Sveti Trifun deset godina čuva predškolce u Negoslavcima

Predškola u Negoslavcima proslavila je jubilarni deseti put krsnu slavu Svetog Trifuna.

Jadranka Jaćimović 14.02.2019.
Sveti Trifun Negoslavci

Predškolski program u ovom mestu odvija se u sklopu Osnovne škole Negoslavci i pokrenut je školske 1995/96 godine, a od 2009. godine proslavlja krsnu slavu. Čin osvećenja slavskog kolača obavio je protojerej Dragomir Živanić nakon čega su domaćini izveli kraću priredbu koju su pripremili sa svojom vaspitačicom Svetlanom Šarčević.

Program predškolskog obrazovanja i vaspitanja odvija se u sklopu Osnovne škole zahvaljujući opštini, ali i radnicima škole koji nesebično bez finansijske nadoknade pomažu da se mališani iz ovog mesta, u kome nema vrtića, pripreme za predstojeće školske zadatke.

- Budući da nismo imali mogućnost da formiramo vrtić kao ustanovu, odlučili smo se na varijantu da predškola bude pri školi. Taj program je regulisan prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za znanost i obrazovanje i smatramo da smo na taj način pomogli deci koja kreću u prvi razred. Osim vaspitačice i kuvarice čiji deo plate finasira opština Negoslavci, svi ostali radnici u školi rade bez nadoknade, od spremačica, domara, računovođe, tajnice, pedagoga i direktora škole. To je zbog finansijske situacije bio jedini način da u opštini  formiramo predškolu i naravno  uz participaciju roditelja od 150 kuna - rekao je direktor Osnovne škole Negoslavci Branislav Danilovac.

U samom početku 1995.godine predškola je brojala 29 polaznika, ali pad broja stanovnika učinio je svoje te danas u Negoslavcima ima 18 predškolaca. Direktor škole Danilovac napominje da se rad predškolskog odelenja u velikoj meri odvija zahvaljujući opštini koja je povodom obeležavanja desete krsne slave poklonila televizor. Proslavi Svetog Trifuna prisustvovao je i načelnik Dušan Jeckov.

- Kako bi predškoli pomogli u radu, odnosno učinili ovaj značajan program kvalitetnijim i ugodnijim za našu decu, odlučili smo da im nešto poklonimo. Važno je da imamo ovaj model, a o značaju predškole možemo govoriti iz dva segmenta. Jedan se odnosi na edukaciju, jer je nesporno da deca koja pohađaju vrtić postižu znatno bolje rezultate kada krenu u osnovnu školu. Drugi segment je socijalizacija, poznata je činjenica da, nažalost, imamo sve manje dece, potrebno je da oni odrastaju u jednoj zdravoj sredini u društvu druge dece i da im obezbedimo sve ono što je potrebno za jedno srećno detinjstvo - izjavio je načelnik Jeckov.

Proslavu krsne slave predškole u Negoslavcima uveličali su roditelji polaznika. Za ovu priliku pripremili su razne slane i slatke specijalitete u kojima su nakon verskog obreda i kratke priredbe uživali domaćini i njihovi gosti.