Svečana proslava Svetog Trifuna u Sotinu i Vukovaru

Na dan Svetog Trifuna osveštan je vinograd porodice Bezbradica u Sotinu, dok je u Vukovaru održana proslava povodom obeležavanja zaštitnika vinogradara.

Sveti Trifun sotin opg bezbradica

Ukoliko se iz Vukovara zaputite u Novi Sad ili Beograd, proći ćete kroz Sotin, malo mesto koje administrativno pripada gradu Vukovaru. Na izlazu iz sela, na obroncima Fruške Gore, malo iznad obale Dunava, nalazi se imanje porodice Bezbradica. Kako je Sveti Trifun u narodu poznat kao zaštitnik vinogradara, 14. februara, uz prisustvo velikog broja gostiju, osveštan je vinograd ove sotinske porodice. Glavnu brigu o vinogradima vode supružnici Đurđica i Nikola Bezbradica.

– Bavimo se proizvodnjom vina za svoje potrebe, a nemamo neku veliku komercijalnu proizvodnju. Imamo nešto vina u rinfuzi, a uz to proizvodimo i rakiju za naše potrebe. Pošto smo suprug i ja radili u Vupiku i školovali troje dece, nismo imali neke velike mogućnosti da si priuštimo veća ulaganja kako bismo prodavali svoje proizvode. Što se tiče samog održavanja vinograda, krećemo od rezidbe, ostavljamo jedan luk i jedan reznik. Posle toga ide plevljenje, vezanje i uvlačenje pa na kraju berba. Ipak, danas se, bar po mom mišljenju, vinogradarstvo ne isplati jer su jako velika ulaganja, radna snaga je skupa, a i nema je zbog sve češćeg iseljavanja. Grožđe je jako jeftino – objašnjava poslove i probleme u vinogradarstvu Đurđica Bezbradica, inače po struci poljoprivredni tehnolog.

Ovaj vinograd je posađen 2004. godine, a prostire se na tri hektra i ima oko 11.500 čokota. Uzgajaju se i crna i bela sorta grožđa. Od bele sorte OPG Bezbradica proizvodi graševinu i beli sovinjon, a od crne kabarne sovinjon, pinot i frankovku.

– Moj prvi i osnovni hobi je oduvek bilo vinogradarstvo iako sam u životu radio i mnoge druge stvari. Moj otac je bio vinogradar, a ja sam kao mali išao da mu pomažem, pa je ta ljubav ostala. Kad on više nije mogao, posao smo preuzeli supruga i ja. Što se tiče proslave Svetog Trifuna kao zaštitnika vinogradara, mi smo počeli da slavimo još od prvog zasada vinograda. Jedno vreme smo prekinuli, ali smo kasnije opet nastavili tradiciju – priča Nikola Bezbradica.

Vinogradari se prilagođavaju tehnologiji, ali ručni radovi ne izumiru u potpunosti

Kako se tehnologija u vinogradarstvu menjala, novim vremenima i načinima obrade vinograda, prilagodila se i ova porodica.

– Nekada je ovaj vinograd bio sađen tako da je bio zasađen jedan kolac, a oko njega formiran čokot i tako se vezalo pa se zimi moralo zagrtati motikom kako se ne bi smrzlo. Sad smo prešli na špalirni uzgoj pa radimo traktorom, što ranije nije moglo, nego se sve radilo ručno. Sada se otprilike 70 odsto radi traktorom i mašinama, a od ručnih radova koji ne mogu da se izbegnu ostala je rezidba. Ove godine nije bilo hladno, ali zbog samih pupova bi bilo bolje da jeste. Blaga klima može da iznedri nekoliko problema kao što je preživljavanje moljaca i ostalih insekata koji štete grozdovima – objašnjava Nikola.

Već četvrtu godinu za redom, sponzor ove proslave je vukovarska gradska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke.

– Smatramo da su Sveti Trifun i vukovarsko područje vezani zato što ovaj kraj ima mnogo vinograda, poznati smo po vinogradarima i vinogradima. Kažu da ako na ovaj dan pada kiša, da će biti plodno i sve kako treba za vinograd. Danas je i padala kiša, ali smo se mi ipak okupili usprkos lošem vremenu kako bi se družili – kaže predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Sveti Trifun sotin opg bezbradica

Na Svetog velikomučenika Trifuna obično se izlazi u polje gde se obavlja molitva i osvećuju vinogradi. Čin osveštanja obavio je paroh sotinski jerej Miloš Kuzmanović uz sasluženje nekoliko sveštenika iz osečkopoljske i baranjske eparhije.

– Sveti velikomučenik Trifun bio je siromašnoga roda. Čuvao je guske u svom rodnom mestu, ali je imao isceliteljsku moć još kao dečak. Tim darom pomogao je mnogima pa čak i carevoj ćerki koja je bila umno bolesna i niko nije mogao da je izleči. Car mu je zauzvrat dao mnoga bogatstva, a on je sve to razdelio siromasima – ispričao je značaj Svetog Trifuna paroh sotinski jerej Miloš Kuzmanović.

Svečana akademija održana u Vukovaru

Istoga dana održana je i svečana proslava Svetog Trifuna u Vukovaru u organizaciji pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Brojni gosti su se okupili u rodnoj kući Lavoslava Ružičke te uz kulturno umetnički program obeležili ovog sveca.

– Nakon svečanosti na imanju porodice Brezbradica u Sotinu, okupili smo se i ovde kako bismo obeležili ovaj praznik. Naše društvo nastavlja da organizuje program za građane Vukovara, a sakupili smo najbolje umetnike sa našeg prostora i mlade talente koji ovde imaju priliku da se predstave publici – priča predsednik vukovarskog pododbora SKD „Prosvjete“ Milenko Živković.

sveti trifun skd prosvjeta vukovar

U kulturnom delu programa nastupili su recitatori Milica Šarčević, Stefan Teofilović i Nevenka Lukić, Etno grupa „Đurđevak“ iz Bobote, klavijaturistkinja Nataša Lapčević, gitarista i pevač Ilija Atanacković, pevačka grupa SKUD-a „ Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda, harmonikaš Nebojša Filipović, pesnik Mihajlo-Mićo Zečević te tamburaški sastav „Vučedolski zvuci“ uz pratnju vokalnog soliste Živojina Jergića.

– Predstavio sam se akustičnim verzijama pesama iz vremena takozvanog eks Ju roka. Drago mi je što mogu da sviram stare melodije koje se i danas puštaju na radiju, ali nisu toliko zastupljene u živim svirkama. Ovu muziku svi vole i ona će uvek da ostane, ali kako dolaze mlade generacije, nije uvek u prvom planu. Pošto je ovde nešto starija publika, nego ona pred kojom inače nastupam, pripremio sam pesme Bajage i Riblje Čorbe kako bi mogli da pevaju zajedno sa mnom – kaže Ilija Atanacković.

– Svirala sam tri kraće numere, iz opera „Karmen“ i „Travijata“ te Šumanovu komoziciju „Ples mašte“. Velika mi je čast što sam pozvana ovde. Radim u školi, pa osim u ovakvim prilikama, nastupam i na školskim koncertima – opisala je svoj nastup Nataša Lapčević.

Na ovoj proslavi prisustvovale su mnoge ličnosti iz vukovarskog društvenog, kulturnog i političkog života, kao i mnogobrojni građani, a na kraju je poslužena i svečana trpeza, te kako to priliči za Svetog Trifuna – domaće vino.