Svečano otvorena biblioteka Srpskog kulturnog centra u Vukovaru

Juče je u Vukovaru otvorena biblioteka Srpskog kulturnog centra nazvana “Zaharija Orfelin”.

Jadranka Jaćimović 12.04.2019.
Biblioteka Vukovar naslovna

Program otvaranja biblioteke započeo je simboličnim presecanjem vrpce čime su direktor SKC-a Srđan Sekulić i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić  prvi put otvorili vrata veoma značajne srpske kulturne ustanove u Vukovaru. Ideja o osnivanju biblioteke rodila se odmah po osnivanju Srpskog kulturnog centra Vukovar koji je prvi prepoznao potrebu formiranja mesta koje će pomoći razvoju i očuvanju kulture srpskog naroda.

- Ova inicijativa i proces sakupljanja knjiga dug je šest godina. Konačno smo ovu ideju uspeli da realizujemo, naravno zahvaljujući svima onima koji su nam u tome pomogli. To su pre svega Zajedničko veće opština koje je osnivač SKC-a, ali i druge institucije i udruženja kao što su SKD “Prosvjeta” pododbor Vukovar i KUD “Sloga” iz Vukovara koji su nam donirali svoje knjige, zatim Matica srpska, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Gradska biblioteka Novi Sad, Narodna biblioteka Srbije i mnogi drugi među kojima i pojedinci koji su nam poklanjali svoje knjige - izjavio je direktor SKC-a Srđan Sekulić.

Šestogodišnje sakupljanje knjiga dalo je veoma veliki izbor naslova koji se nalaze na policama ove biblioteke. Budućim članovima biblioteke “Zaharija Orfelin” od ponedeljka, 15. aprila biće dostupno približno 15.000 naslova.

- Imamo još dosta naslova koje nismo stavili na police niti ih uneli u program, tako da je taj broj daleko veći. Naravno, biće zastupljene i školske lektire kako bismo učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu kako u osnovnim tako i u srednjim školama u Vukovaru i okolini dali mogućnost da dođu do potrebne literature, jer znamo da je ona deficitarna i u samim školama - ističe Sekulić.

Biblioteka Vukovar publika

Biblioteka Srpskog kulturnog centra Vukovar nosi ime srpskog pisca i pesnika, izdavača i kaligrafe rođenog u Vukovaru Zahariji Orfelinu.

- Zaharija Orfelin kao jedan od naših, usudio bih se reći, najznačajnij ihistorijskih ličnosti 18. veka, posebno ako gledamo sa književnog aspekta, svakako zaslužuje da biblioteka u Vukovaru nosi njegovo ime. Pre svega zato što je rođen u ovom gradu u kome nema nikakvog pomena o njemu. Na ovaj način ćemo sačuvati njegovo ime i sprečiti njegov zaborav - rekao je Srđan Sekulić.

Značajno mesto srpske kulture u Hrvatskoj

Osnivač Srpskog kulturnog centra u Vukovaru je Zajedničko veće opština koje je dalo veliki doprinos da ideja o osnivanju biblioteke bude realizovana.

- Dali smo sve što je u našoj mogućnosti da doživimo ovaj današnji dan. Ova biblioteka će zaista imati značajno mesto kada je u pitanju kultura srpskog naroda u Republici Hrvatskoj pogotovo na njenom istoku, budući da imamo izdanja koja nema ni jedna druga biblioteka u HR. Verujem da će ova biblioteka zaista postati mesto okupljanja onih koji rade u kulturi kada je upitanju srpska zajednica, ali naravno, ona je namenjena svima, a ne samo pripadnicima srpske zajednice – rekao je u izjavi za medije predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Programu svečanog otvaranja biblioteke prisustvovao je i sekretar Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Igor Jovičić.

sekretar Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Igor Jovičić Biblioteka Vukovar

Sekretar Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Igor Jovičić

- Značaj otvaranja ove biblioteke je velik, jer znamo pod kojim uslovima, na koji način i uz koliko pregnuća je došlo do realizacije takve ideje. Naše ministarstvo prati, potpomaže i učestvuje u sufinansiranju sadržaja kao što je ovaj. Mi imamo već ostvarenu saradnju i proteklih godina smo postavili modalitete saradnje na višem nivou. Izuzetno sam veliki optimista i prenosim optimizam ministra Vladana Vukosavljevića u budućoj saradnji i realizaciji svih sadržaja koji se budu stvarali i razvijali u ovoj sredini. Doneli smo danas knjige koje su izuzetno vredne i iz oblasti književnosti, jer očekujemo da biblioteka razgrana i fundus po raznim oblastima, a mi ćemo i ubuduće nastupati saglasno potrebama biblioteke. Naravno to podrazumeva obogaćivanje samog fundusa biblioteke i okretanje onim programima koji služe tome da život same biblioteke i oko nje bude razgranat – izjavio je sekretar Igor Jovičić.

Podršku osnivanju biblioteke “Zaharija Orfelin” dao je i Kulturni centar Novog Sada čija je pomoćnica direktora Miljana Kozarov prisustvovala svečanom programu otvaranja biblioteke.

- Otvaranje biblioteke u Vukovaru je nešto što je važno, mi smo pre nekoliko meseci potpisali protokol o saradnji i vrlo smo srećni što je otvorena jedna ovakva biblioteka. Doneli smo na poklon neka naša izdanja i naravno uvek ćemo izaći u susret kada su u pitanju izdanja KC Novog Sada. U planu su neki projekti koje ćemo raditi zajedno i to su mali koraci koji vode ka puno većim ciljevima- napominje Kozarov.

Svečanosti otvaranja biblioteke u Vukovaru prisustvovali su i vladika osečkopoljski i baranjski G. Heruvim, viši savetnik u sektoru za kulturno stvaralaštvo i kreativne industrije Mladen Vesković, generalni konzul i konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić i Ljudmila Ostojić, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novi Sad Miljana Kozarov, zamenici župana, načelnici srpskih opština, predsednici manjinskih veća, direktori osnovnih škola, te društveni i kulturni radnici Srba u Vukovaru i okolini.

Biblioteka “Zaharija Orfelin” nalazi se u zgradi Zajedničkog veća opština na adresi Eugena Kvaternika 1, a od ponedeljka 15. aprila radiće svakog radnog dana od 8 do 14 časova.