Ustaški simboli na bjelovarskom hramu

Nepoznati počinilac ili više njih sinoć je na hramu Svete Trojice u Bjelovaru ispisao nekoliko neprimerenih simbola.

Dušan Velimirović 21.12.2023.
Crkva u Bjelovaru grafiti naslovna

Stanovnike inače mirnog mesta, barem što se tiče međunacionalnih incidenata, sinoć je dočekao veoma neprijatan i zabrinjavajući prizor.

Na zidu hrama, na veoma vidljivim mestima, išarano je nekoliko ustaških simbola, odnosno veliko slovo „U“, učestala fraza „Za dom spremni!“ kao i simboli  „14/88“. Ova kombinacija brojeva je veoma popularna kod neonacista i ima svoje značenje. Broj 14 označava citat na engleskom jeziku pripadnika rasističke organizacije „Red“ Dejvida Lejna koji glasi „Moramo obezbediti budućnost naših ljudi i budućnost za belu decu“, dok kombinacija dve osmice označava osmo slovo abecede „H“ i time se stvara skraćenica „HH“ odnosno „Hajl Hitler“.

Crkva u Bjelovaru tekst

O svemu je obaveštena i policija koja na terenu provodi uviđaj. Cela ova situacija zatekla je paroha Stefana Maksimovića i lokalno srpsko stanovništvo.

- Svakako da sam neprijatno iznenađen i razočaran ovim postupcima. Do sad su zaista stanovnici ovog grada imali poštovanja i prema pravoslavnoj crkvi, ali i prema mojoj porodici i meni. S druge strane i grad i županija pomažu nam u obnovi hrama, pa sam i zbog toga dodatno razočaran. Gospodin gradonačelnik Dario Hrebak i zamenik gradonačelnika gospodin Igor Brajdić su mi se javili i ponudili pomoć u saniranju štete, te im se zahvaljujem ovim putem. Svakako da osuđujem ovaj događaj, ali istovremeno ću se moliti Bogu za počinioca da ga na pravi put izvede - rekao je paroh Maksimović.

Bjelovarski hram Svete Trojice je i najveća crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Na crkvi je nedavno postavljena nova fasada, kao i krovište.