Srbi u opštini Stari Jankovci zadovoljni saradnjom sa Opštinom

Predstavnici srpske zajednice iz Vukovarsko-sremske županije posetili opštinu Stari Jankovci i sastali se sa tamošnjim načelnikom.

Stari Jankovci predstavnici Srba

Načelnik opštine Stari Jankovci Dragan Sudarević i predsednik opštinskog Veća Boris Dragičević primili su u svojim prostorijama 1. marta delegaciju srpske zajednice sa prostora Vukovarsko-sremske županije, a na sastanku se razgovaralo o položaju srpske zajednice na području ove opštine, rezimirano je šta je sve u proteklim godinama urađeno po tom pitanju, a šta tek treba da se napravi.

– Stanje u našoj opštini ocenio bih kao zadovoljavajuće povrh svega zbog evropskih fondova i mogućnosti koje su nam pružene ulaskom Hrvatske u EU, a intencija je da će ta sredstva u narednom programskom periodu biti i povećana. Mi smo u tome bili prilično uspešni i nadam se da ćemo biti i dalje, a što se tiče saradnje sa svim manjinama rekao bih da je taj odnos dobar, čak i odličan. Imamo pet sela, a Srbi su većinsko stanovništvo u Sremskim Lazama i polovično u Oroliku. Mislim da nijedno od tih naših sela nije zapostavljeno. Gledamo da ulažemo u mesta proporcionalno broju stanovnika i da jednako gledamo na sve stanovnike naše opštine – rekao je nakon sastanka načelnik Sudarević.

Nakon sastanka u zgradi opštine u Starim Jankovcima učesnici su zajedno posetili Sremske Laze gde su obišli Društveni dom koji je trenutno u fazi obnove, kao i prostorije opštinskog Veća srpske nacionalne manjine. Među predstavnicima srpske zajednice sastanku su prisustvovali predsednik i sekretar Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i Dušan Latas, većnici Samostalne demokratske srpske stranke u opštinskom Veću Nebojša Ninić i Nebojša Svilokos te predsednik županijske organizacije SDSS-a ujedno i načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov. Delegaciju je predvodio zamenik župana iz redova pripadnika srpske zajednice Srđan Jeremić.

Stari Jankovci Društveni dom u Sremskim Lazama

– Drago mi je što smo imali priliku da vidimo da je sanacija Društvenog doma u Sremskim Lazama izvršena u velikoj meri. To je projekat o kojem smo razgovarali pre nekoliko godina, a sada smo videli da je u njega uloženo oko dva miliona kuna. Zgrada je pred kraj sanacije i to je značajan kapitalni projekat za srpsku zajednicu na području ove opštine. Posebno nas ohrabruje što smo videli da se i dalje ulaže, videli smo da je u izgradnji staza u Sremskim Lazama ispred osnovne škole. Kako smo čuli opština je dobila i građevinsku dozvolu za izgradnju prostorija fudbalskog kluba u naselju Orolik, obnovljene su prostorije fudbalskog kluba u Lazama, a u planu je i zamena krova na prostorijama VSNM-a u ovoj opštini, a dobili smo danas i garancije od načelnika da će uskoro biti završeno ograđivanje groblja u Lazama – izdvojio je nakon sastanka Srđan Jeremić i konstatovao da postoji korektan odnos opštinske vlasti i organizacija koje okupljaju pripadnike srpske zajednice.

Sa ovom konstatacijom složio se i većnik u opštinskom Veću Nebojša Ninić iz Orolika.

– Pored uređenja svlačionica našeg fudbalskog kluba, Opština planira u ovoj godini da sanira staze i da uredi centar naselja Orolik kroz kupovinu jedne nekretnine u samom centru koja ima jako veliki plac. To bi bilo dobro jer bi se centar na taj način mogao lepše urediti. Posađen je jedan drvored i mi se nadamo da će i u budućnosti opština ulagati u naše mesto, ali u sva druga mesta, kroz evropske i opštinske projekte te da ćemo ih sve urediti i unaprediti – kaže opštinski većnik.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2021. godine na području opštine Stari Jankovci živi 3.271 stanovnik od među kojima se njih 612 izjasnilo kao pripadnici srpske nacionalne manjine što čini 18 odsto od ukupnog broja stanovnika.