Struja u Parčićima do kraja godine

Zahvaljujući programu reelektrifikacije, sanacije i obnove, preko 20 domaćinstava u selu Parčići kod Kistanja, do kraja godine, najzad će dobiti električnu energiju.

Parčići reelektrifikacija

Nakon dve i po decenije čekanja, života u mraku ili pod svetlosti solarnih panela, selo Parčić i njegovi za sada malobrojni stanovnici konačno su dočekali da elektrifikacija zakuca i na njihova vrata. Dogovorom između hrvatske Vlade i kluba zastupnika SDSS-a u okviru akcionog plana započeo je rad na reelektrifikaciji Parčića, radovi su počeli i do kraja tekuće godine struja bi trebala osvetliti selo. Pre nego što u kućama povratnika ponovo zasvetle sijalice mora se iznova razvući elektro-mreža, od stubova i žica do trafostanica pa do novih brojila u obnovljenim domaćinstvima, pojašnjava pomoćnik direktora Elektre Zadar Branko Burčul, koji nadzire svaki detalj izvršavanja radova na terenu.

-Nakon što smo dobili građevinsku dozvolu pre mesec dana smo započeli sa radovima reelektrifikacije. Visoki odnosno srednji napon radimo kablovski, od postojećeg dalekovoda u Bjelini do poslednje trafostanice u Parčićima. Čitavo područje će se reelektrificirati sa dve trafostanice zidanog tipa i jedne stubne, što je ukupno oko osam i po kilometara srednjenaponske mreže, i još oko četiri kilometra niskonaponske mreže koja će se raditi nakon toga – pojašnjava Burčul tehničke karakteristike radova.

Ukoliko ih vremenske prilike budu poslužile, kako kaže, ovom dinamikom radovi bi mogli biti gotovi i pre kraja kalendarske godine. Tada će ujedno biti moguće i priključenje korisnika na novopostavljenu niskonaponsku mrežu. Iako se Parčići nalaze u brdima Bukovice, tri kilometra daleko od glavnog asfaltnog puta i pod plaštom bujne vegetacije gde se, još uvek, može izaći samo visokim terenskim vozilom, nezahvalan teren u današnje vreme nije nešto što se može smatrati glavnim opravdanjem da ljudi budu uskraćeni za osnovne uslove za život, u ovom slučaju struju, konstatuje Burčul.

-Teren jeste loš i zahtevan, možda čak i jedan od najlošijih na kojima smo do sada radili, ali i strojevi su danas moćni pa ako ne može proći ona mašina na točkovima, može ona na gusenicama. Započeli smo sa najtežim delom i taj smo gotovo odradili, radi se o zaseoku Vukše do kojeg je najteže doći. Kopanje terena i dopremanje materijala je u tom delu završen kako bi izbegli kišu i eventualno odnošenje već lošeg puta.  Što se više budemo približavali ravnijem terenu i radovi će ići brže i jednostavnije – dodaje Burčul, ističući kako je kompletan materijal za postavljanje elektro-mreže već u skladištu, kako je isti nabavljen pre novih poskupljenja čime je izbegnut dodatni trošak i, što je najvažnije, nema prepreka da posao bude obavljen u planiranom roku.

Investicija vredna 4.030.000 kuna

Ono što je još važno, bar kada se radi o tehničkoj strani ovog posla, jeste da će nakon sprovođenja  kablova ujedno biti postavljeni i betonski stubovi kroz selo, niskonaponska mreža biće razvedena kroz sve uličice do svakog domaćinstva, u tim vodičima biće i oni za javnu rasvetu a sama armatura za istu biće obaveza opštine Kistanje. To bi, ukratko, značilo da će čitavo selo najzad osvanuti iz dugogodišnjeg mraka i da će se dašak civilizacije doseliti i u Parčiće.

Do kraja 2021. godine pravo za priključak na elektromrežu, kada se radi o selu Parčići, za sada imaju dvadeset i dva domaćinstva. Nakon godina borbe sa administracijom, lokacijskim dozvolama i puta do građevinske dozvole, konačno su stvoreni svi neophodni uslovi da se reelektrifikacija završi i u ovom selu, koordinator HEP-ovog programa za reelektrifikaciju navodi Branko Jurišić.

