Srbi predstavili svoje običaje u Lipiku

Manifestacija Dan kulture nacionalnih manjina održana je u subotu u Lipiku, a uz ostale nacionalne manjine, svoje običaje prikazali su i Srbi iz Pakraca i Lipika.

Dan kulture nacionalnih manjina Dan kulture nacionalnih manjina VSNM grada Lipika
Foto: Kompas

Za razliku od prethodnih godina kada su se sve manjine predstavljale posebno, ove godine su publici svoju tradiciju i kulturu pokazali isti dan. Osim srpske nacionalne manjine s područja zapadne Slavonije, u programu su učestvovali i Italijani, Česi, Ukrajinci i Mađari, a nominalno kao gosti manifestacije nastupili su i članovi domaćeg Kulturno-umetničkog društva „Lipik“ koji neguju kulturu i običaje lipičkog kraja.

– Grad Lipik je za sve svoje stanovnike više nego prijatelj, to želimo pokazati svakim danom, a posebno smo ponosni na ovaj dan koji smo proglasili Danom nacionalnih manjina grada Lipika jer ova manifestacija je iz godine u godinu sve lepša i posećenija, a ovaj put i malo drugačija jer će svoje kulturno, tradicijsko, folklorno i kulinarsko bogatstvo predstaviti sve nacionalne manjine zajedno – izjavio je za lipički portal Kompas gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Tokom nastupa kulturno-umetničkih društava, nacionalne manjine s područja zapadne Slavonije prikazale su svoje običaje i kulture, a nakon toga su se gosti mogli poslužiti specijalitetima iz italijanske, ukrajinske, srpske, mađarske i češke kuhinje.

– Ova manifestacija je potrebna našem kraju da i srpska zajednica nastupi sa drugim manjinama i da se ta saradnja razvija radi boljih odnosa – kaže zamenik gradonačelnice grada Pakraca i član Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović.

Predstavnici srpske zajednice bili su Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pododbor zapadna Slavonija iz Pakraca s pesmama „Kroz moju baščicu“, „Ej skidaj majko s prozora cvijeće“, „Oj djevojko draga dušo moja“ i „Jelen pase po gorici travu“ (krivo kolo) te članovi Veća srpske nacionalne manjine grada Lipika koji su ponudili gastronomske specijalitete svoga kraja.

– Kako u našem gradu ne postoji srpsko kulturno-umetničko društvo u tom delu programa pomogla nam je SKD „Prosvjeta“ pododbor Pakrac. U kulinarskom delu programa naše veće predstavilo je domaću gastro ponudu koja karakteristična za naše područje. Svakako pozdravljamo ovakvu organizaciju jer toga, osim u Lipiku, kod nas nema. Nisu svi uvek blagonakloni prema nama i našim nastupima pa nam je ovo super jer se možemo predstaviti bez problema. Ovde nije nikad bilo nikakvog incidenta ili provokacija – priča predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Lipika Darko Derenj.

Bila je ovo šesta godina za redom kako se održava Dan kulture nacionalnih manjina što pokazuje koliko je ovaj kraj bogat multikulturalnošću te tradicijom i običajima različitih naroda.

1 KOMENTAR

Comments are closed.