U Belom Manastiru prikazano bogatstvo narodnih nošnji

SKUD „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira organizovao izložbu narodnih nošnji koje je ovo društvo sakupljalo više od 50 godina.

izložba narodnih nošnji

Pandemijske mere koje su na snazi poslednjih skoro godinu i po dana uticale su i na rad kulturno-umetničkih društava koja nisu bila u mogućnosti ni da nastupaju ni da održavaju probe. U nedostatku redovnih aktivnosti pojedini KUD-ovi smišljaju kreativne načine kako bi i dalje bili aktivni i predstavljali se široj zajednici. Jedno takvih društava je i SKUD „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira koje je 29. maja u prostoru Etnološkog centra baranjske baštine održalo izložbu narodnih nošnji. Reč je o nošnjama iz riznice ovog belomanastirskog društva koje su sakupljane i negovane više od 50 godina.

– Prikazali smo 16 kompleta nošnji, odnosno muške i ženske nošnje iz našeg fundusa. To doduše nisu sve nošnje koje imamo, ali smo zbog ograničenog prostora uspeli da izložimo ovoliko. Izložbu smo podelili na tri  tematske celine. U prvoj celini postavili smo nošnje iz panonskog regiona. Tu su pre svega baranjska nošnja na šest lutaka, srpska slavonska, vojvođanska, sremska, banatska, bačka i bunjevačka nošnja. Druga celina su nošnje iz Crne Gore i stare Srbije odnosno današnje Severne Makedonije. Treća celina su nošnje iz Srbije, dakle vlaške, šopske te nošnje iz Crnorečja, Vladičinog hana, Bele Palanke, Vranja i tako dalje – kaže predsednica SKUD-a „Jovan Lazić“ Svetlana Pešić.

Bunjevačka, crnogorska i makedonska nošnja koje su na izložbi prikazane starije su od 50 godina, a s obzirom na to da se ove nošnje nalaze u odličnom stanju, Belomanastirci su dokazali i da se o tom bogatstvu zaista dobro brinu. Godinama su u posed SKUD-a „Jovan Lazić“ nošnje dolazile na najrazličitije načine, a jedna takva nošnja iz Srema stigla je u Beli Manastir iz radionice za narodne nošnje samo nekoliko sati pre otvaranja izložbe. Pored kompleta nošnji na izložbi su prikazani i pojedini stari alati, instrumenti i delovi narodnih nošnji.

izložba narodnih nošnji tekst

– Tu su i oglavlja, muška i ženska. Prikazane su i baranjske ferte, ali i kecelje iz Srbije, odnosno Šumadije i Srema. Tu su i cipele, čarape kao i predmeti izrađeni necovanjem ili šupljikanjem. Zaista smo se potrudili da prikažemo bogatstvo koje poseduje naše kulturno-umetničko društvo. Čuvati svoju baštinu, a u baštinu se naravno ubraja i nošnja, je nešto o čemu bi svi trebalo da vodimo računa. Ukoliko ne čuvamo svoj identitet, a tu su pismo, jezik, običaji i nošnja, onda nas neće ni biti – ističe Svetlana Pešić.

Uz poštovanje važećih epidemioloških mera izložbu je prilikom otvaranja posetilo tridesetak zainteresovanih građana, a manifestaciju je podržao Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Bogatstvo i lepota svih narodnih nošnji koje su predstavili članovi SKUD-a „Jovan Lazić“ prikazani su uz pomoć Centra za kulturu Beli Manastir, HAKUD-a Beli Manastir te brojnih butika i frizerskih salona koji su posudili lutke na koje su nošnje postavljene.

SKUD „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira od ove nedelje ponovo kreće sa redovnim probama svog prvog ansambla. Belomanastirci se nadaju da će ove godine biti u prilici i da organizuju svoj tradicionalni festival folklora „U kolu sa prijateljima“. Na ovoj manifestaciji nastupala su godinama društva različitih manjina iz zemalja u okruženju, a kako trenutno stoje stvari ove godine će to biti samo društva iz Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.