Srbi iz Hrvatske odlaze na Evropeadu sa velikim ambicijama

U Bijelom Brdu održano poslednje okupljanje fudbalske reprezentacije Srba iz Hrvatske pred nadolazeću Evropeadu.

Nikola Milojević 20.06.2022.
Reprezentacija Srba iz Hrvatske

Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske okupila se proteklog vikenda na stadionu BSK-a u Bijelom Brdu gde je održala trening i pripremnu utakmicu pred nadolazeću Evropeadu. Ovo takmičenje amaterskih fudbalskih selekcija nacionalnih manjina odgađano je dve godine uzastopno zbog pandemije koronavirusa, a sada će biti održano od 25. juna do 3. jula. Fudbalska repreznetacija Srba iz Hrvatske odigraće dve utakmice u okviru svoje E grupe i to 27. juna protiv selekcije Slovaka iz Mađarske te dan kasnije protiv Slovenaca iz Italije.

- Održali smo trening upoznavanja. Kada stignemo u Austriju prva dva dana ćemo biti slobodni pa ćemo imati više vremena za pripremu taktike i svega ostalog. Neki momci su nam doputovali iz daleka i prešli i 500 kilometara kako bi danas bili sa nama. Imamo potencijala i kvaliteta da možda i prođemo grupu, ali kada stignemo tamo prvo ćemo pogledati utakmicu koju će između sebe odigrati naši protivnici pa ćemo više znati i o njihovom kvalitetu i u skladu sa tim postaviti naše ciljeve – rekao je nakon završenog treninga selektor Nikica Gagulić.

Sve poslove oko amaterske fudbalske reprezentacije Srba iz Hrvatske vodi Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj čiji su predstavnici takođe bili u Bijelom Brdu na završnim dogovorima pred put na takmičenje.

- Ovo je druga Evropeada na kojoj ćemo nastupati, a za razliku od one održane u Tirolu 2016. godine, sada su se stekli uslovi da napravimo i sportski rezultat. Prošli put smo imali raznih poteškoća i bili smo srećni što smo uopšte formirali reprezentaciju. Bilo je raznih problema koji nemaju veze sa sportom, ali smo to na svu sreću prevazišli. Nadam se da ćemo uspeti da prođemo grupu, a četvrtfinale ili eventualno polufinale bili bi za nas zaista ogroman uspeh – ističe potpredsednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Nemanja Eremić.

Reprezentacija Srba iz Hrvatske će u Austriji biti do zadnjeg dana takmičenja, a put su pomogli Srpsko narodno veće, Kancelarija za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Hrvatski nogometni savez. Reprezentativci će putovati zajedno sa selekcijom Hrvata iz Srbije koja će se takođe takmičiti na Evropeadi, a sa kojom reprezentacija Srba iz Hrvatske već godinama neguje prijateljske odnose.

Spisak reprezentacije Srba iz Hrvatske:

Dimitrije Dujmović (Sloga Borovo), Srđan Milovanović (Borac Bobota), Marko Jelečki (Vuteks-Sloga Vukovar), Stefan Bingulac (Vuteks-Sloga Vukovar), Stefan Ušćebrka (Radnički Dalj), Miloš Mirosavljević (Vuteks-Sloga Vukovar), Dragan Gagulić (Vuteks-Sloga Vukovar), Nemanja Dorić (Radnički Dalj), Nebojša Popović (Radnički Dalj), Nemanja Miodanić (Radnički Dalj), Srđan Nedić (Cibalia Vinkovci), Marko Medić (BSK Bijelo Brdo), Nikola Nešić (BSK Bijelo Brdo), Zoran Kurjega (Željezničar Moravice), Siniša Mamula (Gomirje), Petar Gvozdenović (Petrova Gora Vojnić), Marko Knežević (Petrova Gora Vojnić), Valentino Kuprešanin (Kroacija Lički Osik), Slobodan Lukić (Sloga Borovo), Dejan Veselinović (BSK Bijelo Brdo).