Umesto ulice i igrica mladi u Dalju biraju stoni tenis

Centar za mlade Dalj pomogao kupovinu dva stola za stoni tenis rekreativcima koji se okupljaju u Domu kulture.

Centar za mlade Dalj stoni tenis

U želji za druženjem i dodatnim sportskim aktivnostima, grupa mladih iz Dalja okupila se pre više od šest meseci i organizovala rekreativno igranje stonog tenisa. U lokalnom Domu kulture okupljaju se tri puta nedeljno, a u međuvremenu su im se pridružili i učenici Osnovne škole Dalj pa ih na rekreaciji nekad bude i više od 40. Mi smo ih posetili dan uoči Međunarodnog dana sporta koji se obeležava 27. maja. Jedan od pokretača ove aktivnosti bio je Nebojša Kojčić koji u Osnovnoj školi predaje veronauku.

– I pre više od deset godina mladi su se ovde okupljali i igrali stoni tenis pa smo mi iz želje za rekreacijom to ponovo pokrenuli. Iz početka je bilo nas desetak starijih, a izuzetno mi je drago da su nam se i deca iz škole priključila pogotovo ako znamo da mladi danas većinu vremena provode za konzolama za igrice, telefonima, kompjuterima i slično. Stoni tenis volim kao sport i smatram da je podcenjen i zapostavljen u odnosu na neke druge sportove. Kada smo krenuli imali smo samo dva stola. Danas je to puno ozbiljnije – kaže Kojčić.

Da ne ostanu samo na dva stola za igru, rekreativcima su pomogli u Centru za mlade Dalj pa su nedavno kroz jedan projekat za njih osigurana još dva stola i puno opreme u vidu reketa, loptica i mreža.

– Cilj ovog projekta je da poboljšamo kvalitet života mladih koji žive u ruralnim područjima, a finansiran je od Centralne državne kancelarije za demografiju i mlade te sufinansiran od Opštine Erdut u iznosu od ukupno nešto više od 10 hiljada evra. Ovu aktivnost nazvali smo Mala škola stonog tenisa. Mladi i deca u Dalju nemaju trenutno puno aktivnosti koje su im dostupne, a ovo dobro dođe da nisu na ulici. Ovde će nešto naučiti, a pre svega će se družiti – govori voditeljka projekata u Centru za mlade Dalj Milica Sevkić.

Centar za mlade radi i sa mladima i sa starima

Centar za mlade Dalj stoni tenis

U okviru ovog projekta se, pored Male škole stonog tenisa, provode i edukativne aktivnosti na teme kao što su digitalni marketing ili finansijska pismenost u saradnji sa Srednjom školom Dalj. Centar za mlade Dalj je osnovan 2008. godine, a od 2015. godine se aktivno bave pisanjem i provođenjem projekata. Imaju tri stalno zaposlene osobe, a u poslednjih nekoliko godina veoma su aktivni u društvenom životu opštine Erdut te provode brojne projekte na korist lokalne zajednice.

– Upravo dovršavamo treću fazu projekta Zaželi kroz koji je zaposleno 15 žena iz Dalja, a pre toga smo imali deset zaposlenih žena. Pripremamo se i za narednu fazu ovog projekta za koji se nadamo da će biti vrlo brzo. Bavimo se i mladima i starima jer je takva struktura stanovništva. U saradnji sa našim Udruženjem penzionera radićemo i jedan manji projekat koji je podržala Osječko-baranjska županija, a tu su i brojni projekti za mlade koje provodimo. Sarađujemo sa osnovnom i srednjom školom te sa dečijim vrtićima iz Dalja i Bijelog Brda. Od ove godine naš rad finansira i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u iznosu od 20 hiljada evra. To nam je veliki uspeh s obzirom na to da smo relativno malo udruženje – navodi Milica Sevkić.

U manjim sredinama mladima je puno teže nego u gradovima. Nema toliko ni aktivnosti, ni edukacija, a ni mogućnosti za napredak i usavršavanje mladih ljudi. Dalj je od Osijeka udaljen 30, a od Vukovara 20 kilometara. U Centru za mlade Dalj trude se da mladima te nedostatke popune, a Mala škola stonog tenisa samo je jedna od tih aktivnosti.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.