija na sve većoj masovnosti učesnika, ali je i odaziv publike sve veći.

- Želimo da prikažemo našu kulturu, tradiciju i običaje, i da našim sunarodnicima u ovom gradu predstavimo sve ono sa čim se bave naši dragi gosti. Velika nam je čast što je naš poziv ove godine prihvatilo i Hrvatsko kulturno-umetničko društvo „Željezničar“ iz Osijeka. To je prilika da svi zajedno zaigramo, baš kao što je i naziv ove naše manifestacije – ističe predsednik Čuvara srpskog identiteta Dragan Todić.

Pored gostiju iz HKUD-a „Željezničar“, na manifestaciji su nastupili i Folklorni ansambl „Dukat“ iz Stare Pazove, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“, Etno ansambl Đurđevak iz Bobote, kao i pesnik iz Klise Mihajlo–Mićo Zečević. I prijašnjih su godina na ovom događaju gostovala različita kulturna društva iz Republike Srbije, a ove godine red je došao na Foklorni ansambl „Dukat“ koji je doveo svoju najmlađu sekciju uzrasta od trećeg do osmog razreda, a koja je izvela dve koreografije igara iz Šumadije i Pomoravlja. Ovaj ansambl ima i svoj dečiji orkestar koji je svirao muziku na tri violine, tri harmonike i gitari.

- Poziv u Osijek smo doživeli kao jednu izuzetnu mogućnost da našim sunarodnjacima u Republici Hrvatskoj damo podršku svojim prisustvom i pokažemo ono što inače radimo. Prvi put smo na ovim prostorima i nadam se da ćemo uspostaviti dugotrajniju saradnju. Danas smo posetili i Vukovar i bili smo dirnuti boravkom u tom gradu i divno smo dočekani i tamo i ovde u Osijeku – kaže umetnički rukovodilac ansambla „Dukat“ Svetlana Rudić  koja je na tom mestu od osnivanja društva 1993. godine pa do danas.

Manifestacija „Zaigrajmo zajedno“ održana je pod pokroviteljstvom Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.