Uče decu raznim veštinama potrebnim za život

Prošlo je polugodište od kako je u tri grada u Republici Hrvatskoj uveden Program plus dodatnog obrazovanja. Šta o tome misle nastavnici i đaci u Belom Manastiru?

Dušan Velimirović 29.02.2024.
Program plus Beli Manastir likovna radionica

Krajem prošle godine pisali smo o novom projektu srpskih institucija u Hrvatskoj nazvanom Program plus. Ovaj vid neformalnog obrazovanja pokrenut je početkom aktuelne školske godine, a za cilj ima pružanje podrške i dodatne motivacije deci koja su već uključena u neki od postojećih formalnih načina obrazovanja. Donosi besplatne kurseve i radionice za decu i mlade osmišljene u saradnji sa stručnjacima. Na svim kursevima i radionicama deca imaju priliku da istražuju jezički i kulturni kontekst zavičaja, u relaciji prema svom maternjem jeziku, a zasnovan na savremenim pedagoškim metodama. Bjelovar će uskoro postati četvrti grad koji sprovodi ovaj program, a pilot projekti krenuli su u Kninu, Rijeci i Belom Manastiru.

- Smatram da je cilj ovog programa da privuče decu koja se školuju po manjinskim modelima obrazovanja i da im omogući vanškolske aktivnosti koje nemaju u velikoj meri, kao i da proširimo znanja i kulturu posebno onoj deci koja nemaju mogućnost da pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu. Kod nas ima između 80 i 90 dece koja pohađaju Program plus pa već imamo i listu čekanja. Dolaze nam deca iz cele Baranje. Postoji organizovani prevoz i čim se iz određenog dela Baranje pojavi više dece tada organizujemo prevoz - pojašnjava koordinatorka Programa plus za Beli Manastir Tajana Poturica.

Nakon više od pet meseci provođenja programa, vreme je i da se sumiraju utisci o dosadašnjim učincima i analizira šta je do sad postignuto.

- Krenuli smo veoma žestoko, s otvorenim vratima i pokazali šta sve želimo. Od početka smo imali veliki broj dece i taj broj je svakim danom rastao. Nismo očekivali ništa više od toga da deca dolaze, budu zadovoljna i da žele nastaviti. To smo i uspeli da postignemo. Roditelji su jako zadovoljni i, prema povratnim informacijama koje imam, sad prvi put vide da su njihova deca dobila različite mogućnosti i da o njima neko brine - priča naša sagovornica.

Deca programiraju kretanje robota po stazi

U Belom Manastiru su se odlučili za kurseve iz programiranja i robotike, instrukcije iz matematike, školu tambure i klavira i dečju igraonicu: igra nekad i danas. Radionice se održavaju utorkom, četvrtkom i subotom, a zanimljivo je da postoje i đaci koji pohađaju više radionica.

Program plus Beli Manastir klavir

- Danas pohađam instrukcije iz matematike jer mi to stvarno pomaže. Osim toga idem i u školu klavira kao i likovne radionice. Klavir sviram jako dugo, od malena, a volim i likovne radionice pa nađem vremena da sve pohađam. Omiljena mi je škola klavira jer je to moja duša. Pohađam jednu godinu privatnu muzičku školu u Osijeku, a završio sam i osnovnu muzičku školu - iznosi svoje utiske učenik drugog razreda Druge srednje škole iz Belog Manastira, smera hotelijersko-turistički tehničar Marko Prekodravac.

Najpopularnija radionica je programiranje i robotika i, kako kažu voditelji, za ovo je trenutno i najveća lista čekanja. Deca nam pričaju kako su se za ovu radionicu odlučila zbog toga što to pohađaju i njihovi prijatelji. Ovo je sjajna prilika da se deca već u osnovnoškolskoj dobi upoznaju sa osnovama trenutno jednog od najpopularnijih zanimanja današnjice.

