Srpske institucije dobijaju svoju zgradu u Vukovaru

Obnova Srpskog doma trebala bi uskoro da bude završena pa će tako srpske organizacije u Vukovaru dobiti svoje prostore koje će zbog multifunkcionalnosti zgrada moći da koriste za različite događaje.

Srpski dom Vukovar

Na području grada Vukovara, osim zgrade Zajedničkog veća opština, ne postoji niti jedan drugi objekat u vlasništvu srpskih institucija koji može da posluži za organizaciju različitih predavanja, tribina i projekcija te za korišćenje poslovnih prostora.

Povodom obnove stare zgrade i izgradnje nove dvorane koje se nalaze u blizini samog centra Vukovara, odmah pored Sabornog hrama Svetog Nikolaja, održana je i redovna sednica upravnog odbora za obnovu Srpskog doma na kojoj su prisustvovali i izvođač radova te arhitekta koji kontroliše radove i uređuje interijer zgrade.

– Trudimo se da stari objekat bude obnovljen u naredna dva meseca i da ga konzerviramo te da još obezbedimo sredstva za novi objekat koji je u izgradnji, odnosno multifunkcionalnu dvoranu koju planiramo da osposobimo da bude višenamenska i da naša zajednica može da je koristi iz crkvenog, kulturnog pa i političkog domena – priča predsednik upravnog odbora za obnovu Srpskog doma  u Vukovaru Vojislav Stanimirović.

Srpski dom Vukovar Srđan Jeremić Jovan Vlaović Aleksandar Milošević Jovo Vuković Miljen Ilić Vojislav Stanimirović Jovan Vlaović Josip Videković
Unutrašnjost obnovljene zgrade.

Ako se obezbede potrebna finansijska sredstva za završetak izgradnje dvorane, sve bi trebalo da bude završeno do kraja septembra ove godine, kada bi trebalo da bude gotovo i uređenje okoline.

– Obnovu stare zgrade Srpskog doma je finansirala Republika Srbija sa milion evra, a milion i po kuna je obezbeđeno iz Fonda za obnovu Grada Vukovara. Nadamo se da ćemo jedan deo sredstava još obezbediti iz Fonda, a videćemo šta će još nedostajati vezano za opremu same zgrade pa ćemo zbog toga morati još sa strane zatražiti neka nova sredstva – objašnjava Stanimirović finansijske aspekte obnove.

Radovi su podeljeni u tri faze

Donji sprat Srpskog doma predviđen je za biblioteku, svešteničke kancelarije i kancelarije srpskih organizacija i udruženja, dok će iznad biti sale za sastanke, a u potkrovlju smeštajni kapaciteti za goste koji budu učestvovali na različitim događajima u Vukovaru.

U januaru 2018. godine je napravljena projektna dokumentacija i i dobijena građevinska dozvola. Četiri meseca kasnije krenulo se sa izvođenjem radova.

– Sami radovi su podeljeni u tri faze. Prvi deo radova odnosi se na rekonstrukciju prednjeg uličnog dela zgrade, a što se toga tiče radovi su 90 odsto završeni. Očekujemo u narednih mesec dana da taj deo obnove u potpunosti bude završen. Druga faza radova je multifunkcionalna dvorana koju gradimo. Unutra su stavljene instalacije, previđeni su razvodi za sanitarije, rasvetu i sve ono što je dovoljno da bi moglo da se priđe konačnom uređenju. Otprilike 60 odsto ove investicije je završeno. Kraj obnove dvorane, ako sve bude ispraćeno finansijski, očekujemo za tri do tri i po meseca. Ostaje nam još treća faza obnove, a to je okolina. Tu spadaju pristupne ceste i staze, parking, zelene površine, kišne i fekalne kanalizacije, odnosno sve ono što je građevinskom dozvolom uslovljeno da se mora izvesti – pojašnjava kako teku radovi projektant i kontrolor radova Josip Videković.

Srpski dom Vukovar
Izgradnja multifunkcionalne dvorane.

Zgrada Srpskog doma u Vukovaru je u zajedničkom vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine Vukovar, Zajedničkog veća opština te Srpskog narodnog veća, a kupoprodajni ugovor između sadašnjih vlasnika i prethodnog vlasnika „Veleprometa“ potpisan je u martu 2017. godine. Otkup ovog objekta iznosio je 1.650.000 kuna, a najveći deo od 1.300.000 isplatilo je Srpsko narodno veće, dok je nešto ranije polog od 350.000 kuna platila Srpska pravoslavna crkva.

Sednici upravnog odbora i kontroli radova prisustvovali su, uz Vojislava Stanimirovića i Josipa Videkovića, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, potpredsednik Srpskog narodnog veća Aleksandar Milošević, predstavnik firme koja izvodi radove Jovo Vuković, paroh druge parohije vukovarske protojerej-stavrofor Miljen Ilić te predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a Jovan Vlaović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.