U Mirkovcima obeleženo 15 godina Veća srpske nacionalne manjine

Veće srpske nacionalne manjine grada Vinkovaca postoji već 15 godina, odnosno od prvih izbora za manjinske predstavnike u Hrvatskoj.

Nikola Milojević 28.11.2018.
Mirkovci-slava VSNM grada Vinkovaca

Ovaj mali jubilej obeležen je 23. novembra u parohijskom domu u Mirkovcima, vinkovačkom prigradskom naselju iz kojeg je i najveći broj članova Veća te najveći broj od ukupnog broja Srba u Vinkovcima kojih prema popisu iz 2011. godine ima 1.718 odnosno 4,87 odsto.

- Odlučili smo da se danas malo okupimo i skromno proslavimo 15 godina od osnivanja našeg Veća. Bilo je ranijih godina puno problema u našem radu i funkcionisanju, ali stvari sada idu nabolje. Nagodinu ćemo najverovatnije uzeti i slavu pa ćemo imati jedan dan u godini kada ćemo se okupljati i moći da pozovemo ljude i sve naše prijatelje  – rekao nam je predsednik VSNM-a grada Vinkovaca Vladimir Miškić.

Veće se, prema rečima predsednika, ne može pohvaliti sa velikim brojem aktivnosti u prethodnom periodu, a funkcionisanje i rad samog veća najviše zavisi od finansija. Grad Vinkovci dužan je prema zakonu da finansira rad manjinskih veća, ali je to finansiranje u prošlim godinama bilo dosta otežano.

- Od poslednjih lokalnih izbora i promene na mestu gradonačelnika Vinkovaca, odnosi su se dosta popravili i jako lepo sarađujemo sa gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i ljudima iz gradske uprave. Godinama nismo dobijali nikakva sredstva, a lani smo po prvi put dobili negde oko 17.000 kuna za rad Veća i odmah smo počeli da pravimo i osmišljavamo programe. Održali smo jedno folklorno veče, a imali smo i promocije knjiga i projekciju jednog dokumentarnog filma o našem sumeštaninu. Tokom godine obeležavamo i seosku slavu svetog Pantelejmona kao i naš Badnjak – kaže Miškić.

Prilikom obeležavanja deceniju i po od osnivanja Veća održani su i kratki govori i podsećanje na osnivanje i funkcionisanje srpskog veća u gradu Vinkovcima. Skromnoj svečanosti prisustvovala je i bivša predsednica Dragica Marić, a svi prisutni odali su minutom ćutnje počast dvojici preminulih predsednika Veća Lazi Gunju i Bojanu Majstoroviću.

Pored članova veća i meštana, svečanosti su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić, pročelnik Upravnog odeljenja za normativnu delatnost i opšte poslove u gradu Zlatko Dovhanj sa saradnicima, kao i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić. Nakon pozdravnih reči, okupljenima se najpre obratio predsednik ZVO-a koji je istakao da su Mirkovci oduvek imali podršku ove institucije u finansijskom, materijalnom, tehničkom i svakom drugom smislu, a da će se tako nastaviti i ubuduće.

- Naš projektni centar će pomoći svima u pripremi i pisanju projekata kako bi ljudi ovde u Mirkovcima mogli da povuku određena finansijska sredstva. Vi znate da smo mi ranije inicirali sastanak sa tada novoizabranim gradonačelnikom koji je sa svojim saradnicima došao ovde u Mirkovce i održao jedan konstruktivan sastanak nakon kojeg su usledile pozitivne promene i koraci kada je u pitanju odnos grada i mesnog odbora. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da pomognemo i nadam se da ćemo svi zajedno uspeti u tome da položaj srpske zajednice ovde bude na višem nivou – istakao je Jeremić.

Većnike je nakon predsednika ZVO-a pozdravio i zamenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji je naglasio da će Veće i ubuduće imati podršku u svim projektima koje bude osmislilo te kako je cilj gradske uprave stvaranje boljeg i kvalitetnijeg života u svim delovima grada, pa tako i Mirkovcima.

Pored komunalnih i životnih problema koji muče sve stanovnike ovog mesta , pripadnici srpske zajednice se nadaju da će uskoro uspeti da ponovo oforme i folklornu sekciju u okviru Prosvjetinog pododbora, ali je nedovoljan broj dece glavna prepreka u ostvarivanju tog cilja. Kada je srpska zajednica u ovom mestu, ali u celim Vinkovcima u pitanju, pored Veća i Srpske pravoslavne crkve, ovde je trenutno aktivan još samo Fudbalski klub Hajduk Mirko. Velika nezaposlenost i odlazak stanovništva pogodili su i ovo selo, a oni koji su ostali trude se da osiguraju opstanak i napredak srpske zajednice.