Srbija će preduzeti pravne korake kako bi zaštitila oštećene penzionere iz Hrvatske

U Beogradu je 18. oktobra održana konferencija na temu rešavanja pitanja neisplaćenih penzija u periodu od 1991. do 1995. godine

Srbi Hr 19.10.2018.
KONFERENCIJA BEOGRAD neisplaćene penzije

U organizaciji Udruženja penzionera iz Hrvatske Beograd uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za dijasporu i krovnih organizacija izbegličkih udruženja iz Hrvatske u Palati Srbija u Beogradu je održana naučna konferencija pod nazivom "Aneks „E“ Sporazuma o sukcesiji SFR Jugoslavije i rešavanje pitanja neisplaćenih penzija iz Republike Hrvatske".

Na konferenciji je učestvovao veći broj eminentnih stručnjaka, predstavnika državnih institucija Republike Srbije i udruženja penzionera iz Hrvatske. Prof. dr. Aleksandar Gajić iz Mešovite komisije za sukcesiju rekao je kako Republika Srbija ima volju da se konačno reše otvorena pitanja sukcesije, ali da je to multilateralno pitanje koje podrazumeva volju i druge strane.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta napomenuo je da su pitanja imovine i stečenih prava, kao i penzija, ključna pitanja poštovanja ljudskih prava, kao i to da bi Vlada Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova trebalo stalno da ukazuju Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama na kršenje ljudskih prava Srba iz Hrvatske i na činjenicu da se ne poštuje važan međudržavni sporazum.

Rad saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov na temu "Pravni osnov za obeštećenje dospelih i neisplaćenih penzija u RH" u ime Kluba zastupnika SDSS-a izlagao je predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a Jovan Vlaović. U radu konferencije učestvovao je i predsednik vukovarskog Udruženja finansijski oštećenih penzionera Ilija Vojnović.

Glavni zaključak konferencije jeste da matična država preduzme određene međunarodne pravne korake kako bi zaštitila prava finansijski oštećenih penzionera