Utakmica u Nacionalnoj kući fudbala

Manjinske reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije odigrale su prijateljski meč na terenima Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi.

Dušan Velimirović 12.02.2024.
Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske Nacionalna kuća fudbala Stara Pazova

Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske imala je priliku da protekli vikend odradi pripreme za Evropeadu, odnosno Evropsko prvenstvo nacionalnih manjina u Nacionalnoj kući fudbala u Staroj Pazovi. Momci koji amaterski igraju fudbal u niželigaškim klubovima, imali su tretman kao pravi reprezentativci.

- U 11. mesecu smo posetili Fudbalski savez Srbije i predsednika Dragana Džajića upravo vezano za saradnju između Zajedničkog veća opština, Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj i FSS-a. Tad smo dogovorili gostovanje naše dece na utakmici između reprezentacija Srbije i Crne Gore. Bili smo gosti FSS-a, imali smo besplatan ulaz i prevoz. Taj deo saradnje se nastavio sada odlaskom u Nacionalnu kuću fudbala. Tu smo proveli tri dana trenirajući i igrajući utakmicu - pojašnjava selektor manjinske reprezentacije Srba iz Hrvatske Nikola Gagulić.

Vrhunac priprema bila je prijateljska utakmica protiv reprezentacije Hrvata iz Srbije koja je odigrana na terenima Nacionalne kuće fudbala u Staroj Pazovi.

- Ovakve utakmice su prijateljskog karaktera, izgubili smo 3:2, ali moram da napomenem, da nismo bili slabiji protivnik, ali ne pobeđuju uvek bolji, nekad pobede i srećniji. Prema komentarima publike, jedan go smo dobili iz ofsajda, a jedan iz penala, dok smo mi oba gola dali iz dve lepe i izrađene akcije. Ne umanjujem pobedu Hrvata iz Srbije, ali želim da naglasim da nismo bili u podređenom položaju. Odigrali smo korektno, isprobali smo sve igrače koje smo poveli. Bila su dva opravdana odustajanja zbog bolesti. To su igrači na koje računamo na Evropeadi. Na konačnom spisku ćemo imati 18 igrača, plus dva ili tri u rezervi što sam i objasnio igračima na sastanku. Ne možemo sastaviti spisak od 18 igrača i tvrditi da će svi biti zdravi u junu. Naše igrače očekuje drugi deo prvenstva i nadam se da će svi na kraju biti zdravi i nepovređeni. Sve drugo menja i spisak i formaciju - izneo je Gagulić svoje utiske o utakmici.

Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske Nacionalna kuća fudbala Stara Pazova

Fudbaleri koji igraju za klubove poput BSK-a iz Bijelog Brda, Vuteks-Sloge iz Vukovara, Negoslavaca, Lokomotive iz Rijeke, Petrove Gore iz Vojnića i drugih, trenirali su kao pravi reprezentativci. U trening centru reprezentacije Srbije, osim fudbalskih terena, koristili su i dodatne sadržaje poput teretane i saune pa su iskusili na koji način profesionalni fudbaleri obavljaju pripreme.

- Sve je bilo na profesionalnom nivou. Doživeli smo nešto što možemo samo da gledamo na televiziji. Veliku zahvalnost dugujem predsedniku FSS-a Draganu Džajiću koji nam je ovo omogućio, kao i predsedniku i programskoj direktorki SRSD-a Milanu Martinoviću i Tatjani Dragičević. Oni su nam pomogli da se ove pripreme odrade baš u terminu od 9. do 11. februara jer tad još ne počinje druga polusezona u niželigaškim klubovima od kojih smo uzeli igrače - zaključio je naš sagovornik.

Evropeada ili Evropsko prvenstvo nacionalnih manjina biće održana od 28. juna do 7. jula u Danskoj i Nemačkoj. Reprezentacija Srba iz Hrvatske na prethodnoj Evropeadi je osvojila peto mesto.