Treća faza pomoći najstarijima na području opštine Borovo

Sa prvim danom februara na području opštine Borovo započela je treća faza projekta Zaželi.

Srđan Sekulić 01.02.2023.
zaželi opština Borovo

Ovim projektom na području opštine Borovo biće zaposleno 30 žena koje su do sad bile bez stalnog radnog odnosa, a njime će biti obuhvaćeno najmanje 180 krajnjih korisnika.

- Ovaj projekat za opštinu Borovo znači prvenstveno to da smo dobili priliku da se brinemo o 180 naših korisnika koji imaju potrebu da im neko dođe u kuću, kupi lekove i druge potrepštine, pomogne malo u kući i slično. Sa druge strane mnogo nam znači i to da ćemo zaposliti 30 osoba iz naše opštine i to većim delom žene koje su u visokim životnim godinama i koje teško dolaze do zaposlenja. Ovo je velika stvar za našu lokalnu samoupravu i verujem da će provođenje ovog projekta u narednih šest meseci uspeti da spoji ugodno sa korisnim i da ćemo svi na kraju biti zadovoljni – rekao je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović prilikom potpisivanja ugovora i naglasio kako se nada da će i nakon ovih šest meseci isti projekat ponovo da zaživi.

- Projekat je na području cele države zaista imao pozitivne efekte i o njemu se sada sigurno razmišlja na nekom ozbiljnijem nivou, u smislu nekog dugotrajnijeg perioda. Za sada nezvanično znamo da bi ovaj projekat u nekom narednom periodu bio dužeg trajanja i ja se iskreno nadam da će tako i biti.

Pozitivna iskustva

U odnosu na ranije faze projekta primetno je i nekoliko izmena koje se pre svega odnose na prednosti pri zapošljavanju kao i na uslove potrebne da bi neko bio korisnik u ovom projektu.

- Najveći deo promena odnosi se na davanje prednosti pri zapošljavanju, odnosno ženama koje su ovaj put imale nekakvu preporuku pri zapošljavanju. To su pre svega žene koje su starije od 50 godina, koje su bile žrtve porodičnog nasilja, azilantkinje, žene koje su izašle iz zatvore ili su lečene zavisnice i slično. Drugi deo se odnosi na same korisnike gde oni moraju da imaju minimalno 65 godina ili da su osobe kojima je utvrđen nekakav vid invaliditeta, da se nalaze na popisu nemoćnih osoba. Opština Borovo je pokrenula projekat pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 3, što znači da treći put provodimo projekat koji se finansira iz programa „Zaželi, zapošljavanje žena”. Kroz ovaj projekt zaposlili smo 30 žena koje će vršiti pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama koje žive na području opštine Borovo. Pored tih 30 žena zaposlene su i dve osobe koje su zadužene za upravljanje i vođenje projekta koji se provodi u perioduod decembra prošle do avgusta ove godine, odnosno traje osam meseci, dok žene na terenu rade ukupno šest meseci. One će pružati podršku za najmanje šest osoba, odnosno, u svakom trenutku će kroz ovaj projekat biti obuhvaćeno 180 osoba sa područja opštine Borovo – istakao je voditelj projekta Miloš Maksimović.

Zaželi Opština Borovo Zoran Baćanović

Zoran Baćanović

Sa pokretanjem projekta i početkom njegove realizacije zadovoljne su i žene koje su zahvaljujući njemu zaposlene, a od kojih neke već imaju prethodna iskustva jer su bile aktivne i u prethodnim fazama projekta.

- Moja su iskustva jako pozitivna i kada je projekat završio i dalje sam nastavila da odlazim kod korisnika kod kojih sam bila raspoređena. Puno mi znači što imam priliku da radim i kada je u pitanju staž, a i sama plata. Ujedno, ovaj posao i volim da radim. Nadam se da će i ova treća faza biti jednako dobra kao pre, imala sam odličan odnos sa korisnicima koji je bio više na prijateljskoj bazi – navodi Snežana Kuzmanović koja je u prethodnoj fazi obavljala poslove spremanja, peglanja, kuvanja, odlazila kod lekara, u apoteku, trgovinu, a imala je ukupno šest korisnika.

Opština Borovo projekat realizuje sa partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Vukovar i Hrvatskim zavodom za socijalni rad Vukovar. Ukupna vrednost projekta je nešto manje od milion i po kuna i u potpunosti je finansiran sredstvima Evropskog socijalnog fonda.