-Tri godine je prošlo od kada sam prvi put bio na terenu ovde u Parčićima. Zaista smo imali puno poteškoća i dosta toga je trebalo prethodno odraditi da bi smo dobili građevinsku dozvolu. Imovinsko pravni odnosi, lokacijska dozvola, sve je to sada iza nas ali je za sve trebalo i mnogo vremena i mnogo posla. Treba reći da je ovo investicija vredna 4.030.000 kuna, reagovali smo na vreme, nabavili materijal na vreme i evo došli do toga da se prva trasa radova već završava – kaže Jurišić.

Parčići reelektrifikacija

Ono što sada predstoji, ističe Jurišić jeste da se u saradnji s lokalnom zajednicom i aktivistima na terenu, od potencijalnih korisnika pokušavaju dobiti zahtevi za priključcima koji su potrebni kako bi mogla biti pokrenuta redovna procedura u vezi sklapanja ugovora o korišćenju mreže.

-Na ljudima čije su kuće obnovljene sada je da komuniciraju sa lokalnom zajednicom, da u saradnji sa predstavnicima opštine Kistanje podnesu zahteve za priključke na mrežu kada se radi o njihovim domaćinstvima, i taj deo posla ne može odraditi niko nego oni sami. Ono što još mogu reći jeste da vidim inicijativu Opštine da se na završi na ovome, da im je u planu uređenje pristupnog puta i to će biti već važan preduslov za povratak. Kad dođe struja, kad ljudima uredite put onda ste napravili velike korake da mogu dolaziti, a upravo to je ono što sam imao priliku i da čujem od onih koji još uvek žive na relaciji Parčići-Srbija –  zaključuje Jurišić, koji je zajedno sa Burčulom obišao teren u Parčićima.

Jurišić je još rekao kako su u tom delu Dalmacije ostala još dva sela u obrovačkom zaleđu gde treba odraditi reelektrifikaciju, Pece i Gornji Čabrić, verujući da će i ti radovi biti okončani u proleće, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostalo devet domaćinstava u selu Otišić, za koja se radi projektna dokumentacija uzevši u obzir da se radi o novoj trasi.

Konačno prava struja

Da će sve biti u skladu sa dogovorom i zakazanim rokovima uverili su se i potpredsednik Vlade RH Boris Milošević i saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga, koji su sa malobrojnim povratnicima u Parčiće podelili dobre vesti o dolasku struje. Jedan od njih, Jovo Vukša, dočekao ih je na svom kućnom pragu.
Neki od njegovih komšija struju nisu dočekali ali će sada, nada se Jovo, možda neki drugi da se vraćaju.

Parčići reelektrifikacija boris milošević anja šimpraga

-Moja sestra i zet će se prvi vratiti, iako oboje žive u Austriji. Svako malo dođu, svaki odmor provedu ovde i čim odu u penziju neće nigde nego ovamo. Dolazili su i kad sam bio u mraku, i kada sam se služio solarnim panelom, pa što ne bi onda i kad sve uslove budu imali?! Valjda će i drugi tako. Evo meni je osamdeset i prva godina pa se radujem pravoj struji, neka je, neka svetli selo. Solarni panel mi je zamenio sveću, imao sam svetlo, televizor, frižider i te najosnovnije stvari, ali sada više neće biti gledanja u sunce, hoće li električni šporet moći poslužiti ili bojler vodu zagrejati. Nema danas života bez struje – konstatuje Jovo.

Da će njegove reči čuti i drugi, nekadašnji stanovnici sela Parčići, da nigde lepše nije nego u svom kraju i da njih ne čeka život u mraku, kakav je Jovo dugo godina živeo i preživeo, nadaju se i u opštini Kistanje. Već sada su, poručuju, na raspolaganju svima njima. Osposobljeni kadar i gotovi obrasci čekaju na zahteve za priključivanje domaćinstava na elektro-mrežu i to je ujedno apel koji im i na ovaj način upućuju, da satove i brojila konačno postave u svoje domove, jer bez povratka i života sva ova priča bila bi uzalud.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.