Umro sisački prota koji je bio omiljen u narodu

Bivši sisački paroh protojerej-stavrofor Petar Olujić preminuo je juče u 85. godini života.

Srbi Hr 09.10.2020.
Petar Olujić

Kako prenosi mitropolija zagrebačko-ljubljanska prota Pero, kako je često bio nazivan u narodu, upokojio se u 85. godini života u Sisku, gradu kojemu je mnogo dao.

Petar Olujić rođen je 22. maja 1936. godine u Splitu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Školovanje u bogosloviji Svetog Save u Manastiru Rakovici započeo je 1952. godine, a nastavio je u prizrenskoj bogosloviji koju je završio 1957. godine.

- U čin đakona i prezvitera rukopoložio ga je u Šibeniku Episkop gornjokarlovački i administrator dalmatinski Simeon 21. i 22. septembra 1957. godine. To je bilo prvo rukopoloženje u Eparhiji dalmatinskoj posle Drugog svetskog rata – stoji na sajtu mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Prvu službu na mestu paroha obavljao je u Biskupiji kod Knina, a nakon toga 1963. godine prešao je u Vrliku. Od 1971. godine do odlaska u penziju 2012. služio je kao paroh sisački.

U Sisku je ostao i u ratnim godinama i tu bio jedan od osnivača SKD „Prosvjeta“ i neko ko je ohrabrivao i tešio ljude u teškim vremenima. Poznat je kao omiljeni prota među narodom, a zbog toga je 2011- godine odlikovan Nagradom grada Siska koja mu je dodeljena na svečanoj sednici Gradskog veća ovoga grada.

Za vreme ratnih dešavanja devedesetih godina prošloga veka na razne načine sačuvao je ćirilične knjige i knjige srpskih pisaca iz fonda lokalne gradske biblioteke  koje su u to vreme bile spaljivane i bacane.

Sa suprugom Danicom ima sina Aleksandra i ćerke Mirjanu i Danijelu. Sahrana protojereja-stavrofora Petra Olujića biće sutra od 13 časova na gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

Večna mu pamjat i hvala!