U Poreču otvorena izložba o Tesli, Pupinu i Milankoviću

U porečkom Domu obrtnika 15. oktobra otvorena je izložba „Tesla, Pupin, Milanković – tumači Zemljinih i svemirskih tajni“.

Đ. Nešić, Slobodan Aleksić, gen. konzul Goran Petrović, Vladimir Jelenković „Tesla, Pupin, Milankovi
Đorđe Nešić, Slobodan Aleksić, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović i Vladimir Jelenković

Višemesečnim zalaganjem i trudom predsednika Zajednica Srba Poreča Slobodana Aleksića u ovom gradu je upriličena izložba posvećena trojici srpskih naučnika svetskog glasa. Izložba je sklopljena u saradnji s Muzejom Nikole Tesle u Beogradu, Memorijalnim centrom Mihajla Pupina u Idvoru i Kulturnim i naučnim centrom „Milutin Milanković“ u Dalju. Na pedesetak panoa u izložbenom prostoru Doma obrtnika tematskim pristupom delima trojice velikana predstavljen je Teslin rad u Kolorado Springsu i na Long Ajlendu, Pupinov doprinos rendgenskim snimcima i Milankovićeva matematička teorija klime.

Izložbu je otvorio i program sastavio i vodio organizator manifestacije Slobodan Aleksić, a prisutnima su se obratili generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i direktor SKUC-a Pula Milan Rašula.

Uvodna predavanja o trojici naučnika izneli su raniji dugogodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Vladimir Jelenković, upravnik KNC „M. Milanković“ u Dalju Đorđe Nešić i Slobodan Aleksić. U muzičkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole Poreč.

Narednih mesec dana predviđeno je da se u Klubu umirovljenika „Galija“ i u Domu obrtnika u Poreču o trojici naučnika održe predavanja. O Tesli će govoriti Vladimir Jelenković, o Milankoviću Đorđe Nešić, a o Pupinu dr Dragolјub Cucić i Svetislav Zakić.

Gosti su imali prilike da posete i zvezdarnicu u Višnjanu koju vodi poznati astronom i edukator mladih Korado Korlević. Ogromnim teleskopom posmatraju se po našu planetu potencijalno opasni asteroidi. Po broju uočenih asteroida i uspehu na tom polju ova zvezdarnica je četvrta u svetu.

Izložba „Tesla, Pupin, Milanković – tumači Zemljinih i svemirskih tajni“ biće otvorena do 15. novembra 2021. godine, a postavljena je u okviru „Dana srpske kulture u Poreču“. Organizatori su Zajednica Srba Poreč – Parenco, Veće srpske nacionalne manjine grada Poreča, SKUC Pula i Koordinacija Srba Istre. Počasni pokrovitelj manifestacije je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Posetioci će se tako, u narednih mesec dana, upoznati sa delima naučnika koji su dali veliki tehnološki i saznajni doprinos i vremenu u kojem živimo.