U Banovcima obeleženo 200 godina postojanja Crkve svete Petke

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop sremski Vasilije te kratkim kulturnim programom Banovčani su obeležili 200 godina postojanja svoje pravoslavne crkve.

Crkva u Banovcima šidski banovci 200 godina hrama svete petke

Postojala je u Šidskim Banovcima drvena crkva i mnogo ranije, ali hram svete Petke završen je 1818. godine o čemu svedoči i zapis iznad severnih vrata crkve pa ja ovo bila prilika da se u ovoj godini obeleži značajan jubilej. Prvobitna ideja je bila da se godišnjica obeleži na dan hramovne slave 27. oktobra, međutim zbog nemogućnosti dolaska sremskog episkopa na taj dan odlučeno je da proslava bude održana 22. spetembra na praznik Svetih Joakima i Ane.

Parohija Šidski Banovci, zajedno sa parohijama Tovarnik i Ilok , jedine su crkvene opštine Sremske eparhije sa sedištem u Sremskim Karlovcima, a koje se teritorijalno nalaze u Hrvatskoj.

– Uvek rado dolazim ovde jer ovo je divan narod i trebamo očuvati naše svetinje koje se nalaze na ovim prostorima. I danas je bilo prekrasno i lepo slavlje. U temeljima ove crkve je naznačenje duhovnog preporoda ovoga naroda, čuvanja svoje kulture, vere, tradicije i običaja. Ovi meštani to svedoče do dana današnjeg, a mi smo učesnici ovog velikog slavlja sa njima. Na ovim prostorima se mnogo toga izdešavalo tokom istorije, a mi želimo da Bog da mira, sloge i ljubavi u čitavom svetu pa i ovde među nama. Želim svim narodima ovde da poštuju Gospoda, vole svoje parče zemlje koje im je Bog dodelio, a ostavili njihovi dedovi i pradedovi – rekao nam je vladika Vasilije nakon liturgije koju je služio uz sasluženje sveštenstva Sremske eparhije.

Crkva u Banovcima šidski banovci 200 godina hrama svete petke vladika sremski vasilije
Episkop sremski Vasilije

Proslavili jubilej, a sada se nadaju obnovi crkve

Dolazak vladike i proslava jubileja veliki su događaji u ovom selu u kojem se ne dešava puno toga i koje broji jedva tristotinak stanovnika.

– Ovo puno znači za naše selo i ovakvo jedno molitveno okupljanje je našem narodu od velikog značaja, da se okupimo oko naše svete crkve i da se setimo ljudi koji su gradili ovaj hram. Ova proslava je inicijalna kapisla za obnavljanje ove naše crkve. Mi smo već iznutra sanirali vlagu i omalterisali zidove, a sada nam sledi obijanje crkve spolja da ta vlaga izađe. U planu nam je i sređivanje porte koja sada izgleda kao neka razvalina pa se nadamo da će uskoro i hram i njegova okolina zasijati nekim novim sjajem – govori nam sveštenik Nikola Gvozdenović kojeg je vladika Vasilije upravo na ovoj liturgiji unapredio u čin protonamesnika.

Crkva u Banovcima šidski banovci 200 godina hrama svete petke

I vladika se slaže kako je ovom hramu potrebna obnova i kako se nada da će sve biti gotovo što pre, odnosno do kraja sledeće godine.

– Nadamo se da će sve biti gotovo sledeće godine u godini kada slavimo 800 godina autokefalnosti srpske crkve. Možda je to i znamenje Božje da sledeće godine na slavu Svete Petke osvetimo živopis ovog hrama – ističe vladika Vasilije.

Meštani presrećni zbog proslave

Vladika Vasilije nakon liturgije i kratke propovedi dodelio i Gramate načelniku opštine Nijemci Vjekoslavu Bjelajeviću i meštaninu Radu Raliću koji je bio i kum proslave.

– Za mene je to velika čast, ali nije to samo meni već i svim našim Banovčanima koji su se uključili i pomogli organizaciji ove proslave. Mi smo jako srećni i zadovoljni što smo mogli dočekati i ugostiti sve ljude koji su nam danas stigli u naše selo – kaže Rade Ralić koji je bio predsednik organizacionog odbora proslave dva veka banovačke crkve.

Među brojnim banovačkim gostima su bili i saborska zastupnica Dragana Jeckov koja se obratila prisutnima, a pored nje bili su tu još i konzulica Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Đorđe Ćurčić, načelnik susedne opštine Negoslavci Dušan Jeckov, predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i dugogodišnji predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

U kulturnom-delu programa nastupili su KUD „Sveti Sava“ iz Šida, KUD „Đoko Patković“ iz Bobote, mešoviti hor Saborne crkve sveti Arsenije Sremac iz Sremskih Karlovaca kao i pesnik Mićo Zečević iz Klise.