Srednjoškolci dobili udžbenike iz pravoslavne veronauke

Od ove školske godine svi srednjoškolci u Hrvatskoj koji pohađaju časove pravoslavne veronauke imaće i odgovarajuće udžbenike za ovaj predmet.

Knjige iz pravoslavne veronauke TŠ
Podela udžbenika iz veronauke u TŠ Nikola Tesla

Nakon što su prijašnjih godina udžbenike iz predmeta Pravoslavna veronauka u Hrvatskoj dobile osnovne škole, od ove školske godine završene su i knjige za sva četiri razreda srednjih škola. Pravoslavni katihizis 1-4 su prvi udžbenici ikada iz veronauke za srednju školu koji su štampani u Hrvatskoj. Odobreni su od Ministartsva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, a u izdanju Izdavačkog preduzeća Prosvjeta.

– Odavno imamo potrebu da za veronauku imamo kvalitetan udžbenik jer su se veroučitelji do sada uglavnom snalazili kako su znali i umeli. Do pre nekoliko godina imali smo udžbenike koji su izdani u Republici Srbiji, ali i tamo sada dolazi do promene plana i programa za veronauku pa će doći novi udžbenici jer su ti stari imali određene manjkavosti. Mi pratimo taj plan i program iz Srbije jer smo jedna crkva, ali danas mogu ponosno da kažem da smo završili udžbenike pre nego što su to uradili u Srbiji – ističe voditelj katihetskog ureda Eparhije osečkopoljske i baranjske, koodrinator za veronauku na nivou Republike Hrvatske i recenzent udžbenika Vukašin Cvetojević.

Knjige su 24. septembra svečano podeljene učenicima srednjih škola u Vukovaru gde je i najveći broj onih koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kao i pravoslavnu veronauku. Iz Zagreba ih je doneo generalni sekretar Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Slobodan Živković.

– Prosvjetino izdavačko preduzeće je napravilo kompletan posao oko izdavanja udžbenika iz pravoslavne veronauke i za osnovnu i za srednju školu. Sa tim postupkom smo počeli pre nepune dve godine, naravno uz saglasnost i blagoslov Srpske pravoslavne crkve i veliko nam je zadovoljstvo što je glavni i odgovorni urednik svih izdanja Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije. Sav taj posao ne bi bilo moguće realizovati ni bez blagosova episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima i svih ljudi koji su bili uključeni u taj posao. Danas smo imali zadovoljstvo da te udžbenike poklonimo učenicima u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a u narednim danima će ista takva donacija biti uručena i učenicima u ostatku Republike Hrvatske – rekao je prilikom dodele udžbenika u vukovarskoj Gimnaziji Slobodan Živković.

Srpske institucije obezbedile sredstva da udžbenik za učenike bude besplatan

Uz učenje srpskog jezika, pohađanje časova veronauke za srpsku zajednicu u Hrvatskoj je temelj očuvanja kulture, vere i identiteta. Zato će ovi udžbenici za sve učenike biti besplatni, a rezultat je to dobre saradnje svih srpskih institucija u Hrvatskoj među kojima su Prosvjeta, Srpska pravoslavna crkva, Srpsko narodno vijeće i Zajedničko veće opština koji su obezbedili sredstva da učenici dobiju ove knjige.

Knjige iz pravoslavne veronauke
Vukovarski Gimnazijalci po modelu A

– Za nas je od veliko značaja učenje veronauke, ali i školovanje po modelu A. To je za celu našu zajednicu na ovom prostoru izuzetno važno. Od toga nećemo odustati pre svega zbog kvaliteta obrazovanja i znanja koja deca stiču. Podela ovih knjiga je zajednička akcija srpskih institucija, a to je i poruka koju želimo da pošaljemo. Zajedno možemo sve i zajedno možemo puno učiniti za dobrobit zajednice – kaže predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Knjige su u Vukovaru podeljene u Gimnaziji, ekonomskoj školi, strukovnoj školi kao i u Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u kojoj su pored Pravoslavnog katihizisa učenici trećih i četvrtih razreda dobili ovom prilikom i udžbenike iz srpskog jezika. Pravoslavnu veronauku na području čitave Hrvatske pohađa oko sedamsto srednjoškolaca od kojih je njih 540 sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.