U Vukovaru prikazan film o kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag

U organizaciji Udruženja medijskih radnika srpske nacionalne manjine „Orfelin“, a u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom, u Vukovaru je prikazan film „Krst nad jamom“ u produkciji Udruženja „Jadovno 1941“.

Srđan Sekulić 13.03.2020.
Jadovno 1941 skc

Autor ovog filma „Krst nad jamom“ je Dušan Bastašić, ujedno i osnivač i predsednik udruženja „Jadovno 1941“ koje se bavi istraživanjem zločina na području kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag, ali i negovanjem kulture sećanja.

- Nakon osnivanja udruženja 2009. godine i već nakon prvog obeležavanja sećanja na Jadovno mi smo počeli, vođeni istorijskom faktografijom objavljenoj u knjizi dr Đure Zatezala, da sakupljamo foto i video zapise, da snimamo svedočenja onog malog broja žrtava do kojih smo mogli doći, ali pre svega njihovih potomaka. Tako smo počeli da skupljamo svoj bibliotečni fond, da obogaćujemo arhivu i na taj način smo nesvesno sakupili jedan dragocen fond koji smo odlučili da prezentujemo najpre kroz jednu izložbu nazvanu „Moje Jadovno“, a koju su radila dva mlada apsolventa istorije i moja malenkost – istakao je autor ovog filma i predsednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.

Film koji je rađen uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije imao je svoju premijeru aprila 2018. godine u banjalučkom pozorištu, a nakon toga je bila premijera i u Srbiji u Beogradu. Vukovarska projekcija bila je prva u Hrvatskoj, a ukupno film je do sad prikazan u više od 20 mesta, ne samo na našem području nego i u Čikagu, Oslu, Roterdamu itd.

- Kada smo sa ovom izložbom počeli da obilazimo Srbiju i Republiku Srpsku, nakon toga i inostranstvo, videli smo da je to jedan prikladan način da ljudima damo nekakav okvir za sliku šta je to bio kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag. Nakon par godina odlučili smo da uradimo i jedan dokumentarni film i po meni je vrednost tog filma što je većina materijala snimljena na terenu, na mestima stradanja. Ovaj film sadrži mnogo toga sa čime smo pokazali šta je to bilo Jadovno, kako to izgleda danas i šta je naše udruženje uradilo u proteklih 11 godina – napomenuo je Bastašić.

Prilog kulturi sećanja i pamćenja

On je rekao i da je film preveden na engleski jezik, a trenutno se prevodi i na francuski i ruski jezik tako da će i šira stručna javnost u inostranstvu imati mogućnost da pogleda.

- Činjenica je da mi, kad je kultura sećanja i pamćenja, kao narod jako malo radimo. Svedočimo tome da nemamo u Beogradu ulicu jasenovačkih žrtava, da nemamo spomen sobu, nemamo srpski memorijal. Mi smo nekom inercijom nakon proteklog rata nastavili sa onim našim odnosom prema tim događajima onako kako smo se odnosili i u vreme Jugoslavije. Ipak, istina o genocidu Nezavisne države Hrvatske polako se probija, pre svega zahvaljujući internetu pa tako i naš sajt Jadovno ima značajan broj poseta, na društvenim mrežama okupljamo nekih 40 hiljada ljudi koje svaki dan podsetimo na neki događaj, godišnjicu, prenesemo informaciju o promociji neke knjige i slično.

Krstovi na mestima stradanja

Ovo udruženje bavi se i izdavaštvom, a u pripremi je i jedna nova knjiga o logorima na Pagu, takođe i drugo izdanje knjige o golgoti sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve. Naime, u tom kompleksu logora ubijeno je i 73 sveštenoslužitelja SPC-a, među njima i dva arhijereja.

- Jedna od važnih aktivnosti našeg udruženja je tačno snimanje mesta stradanja, kraških jama, ponora, useka. Posedujemo određene karte od pre pedesetak godina na kojima su približne lokacije, međutim kada se dođe na tu lokaciju vidi se da je to greška od 500 i više metara i to je na tom području jako velik problem. Najveći broj jama koje smo pronašli su nam pokazali Hrvati, lokalni meštani, i to volim da istaknem. Na tim mestima smo do sada postavili devet drvenih pravoslavnih krstova, na kojima nema ni broja ni slova i opet ću istaći sa zadovoljstvom da ni jedan od njih nije oskrnavljen. S vremena na vreme odlazimo na ta mesta, osvežavamo krstove i čuvamo ih od propadanja – naglasio je Bastašić.

Jadovno 1941

Branislav Bijelić i Dušan Bastašić

Organizator ove projekcije bilo je Udruženje medijskih radnika srpske zajednice „Orfelin“ iz Vukovara koje je osnovano prošle godine i ovo im je prva aktivnost.

- Kada nam je Dušan predložio da napravimo projekciju filma u Vukovaru to smo prihvatili, pogotovo nakon činjenice da taj film još uvek nije prikazan u Hrvatskoj. Naša namera je bila da se projekcija napravi baš u Vukovaru, po mogućnosti u Ružičkinoj kući, ali tamo nismo dobili odobrenje za to. Obratili smo se Srpskom kulturnom centru i oni su to prihvatili tako da je projekcija napravljena u njihovom prostoru – istakao je član ovog udruženja i organizator projekcije Branislav Bijelić.

Pored Udruženja „Orfelin“ i Srpskog kulturnog centra podršku za projekciju ovog filma dao je i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru.