U manastiru učili o lepom pisanju, ikonopisanju i crkvenom pojanju

U saradnji Zajedničkog veća opština i Eparhije osečkopoljske i baranjske poslednje nedelje juna održana druga po redu letnja škola pod nazivom „Putevima Zaharija Orfelina“.

letnja škola kaligrafije nenad kesonja

Nakon što je prošle godine u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini uspešno održana prava letnja škola kaligrafije, projekat je nastavljen i ove godine. Sedmodnevnu radionicu osmislili su u Zajedničkom veću opština u saradnji sa Eparhijom osečkopoljskom i baranjskom, a uz podršku Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.

Više od pedesetoro učenika šestih i sedmih razreda koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu putovalo je svaki dan u jedini eparhijski manastir gde su u celodnevnom druženju učili o tehnikama lepog pisanja. Ove godine letnja škola je proširena i na druge radionice pa su deca pored kaligrafije, učila i o ikonopisanju, a za njih su organizovane i radionice crkvenog pojanja te popodnevne sportske aktivnosti.

– Deca se ovde najpre upoznaju, a zatim i neguju svoju kulturu i tradiciju, kao i kulturu lepog pisanja. Reč je o očuvanju nečega što iskonski nosimo u sebi, ali to sve negde zatomimo. Svake godine se lepo iznenadimo i mi, ali i sama deca, kada vidimo kakvi sve umetnički radovi ovde nastaju. Prvi dan obično bude i malo otpora. Redovna škola je upravo završila, a oni su uglavnom željni igre i misle da je ovo sve zabava. Drugi dan se obično mi iznenadimo kada vidimo da deca ne žele da idu na sportske i zabavne aktivnosti dok ne završe svoje radove koji su za taj dan planirani – kaže voditeljka Letnje škole „Putevima Zaharija Orfelina“ Snežana Šević.

Deca naučila nešto novo i doživela manastir iznutra

U radionicama su učestvovali učenici iz vukovarskih osnovnih škola „Dragutin Tadijanović“, „Nikola Andrić“ i „Siniša Glavašević“, kao i učenici iz osnovnih škola „Trpinja“ i „Dalj“. Tokom letnje škole jedan dan učenike je posetilo i 18 đaka iz Biskupije koji uče srpski jezik.

letnja škola kaligrafije

Učesnici ovogodišnje letnje škole kažu da im se sviđa sve ono što su tokom trajanja radionica radili.

– Ništa od onoga što smo radili nije mi bilo dosadno, iako mi je najdraže bilo učenje crkvenog pojanja. Svi smo se lepo družili i upoznali jedni druge. Inače se nismo poznavali jer idemo u različite škole, a uvek je zanimljivo naučiti nešto novo – ističe učenica šestog razreda Osnovne škole „Dalj“ Nađa Kikanović, a njen drug iz razreda Sergej Divljaković dodaje da sada ima puno lepši rukopis nakon što je naučio osnove lepog pisanja.

– Bilo mi je zanimljivo to što smo mogli da biramo tip slova kojim ćemo pisati. Volim i pojanje jer dosta pevam i kod kuće, a volim i da crtam tako da mi je bilo super i na radionicama ikonopisanja – govori Sergej.

Radionicu kaligrafije vodila je Snežana Šević, radionicu ikonopisanja vodila je učiteljica veronauke u OŠ „Dragutin Tadijanović“ Suzana Vignjević, dok je za za crkveno pojanje bio zadužen paroh pačetinski Nenad Kesonja.

letnja škola kaligrafije učesnici

Predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović ističe višestruki značaj ovog projekta.

– Ovde smo povezali jezik, veru, likovnu i muzičku umetnost. Praktično smo objedinili sve predmete iz nacionalne grupe koje deca i inače uče u školama. Došlo je do izražaja sve ono što je najvažnije za naš jezik, veru, kulturu i tradiciju. Deca su imala priliku da dožive manastir iznutra. Oni su ovde učili i crkveno pojanje pa su na bogosluženjima otpojavali svešteniku, tako da im ni službe u budućnosti neće biti neoznanica te će moći aktivno da učestvuju u bogosluženjima – govori Milica Stojanović.

Nagrađeni najbolji radovi

letnja škola kaligrafije nagrade

Poslednjeg dana letnje škole održana je i kratka završna svečanost na kojoj su prisustvovali predstavnici ZVO-a, predstavnici Eparhije na čelu sa episkopom Heruvimom, kao i brojni roditelji. Ovom prilikom dodeljene su i nagrade za tri najbolja kaligrafska rada i tri najlepše oslikane ikone. Deca su otpevala i dve duhovne pesme koje su uvežbavali tokom dana trajanja letnje škole.

– Drago mi je što smo uspeli da probudimo u deci kreativnost, kao i osećaj verske pripadnosti. Oni su na neki način osetili da su deo širkog nacionalnog etosa što je bila i suština osmišljavanja ove letnje škole. I sam naziv koji smo posvetili Zahariju Orfelinu ima svoju dubinu i značaj jer nas vraća u 18. vek i doba prosvetiteljstva. To nam govori da trebamo istrajati na očuvanju naše kulture i jezika, a na prvom mestu naše vere – rekao nam je episkop Heruvim nakon svečanog zatvaranja ovogodišnje letnje škole.

Za najbolji kaligrafski rad proglašen je na kraju onaj učenice Dajane Kolar iz OŠ „Siniša Glavašević“, a nagrađene su još i Lana Ernjaković i Milana Stanković iz OŠ „Dragutin Tadijanović“. Za najbolje ikonopisce na ovoj letnjoj školi proglašeni su Georgija Vidić iz OŠ „Siniša Glavašević“, Sara Maksić iz OŠ „Dragutin Tadijanović“ kao i Nađa Kikanović iz OŠ „Dalj“.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.