U Ostrovu po prvi put organizovano gađanje mete srndaća

Nakon Borova i tamošnjeg lovačkog društva takmičenje u gađanju mete srndaća organozovano je i u Ostrovu.

LD Jelen ostrovo
Lovci iz Bršadina - najbolja ekipa u gađanju mete srndaća

Lovačko društvo Jelen Ostrovo, koje unutar svoje organizacije ima i streljačku sekciju, organizovalo je ovo takmičenje na kojem je nastupilo osam ekipa.

– Učestvovali smo na prvom ovakvom pucanju koje je održano u Borovu, svidelo nam se i rešili smo da, pošto već imamo lovačku sekciju koja funcioniše kao streljačka, organizujemo ovo takmičenje i tim povodom rešili smo da napravimo i čeku sa koje su takmičari pucali. Ujedno, ovu manifestaciju održavamo i povodom dana opštine Markušica – istakao je predsednik LD Jelen Ostrovo Dejan Gagulić.

Bilo je ovo ekipno takmičenje gde su u svakoj ekipi bila po tri takmičara i svaki od njih je imao pravo da puca po tri metka. Pored toga birali su se i najbolji pojedinci iz ekipa.

– Uslovi za takmičenje su malo zahtevni, čeka mora da bude visoka minimalno dva i po metra, iza mete mora biti postavljen grudobran, a ona je udaljena minimalno sto metara. Takođe, puška do mesta pucanja mora da bude prazna i otvorena, tek se puni na samoj čeki, nakon pucanja mora se vratiti na svoje mesto ili u vozilo. Za sve eventualne nepravilnosti imamo i trojicu sudija koji prate svakog takmičara – naglasio je Gagulić.

Pobednik iz Trpinje, ekipno najbolji Bršadinci

Najviše poena koje jedan takmičar može da osvoji je 11, pogodak u sredinu mete, a najmanje je sedam poena ukoliko nije totalni promašaj. Sa takvim uslovima i pravilima najbolje se snašla ekipa LD Fazan Bršadin, dok je u pojedinačnoj konkurenciji najuspešniji bio Živojin Jerković član LD Srndać Trpinja.

– Ovo je drugi put da učestvujem na ovakvom takmičenju i za danas sam uzeo pušku .223 Remington da bih postigao neke rezultate jer između ovog Remingtona i Magnuma 7 mm su najbolji rezultati. Na ovom gađanju imao sam dva puta po 11 bodova i jednu desetku, bila bi možda i treća 11 bodova, ali prvi put sam na ovoj čeki i u svakom slučaju sam zadovoljan – kaže Živojin Jerković član Lovačkog društva Srndać iz Trpinje čiji je sin Miloš na ovom takmičenju osvojio drugo mesto.

Za najbolju ekipu, Lovačko društvo Fazan iz Bršadina, nastupali su Vladimir Živković, Radovan Varga i Borislav Todorčić.

– Ekipno smo uspeli da budemo najbolji i zadovoljni smo postignutim rezultatima. U pojedinačnoj konkurenciji ja sam ostvario treći najbolji rezultat, moglo je da bude i bolje, ali ni ovo nije loše. Ranije sam češće učestvovao na ovakvim takmičenjima, najviše u Baranji, gde sam u konkurenciji od 200 takmičara osvojio drugo mesto. Metke punim sam i znam šta je unutra, koliko je to grama jer u takvim gađanjima nijanse odlučuju – naglasio je Radovan Varga koji je na takmičenju u Borovu osvojio prvo mesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Sa organizacijom ova dva takmičenja u Borovu i Ostrovu krenula je i inicijativa da se pokrene i takmičenje u gađanju na metu srndaća. U svakom slučaju ovo je još jedno lepo druženje i zabava za sve one koji vole ovakav vid takmičenja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.