Svetosavski duh je poruka ljubavi

Kulturno-duhovnim programom u Vukovaru je održana Svetosavska akademija Eparhije osečkopoljske i baranjske.

Svetosavska akademija

Nakon što su svetosavske svečanosti održane u crkvama i školama širom Eparhije osečkopoljske i baranjske, predstavnici SPC-a, društveno-političkog života i drugi gosti okupili su se u Srpskom domu u Vukovaru 29. januara gde je održana svečana Svetosavska akademija. Na ovaj način tradicionalno se obeležava Savindan u Osečkopoljskoj i baranjskoj eparhiji, ali je specifičnost ove godine bila u tome što je praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja nakon više od 80 godina ponovo proslavljen u nedavno obnovljenom Srpskom domu.

Pod krovom Srpskog doma održavani su u prvim decenijama 20. veka tradicionalni svetosavski balovi, a ovo zdanje je 1905. godine osveštano upravo na praznik Svetog Save. Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Eparhija osečkopoljska i baranjska i Ustanova u kulturi Srpski dom. Prisutnima se prikladnim rečima o značaju Svetog Save obratio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

– Ličnost Svetog Save i svetosavski način života su uvek autentični i aktuelni u svakom vremenu. To se ne može svesti u prostorne dimenzije jer uvek svedoči svetu tajnu Hristovu. Sveti Sava je naša ikona ka carstvu Božijem, bogonadahnuta ličnost koja je svetionik našem biću. On zrači, ne samo kao svetitelj, već i kao prosvetitelj srpskoga roda. Sam je na vreme shvatio da je njegova pastirska misija da svoj rod izvede na pravi put koji vodi u život večni. Sveti Sava je hrabro hodio stazama Hristovim i ovozemaljsku slavu i raskoš podredio je postojanim i večnim duhovnim vrednostima – rekao je episkop.

Svetosavska akademija vladika heruvim

Voditelji svečane Svetosavske akademije bili su Biljana Đurović i Strahinja Padežanin koji su, osim što su publiku vodili kroz program, i sami recitovali stihove prikladnih pesama i tekstova u čast Svetom Savi. Po blagoslovu episkopa svetosavsku besedu govorio je teolog Miroslav Mišanović.

– U svojoj besedi nisam se toliko bavio žitijem Svetog Save već više onim kako bi mi danas trebalo da primimo svetosavsku poruku kao poruku ljubavi, poruku bivanja među drugim ljudima i poruku praštanja. Nekoliko segmenata u besedi govori direktno o Srbima na ovim prostorima sa akcentom na ljubav, praštanje i razumevanje drugih.  Hteo sam da istaknem potrebu da vidimo šta možemo danas da uradimo u prostoru u kojem živimo i šta možemo da promenimo u načinu razmišljanja da bi naš život sa drugima bio odraz onoga što nas je Sveti Sava poučio pre svega u veri. Kada govorimo o veri ne možemo, a da ne govorimo o Hristu i ljubavi. Sve je to ono što odražava svetosavski duh – ističe govornik koji radi i kao veroučitelj u Osnovnoj školi Negoslavci.

U ostatku programa u Srpskom domu nastupile su etno umetnice Katarina Lukić i Jovana Serdar koje su u duetu izvodile duhovne pesme, jednako kao i Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor koje je na binu izlazilo nekoliko puta, a najveći aplauz Javor je dobio za energičnu interpretaciju Pobedne pesme vladike Nikolaja. Pred sam kraj programa nastupio je Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta koji je prikazao „Srpske gradske igre“ uz izvođenje pesme „Srpkinja“ Isidora Bajića.