„Tesla je predivan simbol spajanja Srba i Hrvata“

Saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević pričao je u slobodnom govoru u Saboru o Nikoli Tesli, povodom dana njegovog rođenja 10. jula.

Dušan Velimirović 11.07.2023.
Boris Milošević Sabor Republike Hrvatske

Pre 167 godina, u ličkom selu Smiljan, koje je tada pripadalo Austro-ugarskoj Monarhiji, a danas Republici Hrvatskoj, u srpskoj porodici od oca pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Đuke rođen je jedan od najvećih svetskih inovatora i naučnika Nikola Tesla. Danas je Tesla sinonim za nauku, otkrića, moderno doba, a čak i jedna od najpoznatijih svetskih kompanija nosi njegovo ime. Upravo se 10. jul, dan njegovog rođenja proslavlja kao Teslinim Nacionalnim danom u Hrvatskoj.

O Nikoli Tesli je u slobodnom govoru 10. jula pred saborskim zastupnicima govorio i SDSS-ov Boris Milošević.

- Po Tesli se danas u Hrvatskoj nazivaju ulice u mnogim gradovima, škole, jedno veleučilište, domaće i strane firme. Pa imamo i državnu nagradu za nauku, državno odličje, u Tehničkom muzeju u Zagrebu koji nosi ime Nikola Tesla nalazi se stalni demonstracioni kabinet Teslinih izuma. I u Smiljanu je uspostavljen Memorijalni centar Nikola Tesla, obnovljena je rodna kuća i pravoslavna Crkva svetih apostola Petra i Pavla gde je kao paroh služio Nikolin otac Milutin. Treba spomenuti da su građani Teslu predložili i izabrali da bude motiv bude evrokovanici koja predstavlja Hrvatsku – rekao je Milošević.

Napomenuo je i kako se poslednjih godina Tesla nastoji brendirati kao kulturno dobro u Hrvatskoj i da tim potezom Hrvatska može biti samo na dobitku, a da je suprotno bila bi u gubitku.

- A činjenica je da je ne tako davno, bilo perioda kada je Tesla zbog svog srpskog porekla bio nepoželjan. Miniran je i srušen njegov spomenik u Gospiću, tamo je izgubio i trg. Sam spomenik je godinama obnovljen stajao u skladištu Levaonice umetnina Akademije likovnih umetnosti. Znam, jer sam odlazio tamo i gledao kako onako monumentalan i dostojanstven stoji pun prašine i paučine. Konačno je pre dve godine vraćen, nakon skoro punih 30 godina.

Nepovoljan položaj Milankovića, Matavulja i Jelića

Dotakao se i stalne prepirke oko toga kome Nikola Tesla pripada.

- Upravo Tesla je predivan simbol spajanja Srba i Hrvata, pa i kad se postavlja apsurd pitanja o kulturnoj pripadnosti Nikole Tesle. Nije li Tesla najbolja potvrda hibridnog karaktera hrvatske kulture, nisu li zapravo sve kulture hibridne – nastavio je Boris Milošević svoje izlaganje u slobodnom govoru pred saborskim zastupnicima.

Dotakao se i nepovoljnog položaja ostalih poznatih pripadnika Srba iz Hrvatske kao što su Milutin Milanković, Simo Matavulj i Vojin Jelić.

- Na Tvrđi u Osijeku, postavljene su biste slavnih polaznika osječke Realne gimanzije, biskupa Josipa Jurja Štrosmajera i nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga. Polazio ju je i Milanković. Njegove biste nema. Nema ga ni na širem popisu poznatih osoba koji su išli u tu školu. U Hrvatskoj, osim u uskoj stručnoj javnosti, Milanković je gotovo zaboravljen. Ili Sime Matavulja, koji je izbrisan iz hrvatske književnosti.  Njegova bista koja je bila u centru Šibenika je nažalost pre 30 godina maknuta i do danas nije vraćena. Ili Vojina Jelića, pisca koji je ne samo brisan već i nepravedno napadnut za ovom govornicom. Imamo još puno posla i dug put da kolektivni odnos spram prošlosti, spram pojedinaca u kulturi, umetnosti, nauci, pa i politici odnosimo na način kako ti pojedinci i zaslužuju. Oni neće izgubiti ništa od svoje veličine, njihova dela ne možemo izbrisati, možemo samo mi kao društvo izgubiti – zaključio je Milošević.

U Zagrebu je na dan rođenja tradicionalno položeno cveće kraj Teslinog spomenika. Ovaj događaj godinama se odvija u organizaciji Srpskog narodnog veća, a ove su godine, na oduševljenje prolaznika, članovi muške pevačke grupe SKD „Prosvjeta“ pododbor Zagreb otpevali nekoliko ličkih pesama obučeni u narodne nošnje toga kraja, javlja Privrednikov P-Portal.

Danas u prepodnevnim časovima, samo dan nakon polaganja venaca, na spomenik Nikole Tesle, nepoznati počinilac ostavio je vreću sa smećem.