U Trpinji se plivalo za Časni krst

Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je 19. januara na sportsko-rekreativnom centru „Panjik“ u Trpinji. U teškim uslovima, po hladnom vremenu i u ledenoj vodi plivalo je 49 učesnika.

Plivanje za časni krst Trpinja 2019.

Hladna voda i tridesetak metara jezerca delili su učesnike od Časnog krsta koji se nalazio na kraju umetnog jezera u Trpinji, a najbrži je bio dvadesettrogodišnji Milan Penić iz Silaša.

– Plivao sam zbog pravoslavlja i naših običaja. Nije bilo nikakve posebne pripreme i treninga. Ovo mi je treće plivanje i prva pobeda, a planiram da se takmičim i narednih godina – priča Milan neposredno po izlasku iz vode.

Trpinja je domaćin ove tradicionalne manifestacije na ovim prostorima četvrti put za redom, a pre toga se plivalo na Dunavu u Dalju.

Plivanje za časni krst Trpinja 2019.

– Plivali smo četiri godine u Sremskoj Mitrovici, četiri godine u Dalju i isto toliko sada već i ovde. Pobedio sam 2013. godine u Dalju. Želimo da se zahvalimo svim organizatorima, Opštini Trpinja i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na čelu s našim parohom – rekao je jedan od organizatora Uroš Narančić.

U organizaciji ovog plivanja je i Urošev prijatelj Ljuban Vujanac, takođe jedan od bivših pobednika.

– Danas je Bogojavljenje, Hristovo krštenje. Mi ovde nemamo tekuću vodu kao Jordan, ali imamo naše jezerce i tu plivamo zbog običaja i tradicije. Takmičim se već deveti put, a pobedio sam 2014. godine u Dalju. Danas ima dosta bivših pobednika, ali smo se opet okupili da učestvujemo i uveličamo događaj – izjavio je Ljuban.

Najstariji učesnik 78 godina, plivala i deca

Veliku pažnju prisutnih u publici izazvao je sedamdesetosmogodišnji Trpinjac Marko Vasiljević koji je hrabro ušao u vodu i takmičio se s nekoliko decenija mlađim plivačima. Kako tvrdi njegov unuk i imenjak, deda ga je samo nazvao i pitao kada trka počinje i obećao da će se i on pojaviti na startu. Nešto kasnije, na radost okupljenih, obećanje je i ispunio.

– Pratim tradiciju i idem sa omladinom. Puno sam puta propadao kroz led u hladnu vodu, a ovo je drugi put da se takmičim. Kad sam ja bio mlad, ovako nešto nije postojalo. Voda je hladna, ali mogao bih još jednom skočiti. Nisam imao nikakve pripreme, samo sam se malo pokvasio i uskočio – kaže deda Marko koji je plivao uz svoja dva unuka.

Pre plivanja služena je sveta liturgija u trpinjskom hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Liturgiju, na kojoj je osvećena bogojavljenska vodica, predvodio je paroh trpinjski jerej Marko Šukunda.

Plivanje za časni krst Trpinja 2019.

Nakon liturgije i pre plivanja, od hrama do jezera Panjik na kojem je održano takmičenje, prošla je litija u kojoj su osim sveštenika bili i stanovnici sela te plivači.

– Na prvom mestu bih pozdravio sve naše vernike radosnim pozdravom koji je tradicionalan za praznik Bogojavljenja a to je „Bog se javi – Zaista se javi“. Naime, danas proslavljamo praznik Bogojavljenja, odnosno dan kada se Gospod Isus Hristos krstio u reci Jordan. Ovaj praznik je nekad davno bio spojen sa Božićem i sa obrezanjem Gospodnjim, odnosno predstavljao je jedan momenat kad su se pojavila Sveta Trojica prilikom krštenja Gospoda Isusa Hristosa od strane svetog Jovana Krstitelja. Upravo u tom kontekstu simbolika reke, krštenja i vode predstavljaju za današnji dan veoma bitnu činjenicu, a to je da se posle svete liturgije obavlja veliko vodoosvećenje u našim hramovima. Zbog toga imamo i bogojavljensko plivanje koje je postalo tradicija u našem narodu i predstavlja simboliku ulaska u reku, simbol zdravlja, odnosno iznad svega, plivanje za časni krst i veru tih ljudi – objašnjava paroh trpinjski jerej Marko Šukunda.

Osim u Trpinji, na području Republike Hrvatske bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je i na reci Korani gde je pobedio Marko Stojkanović.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

 

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.