Veliki muzički talenat dvanaestogodišnje Ane Ajduković

Ana Ajduković iz Vukovara mlada je vokalna solistkinja koja je na poslednjem muzičkom takmičenju u Makedoniji osvojila nagradu ukupnog pobednika dečijeg festivala.

Maja Milanović 19.01.2024.
Ana Ajduković Vukovar

Ana Ajduković učenica je šestog razreda Osnovne škole Siniša Glavašević. Ova posebna devojčica, anđeoskog glasa svoje slobodno vreme posvetila je muzici i pevanju u kojem već sa svojih 12 godina postiže zavidne rezultate.

- Muziku volim još od malih nogu, prvo sam počela da plešem, ali se pevanjem bavim aktivno od desete godine. Počela sam da pevam u horu Javorčići i kao amater sam se prijavila na takmičenju Pinkove zvezdice gde sam od 20.000 dece došla sada u šesti krug i nalazim se trenutno među 36 takmičara – rekla je Ana koja se vredno priprema za sve nastupe i pritom pazi na svaki detalj kako bi i scenski utisak bio što bolji.

- Vežbam najčešće kod kuće sa učiteljicom Anđelom Ninković iz Beograda, imamo onlajn časove jednom nedeljno i na taj način učim. Trema je uvek prisutna, naravno pozitivna, ali je dobro na kraju prikrijem na samom nastupu – dodaje Ana.

Pored takmičenja u Pinkovim zvezdicama i različitim lokalnim festivalima, Ana je do sada učestvovala na mnogim muzičkim dečijim festivalima kao što su Međunarodni muzički festival za decu Školjkice u Novom Sadu i Đurđevdanski festival u Banja Luci gde je, među velikom konkurencijom, osvojila prvo mesto. Poslednje takmičenje na kojem je glavna nagrada takođe završila u Aninim rukama bilo je Muzičko takmičenje Svetske asocijacije festivala koje je početkom januara održano u Skoplju.

- To je bilo svetsko takmičenje, dolazili su mnogi ljudi i deca iz Kazahstana, Francuske, Italije i drugih zemalja i osvojila sam glavnu nagradu u kategoriji učesnika od 11 do 14 godina. Bilo mi je jako lepo, sledeće godine sam pozvana na festival gde se okuplja 12 najboljih. Kada izađem na pozornicu, mislim samo na pesmu i reči, imam samopouzdanje i baš volim da budem na sceni – pojašnjava nam Ana i dodaje kako najviše voli da peva pop muziku, a najveći uzor joj je Marija Šerifović.

Veliki planovi za budućnost

Takođe, pored truda, rada i izdvajanja slobodnog vremena za vežbu i različite nastupe, ova odlična učenica šestog razreda, najveću podršku dobija od svojih roditelja.

Ana Ajduković tekst

- Onog trenutka kada se rodila Ana je imala  širom otvorene plave oči i znala sam da iz tih očiju nešto vreba i da će se tu nešto desiti. Tako je i bilo, čim je propričala imala je svašta da kaže, prvo je proplesala pa propevala i ona je jedna jako vredna devojčica. Ne prepušta ništa slučaju, za sve se vredno bori i onda je i nagrade sustižu. Kod nas u porodici se niko ne bavi muzikom, ali smo muzikalni tipovi i suprug i ja i kod nas se stalno peva, mislim da se zbog toga kod Ane rodila ta ljubav. Iako je i sama počela odmah kao dete da pokazuje znakove za ritam i generalno za muziku – kaže Anina mama Anđelka Ajduković.

Kao porodica koja ima troje dece, poslovne i privatne obaveze, Ajdukovići puno truda i vremena ulažu u ostvarenje Aninih snova i uspevaju da usklade sve obaveze koje ovaj način života sa sobom nosi.

- Mi smo porodica koja ima troje dece i to nije ni malo lako. Muzika jeste Anina ljubav, ali postoje dani kada je malo lakše ili malo teže, generalno obraćamo pažnju na sve, izgled, pripreme, vežbe i slično. Mi volimo ono što ona voli i jednostavno guramo svi skupa to zajedno – dodaje ponosna mama.

Veliki su i Anini planovi za budućnost, u toku su pripreme za takmičenje u Zagrebu, u aprilu i maju planira da se prijavi na još dva festivala, dok će u avgustu otputovati na takmičenje u Istanbul.

- Za ove nastupe se već pripremam, biram pesme i vežbam, ali to će biti iznenađenje. I kada porastem vidim se u muzici, trudiću se samo da napredujem i budem što bolja – zaključuje Ana Ajduković.

Ovoj vrednoj devojčici možemo samo čestitati na dosadašnjim uspesima i poželeti puno sreće na svim budućim takmičenjima.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.