Sveštenik vraća molitvene proslave u mestima u kojima su odavno prestala

Molitvena proslava praznika Pokrova Presvete Bogorodice obeležena je u sredu 14. oktobra na mestu nekadašnjeg hrama u selu Četvrtkovac kraj Petrinje, a predvodio je sveštenik Saša Umićević.

Dušan Velimirović 16.10.2020.
Četvrtkovac Saša Umićević

Selo Četvrtkovac nalazi se na Baniji, nedaleko od Petrinje, a pripada opštini Sunja. Kao i mnoga mesta na ovom području, u raznim ratnim dešavanjima u prošlom veku ostalo je bez većine stanovništva. Sada u ovom selu živi samo 11 pravoslavnih porodica.

Uprkos tome, i epidemiološkim merama bezbednosti, na molitvenoj proslavi praznika pokrova Presvete Bogorodice prisustvovalo je desetak stanovnika ovog i okolnih sela.

- Po rečima najstarijeg meštanina Četvrtkovca, ovde je zadnji zbor održan 1994. godine. Nakon toga više nije bilo molitvenog okupljanja. Sad, nakon 26 godina sakupili smo se prvi put. Da nije ovakva situacija sa pandemijom i granicama, bilo bi nas i više. Posle liturgije, usledilo je posluženje za sve prisutne – kaže paroh petrinjski koji opslužuje i ovo selo protojerej Saša Umićević.

On u svojoj parohiji obilazi čak 55 sela i grad Petrinju, a mnoga sela su u derutnom stanju bez hramova. U saradnji sa Omladinskom mrežom Srba u Hrvatskoj odrađene su mnoge radne akcije kako bi se barem počistili temelji na mestima nekadašnjih hramova i uredila njihova okolina.

- Tamo gde su crkve u bogoslužbenoj funkciji služimo liturgije, a tamo gde postoje crkvišta ili temelji odslužimo večernju liturgiju, rezanje slavskog kolača ili osvećenje koljiva. Trudimo se mnogo, a ovaj nekadašnji hram u Četvrtkovcu je jedan od mesta u kojima smo imali radnu akciju. Obnovili smo zbor u Jošavici, gde je hram posvećen Svetom Georgiju. Takođe, obnovili smo zbor i u Mačkovom Selu koji se održava na dan Svete Petke. U Starom Selu više nema niti jednog kamena od starog hrama, ali smo po obrisima i udubljenima u selu locirali gde je crkva bila pa smo odredili mesto oltara i tu postavili Časni krst. Uzdigli smo i zvonik pa smo i tu obnovili molitveno okupljanje – priča prota Saša.

Četvrtkovac Saša Umićević

Foto: Fejsbuk stranica Parohije petrinjske

Na mesto petrinjskog paroha Saša Umićević došao je 2013. godine, a nakon toga je ponovo uspostavio nekoliko zborova i očistio temelje mnogih nekadašnjih hramova, dok mu je do sada najveći projekat izgradnja hrama Svetog Spiridona u Petrinji.

Prema Šematizmu eparhije gornjokarlovačke, prvi pravoslavni hram u selu Četvrtkovac sagrađen je krajem 17. veka na mestu gde je bila nepoznata srednjovekovna građevina. Hram sa ovom posvetom pominje se još 1755. godine, a tada su službovala čak trojica sveštenika. Do neke veće obnove, ili možda čak i izgradnje hrama od drveta došlo je 1790. godine, a potom je obnovljen 1895. godine. Iste godine u zagrebačkoj Obrtničkoj školi izgrađen je ikonostas. Hram su 1941. godine uništile ustaše koji su drvenu građu sa njega razneli i prodali. Danas se na mestu starog hrama nalaze samo temelji koji su bili prethodnih 25 godina zarobljeni u korov.