Učenici čuvaju svetosavski duh

Širom Hrvatske u školama gde učenici pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, hramovima Srpske pravoslavne crkve i svečanim akademijama proslavljen je prvi srpski Arhiepiskop Sveti Sava.

Tehnička škola Nikola Tesla Vukovar Sveti Sava

Program u vukovarskoj Tehničkoj školi „Nikola Tesla” započeo je intoniranjem Himne Svetom Savi u izvođenju školskog hora, a nastavljen je igrokazom koji su uz učenike pripremili nastavnica srpskog jezika Jelica Dudaš Lipovac i veroučitelj Ljubomir Abadžić koji je pred okupljenim učenicima, nastavnicima, školskim osobljem, sveštenstvom i gostima govorio svetosavsku besedu.

– Ovogodišnji program u našoj školi bio je veoma šarolik. Koristili smo primere naših pisaca, svetitelja i biografa Svetoga Save kako bi što sadržajnije i učenicima i gostima predstavili Savu i kao princa i prosvetitelja i monaha uz sav krstolik put koji je prolazio ka Crkvi, Hristu, svojoj državi i narodu. Najveći utisak mi je to što su se učenici na početku uvežbavanja stideli da iskažu zadovoljstvo time što će učestvovati u programu. Brzo je to prošlo, kroz dva nastavna časa i zato sam u besedi pomenuo to da su oni prvenstveno svetosavci, kao članovi naše pravoslavne hrišćanske crkve, a potom sve što izlazi iz toga – i čestit čovek, i čestit pravoslavac i čestit domaćin tako da verujem da će se barem nekada setiti da se mogu osloniti na te stvari u svom školovanju – navodi Ljubomir Abadžić.

Naš sagovornik je rekao i da je zadovoljan znanjem đaka kada je u pitanju Sveti Sava, odnosno raški princ Rastko Nemanjić.

– Primećuje se da se pokušava od Svetog Save stvoriti mitska ličnost što nas razlikuje od ostalih naroda jer je on svojim životom napravio od sebe mit. U našem školskom programu iz veronauke i srpskog jezika na Svetog Savu se obaziremo u toku decembra i januara, ne možemo da mu posvetimo više vremena pošto smo skučeni sa nastavnim časovima, tako da verujem da je sasvim dovoljno i zainteresovali smo ih da i oni sami kod kuće pokušaju da nauče o njegovom liku i delu – zaključuje nastavnik pravoslavne veronauke u Tehničkoj školi „Nikola Tesla” iz Vukovara.

Tehnička škola Nikola Tesla
Tehnička škola Nikola Tesla

Učenici ove škole glumili su u priredbi o životu Rastka Nemanjića i o njegovom monašenju kada je dobio i ime Sava.

– Glumila sam Savinu majku Anu. Prvi put učestvujem u priredbi od kako sam krenula u ovu školu jer do sada nismo bili u mogućnosti da je održimo zbog pandemije koronavirusa. Bilo mi je prelepo, novo iskustvo, pred dosta đaka iz ove škole i publike. Imala sam tremu na početku, međutim kako je teklo dalje i trema je prestala. Vežbali smo tri nedelje i odmah je krenulo sve kako treba, a vremenom smo bolje uvežbali i glumu – priča učenica trećeg razreda, smera ekološki tehničar Isidora Gagulić.

Nakon programa, svim učenicima ove škole koji nastavu pohađaju po modelu A, uručeni su poklon paketići koje su pripremili Zajedničko veće opština i Samostalna demokratska srpska stranka.

Igrokaz o savremenoj porodici u Osnovnoj školi „Siniša Glavašević”

I u Osnovnoj školi „Siniša Glavašević” u Borovu naselju program je počeo Himnom Svetom Savi koju je izveo školski hor. Đaci i nastavnici ove škole upriličili su nešto drugačiju priredbu jer je život Svetog Save prikazan kroz moderno doba i prilagođen je današnjoj deci.

– Pripremili smo specifičnu predstavu u kojoj se ogleda život savremene srpske porodice kroz dve generacije, stariju i mlađu. Mlađa generacija je podložna modernom vremenu, dok se starija, barem u ovoj predstavi, trudi da održi svetosavski duh, da temelj porodice ostane, čvrst i netaknut i da se svetosavska filozofija života produži na mlađi naraštaj koji je, kao što svi znamo pod velikim uticajem svoje okoline. Nije bio klasičan prikaz iz određenog dela života Svetog Save, nego se trudimo da približimo predstavu savremenom čoveku. Kao i obično, ovaj igrokaz nose deca od petog do osmog razreda, a učenici iz razredne nastave nastupili su sa recitacijama koje su neizostavni deo deklamovanja za Svetog Savu – pojašnjava veroučitelj u ovoj školi Jovan Sekulić.

Osnovna škola Siniša Glavašević Vukovar Sveti Sava
Osnovna škola Siniša Glavašević Vukovar

I u Ekonomskoj školi Vukovar priređen je program koji je slavio život i delo prvog srpskog Arhiepiskopa, prosvetitelja, princa i osnivača Srpske pravoslavne crkve. Nastavnice srpskog jezika Mirjana Radišić Balihodžić i Slađana Milješić Ćićić su zajedno sa veroučiteljem Perom Đokićem pripremile ovogodišnju priredbu. Deca su pokazala veliku raskoš talenta, pa su tako gosti uživali u glumi, pesmi, svirci i folkloru.

Osnovna škola „Nikola Tesla” iz Mirkovaca jedina je škola na području Grada Vinkovaca u kojoj se nastava pohađa i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. I ovde je, takođe, održana svetosavska priredba gde je, uz učenike, nastupila i bivša učenica Jovana Đomlija koja je svirajući violinu obogatila program. Nakon priredbe u školi, lokalni sveštenici Miladin Spasojević i Srđan Lukić služili su liturgiju u hramu Svetog Nikolaja u Mirkovcima.

Osnovna škola Dalj Sveti Sava
Osnovna škola Dalj

U subotu 28. januara u pakračkoj gradskoj većnici održana je tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj je uz bogat kulturno-umetnički program održana i beseda koju je govorio episkop pakračko-slavonski Jovan. Na akademiji su se predstavili Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Pododbor Pakrac-Lipik seniorska i omladinska pevačka sekcija, etno grupa Trag i Svetlana Spajić. Za svu okupljenu decu oobezbeđeni su poklon paketi.

Istog dana održana je u Osnovnoj školi dan priredba povodom Svetog Save kojoj je prethodilo osvećenje slavskog kolača koje je obavio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje sveštenstva. U školskoj priredbi učestvovali su svi učenici od prvog do osmog razreda koji pohađaju nastavu po modelu A, a lokalno Veće srpske nacionalne manjine nagradilo je učenike koji su imali najbolje literarne i likovne radove kao i učenike koji su kroz svih osam godina školovanja imali odličan uspeh.