- Super je i zabavno zato što programiramo svaki put. Naučila sam mnogo toga o informatici i o tome šta će mi trebati u životu. Svi su išli na to, videla sam da je zanimljivo pa sam se i ja upisala - kaže učenica trećeg razreda Osnovne škole Darda Sofija Dobrokes iz Švajcarnice.

Učenici nižih razreda osnovne škole već sada sami programiraju rutu po kojoj se robot kreće. Pre same prezentacije kretanja, morali su da spoje robota na kompjuter, programiraju rutu i nekoliko puta provere dok ne postignu željeni rezultat.

- Naučio sam da sklapam robota i da programiram da se kreće po stazi. Upravo sam pokazao svima robota kojeg sam programirao da ide napred pa nakon toga da skrene. Prvo sam naučio kontrole, a zatim kada otprilike treba da skrene. Volim to da radim, a ovo sam naučio za mesec dana vežbanja - izjavio nam je učenik četvrtog razreda Osnovne škole iz Uglješa Miloš Grujić koji nam je demonstrirao šta je naučio.

Program plus Beli Manastir programiranje i robotika (2)

Miloš demonstrira kretanje robota po stazi

Svoje utiske o dosadašnjem delu ovog programa izneli su i nastavnici koji svoja znanja prenose na učenike kroz radionice.

- Predajem osnove iz klavira i tambure. Deca uče da drže instrumente, kako se njima kretati, da čitaju note i nazive tonova. Iako smo tek počeli, postoje deca koja pokazuju velik interes i napredak. Za sada je sve u redu, samo da nastavimo interes i napredak da održavamo na adekvatnom nivou. Ima dece koja se od ranije bave muzikom i oni su na velikom odskoku od početnika tako da za njih odvojim vremena. Za sada nam je najvažnija volja i interes - zaključuje voditelj škole tambure i klavira Petar Nikolić.

Obezbeđeni svi uslovi za kvalitetan rad

Igre nekada i sada odvode decu u neka prošla vremena i uče ih raznim veštinama.

- Osim što spominjemo igre koje su se igrale nekad, spominjemo i običaje. Tokom Božićnih praznika izrađivali smo starinske ukrase i spominjali razne običaje koji su se nekada odvijali. Sad je dosta veliki interes, u početku je bio nešto manji, ali i dalje se povećava. Imamo oko 20 dece. Na poslednjoj igraonici smo od naračine kore izrađivali hranilice za ptice, učili smo da radimo rukama. Pominjali smo karneval u Veneciji kako bismo to proširili na svetski nivo. Voleli bismo da izložimo radove kako bi deca videla da se njihov rad ceni - kaže voditeljka igara nekada i danas Vasilija Vuković.

Radionice i predavanja se održavaju u prostoru Baranjske srpske kuće koji je adekvatno opremljen kako bi nastavnici i deca imali uslove za rad.

- Već kad se pričalo o otvaranju Baranjske srpske kuće ciljali smo na program koji je usmeren na decu i najmlađe članove naše zajednice. To nam je bilo od početka u fokusu i danas možemo reći da smo omogućili deci sve što se nudi. Imamo tambure i dve klavijature, slikarski štafelaj, robote koje deca programiraju na robotici i ostale potrebne rekvizite za Program plus. Za sada su naši najmlađi i najčešći gosti naše ustanove Za sada ovaj projekat nudi najviše programa za decu, ali ima još i drugih manifestacija koje se ovde odvijaju. Ovo je prostor za celu zajednicu. Želimo još da proširimo Program plus, videćemo u kojem smeru to sve ide. Ako budemo ciljali na učenje još nekog instrumenta, moraćemo ga i nabaviti da deca imaju na čemu da vežbaju. Videćemo kako će se i robotika razvijati pa se tu može beskrajno ulagati u opremu - priča domaćin u Baranjskoj srpskoj kući Vasilije Vranić.

Voditelji programa plus u Belom Manastiru nadaju se da će se ovaj projekat nastaviti i dalje jer je šteta da stane sad kad su deca toliko zainteresovana i voljna da nauče veštine za koje bi njihovi roditelji inače morali da izdvoje veliki novac.