U Bijelom Brdu i dalje živi tradicija čestitanja Božića na konjima

Uprkos modernim vremenima i sve manjem broju konjskih grla u selima, u Bijelom Brdu još uvek živi običaj kada čestitari na konjima idu kroz mesto i domaćinima požele srećan i blagoslovljen Božić.

Božić Bijelo Brdo čestitari na konjima

Drugi je dan Božića, a u kući Dušana Prodanovića sve je spremno za doček čestitara koji će svakog trenutka stići. Na stolu su domaći specijaliteti uz čaj, kuvano vino i rakiju kako bi se jahači okrepili u ovim hladnim januarskim danima. Ovako se Božić proslavlja od kada pamte sve generacije Prodanovića.

– Kao i svake godine, kod nas se obavezno svraća. Hvala Bogu da je tako jer ovaj običaj nam znači mnogo. Nekada je i moj otac bio učesnik Božićnog jahanja, a i moj sin je učestvovao do prošle godine do kada smo imali konje. Meni sve to puno znači jer to je tradicija koju smo nasledili. Velika je čast da mi u kuću dođu čestitari – kaže Dušan Prodanović, a njegov otac Ljubomir dodaje da je nekada konja i čestitara bilo puno više, ali se raduje što običaj živi i danas.

Božić Bijelo Brdo Dušan Prodanović
Čestitari u kući Dušana Prodanovića

Vrlo brzo u ulicu stižu i sami čestitari koji će domaćinima poželeti sve najbolje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji – Hristos se rodi“. Pre nego što su krenuli na put kroz seoske sokake, bjelobrdski jahači su se nakon jutarnje liturgije najpre okupili ispred Crkve svetog Nikole gde su uz blagoslov sveštenika Gorana Todorovića krenuli u čestitanje Božića. Ova tradicija stara je koliko i samo mesto, priča predsednik Konjogojskog udruženja Drava Branislav Švabić.

– Od kad postoji selo, tradicija je da se drugog dana Božića čestita na konjima. Nekada je selo bilo puno konja i bez njih se nije moglo živeti. I kada su traktori zamenili konje uvek je neko imao konja pa se običaj nastavio nekad u većem, a nekad u manjem broju – priča Branislav Švabić.

Čestitari celog dana obilaze sve ulice, a dobrodošli su tamo gde je otvorena kapija. Danas je otvorenih kapija, kao i samih stanovnika, sve manje, ali još uvek postoje brojna domaćinstva koja primaju jahače. Jedno od dvadesetak takvih domaćinstava bilo je i ono Stevana Borića čija je kapija svake godine otvorena za čestitare.

– Božić nam je najradosniji praznik i drago nam je da održavamo tradiciju koju su pokrenuli naši preci. Svake godine rado primamo naše čestitare, a i u mojoj kući postoji duga tradicija uzgoja konja. Danas imamo dva, jedan je moj, a drugi sinov – govori Stevan Borić.

Ovaj običaj živi i danas najviše zahvaljujući Konjogojskom udruženju Drava iz Bijelog Brda. Poslednjih godina i broj grla je sve veći .

– Od kad znam za sebe držimo konje. To sam nasledio od oca. Volim konje, a i naše seoske običaje. Nastojimo da to održimo dok možemo. Danas je puno bolja situacija jer imamo mladih koji su pokupovali konje i sve je na jednom puno boljem nivou nego pre nekoliko godina. Sem što održavamo naše običaje, gostujemo i svugde po Slavoniji i Baranji sa konjima i zapregama. Ovo danas je naš seoski običaj i sve su to naši momci i devojke iz sela – napominje predsednik Konjogojskog udruženja Drava Branislav Švabić.

Mladi jahači i trenutni ukupni broj od pedesetak konja garant su da će se ova tradicija i nastaviti te da će se u Bijelom Brdu na ovaj način slaviti i čestitati Božić i u vremenima koja dolaze.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.