Stari sportovi zanimljivi i deci

Olimpijada starih sportova održana je i ove godine u vukovarskoj park šumi Adica u sklopu programa „Jesen sa SDSS-om“ koji provodi vukovarska Gradska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke.

Olimpijada starih sportova SDSS GO Vukovar

Dečja graja i cika nadglasavala je najave voditelja šeste po redu SDSS-ove olimpijade starih sportova i rasprostirala se duž vukovarske park šume i popularnog izletišta Adica u prepodnevnim nedeljnim satima. Iako rano jutro nije donelo najbolje vremenske uslove, čak je padala i kiša, nešto kasnije pojavili su se sunčevi zraci i privukli Vukovarčane i goste da pokažu svoje umeće u tradicionalnim sportovima.

– Ono što mi je danas posebno drago jeste što su sa nama dečica iz Osječko-baranjske županije. Stotinak mališana iz Baranje, Kućanaca, Silaša i Koprivne danas se druže sa nama na inicijativu našeg episkopa Heruvima. Svi takmičari će se nadmetati u našim tradicionalnim disciplinama, posebna takmičenja spremili smo za decu – objašnjava predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Učesnici su se takmičili u starim sportovima poput bacanja kamena s ramena, skoku u dalj iz mesta, trčanju u džaku, nošenju jajeta u kašici i „kraljevskoj disciplini“ povlačenju konopca. Ova manifestacija takođe je i deo „Brankovih dana“ pa su deca pre učestvovanja na olimpijadi, prisustvovala liturgiji u hramu Presvete matere Paraskeve. Goste su pozdravili i vukovarski parosi Saša Kuzmanović i Miljen Ilić koji su se zahvalili svim prisutnima na dolasku povodom „Brankovih dana“ – manifestacije posvećene pesniku Branku Radičeviću.

– Vreme nam na početku dana nije išlo na ruku, ali ove godine je ipak došlo više takmičara nego prethodne. Prošlogodišnje izdanje se pokazalo kao veoma dobro, a ovo još bolje. Na neki način smo uspeli da ovu manifestaciju sjedinimo s „Brankovim danima“ i u okviru Olimpijade starih sportova uvrstili i Dečiju olimpijadu. Prošle godine smo imali četrdesetak dece, ove imamo preko sto, a nagodinu očekujemo da se taj trend povećanja dečijih takmičara još poveća – kaže Srđan Kolar.

Ovogodišnjoj SDSS-ovoj Olimpijadi starih sportova prisustvovali su između ostalih i predsednik Glavne skupštine i Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović  i Boro Rkman, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik županijske organizacije SDSS-a Vukovarsko-sremske županije Dušan Jeckov i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Ovo je još jedna manifestacija u organizaciji najveće gradske organizacije SDSS-a u Hrvatskoj. Drago mi je što imamo priliku da ove godine ugostimo dečicu iz Osječko-baranjske županije. Bitan je takmičarski duh, a rezultat je u drugom planu. Najvažnije je da se deca okupe i da se svi družimo. Ima više ljudi nego prošle godine i očekujemo da će ih ubuduće biti još više jer se narod voli okupljati oko ovakvih manifestacija – izjavila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je ovim putem najavila i obeležavanje Međunarodnog dana žena sa sela.

Svi takmičari su dobili poklon majice, a deca slatke paketiće sa čokoladicama, bombonima i sokovima.