Veliki uspeh vukovarskog učenika

Učenik osmog razreda Osnovne škole „Nikola Andrić“ iz Vukovara Luka Šarčević osvojio je peto mesto na državnom takmičenju iz istorije.

Srđan Sekulić 31.05.2023.
Mladi istoričar Luka Šarčević

Rezultat koji je ostvario Luka Šarčević na takmičenju iz istorije vredan je svake pažnje jer sama činjenica da je nastupao na državnom takmičenju ima svoju težinu, a ako se na to veže i ostvaren rezultat, uspeh je još veći.

- Istorija mi je jedan od omiljenih predmeta, volim istoriju i ona me je uvek zanimala. Volim da učim o našim precima, o tome kako je nekada život izgledao. Najviše me zanima Drugi svetski rat jer ima dosta događaja u tih nekoliko godina koliko je rat trajao – skromno kaže Luka Šarčević.

Od drugih predmeta Luka voli i biologiju, a pored toga što ga istorija zanima, u budućnosti ipak planira da se iz hobija bavi ovom društvenom naukom.

- Mislim da će mi istorija ostati samo hobi, ali videću još, ima vremena da razmislim. Ovaj uspeh mi svakako puno znači i drago mi je što sam ga ostvario – istakao je Luka.

Do državnog takmičenja ovaj osnovac je došao kroz nekoliko etapa, najpre kroz takmičenje u školi, potom na nivou županije i na kraju je usledilo državno takmičenje. Za ova takmičenja nastavnici imaju dodatne časove na kojima i pripremaju učenike za takmičenja.

- Što se tiče istorije učenik mora da prođe prvu etapu, a to je školsko takmičenje odakle se najbolji testovi šalju u Vinkovce, u komisiju koja razmatra o tome koje će učenike pozvati. Pored Luke iz naše škole imali smo i učenika sedmog razreda Milana Dudaša koji je na nivou grada Vukovara bio jedini učenik sedmih razreda koji je učestvovao na županijskom takmičenju. Nakon županijskog takmičenja ponovo su testovi otišli na državnu komisiju u Zagreb odakle je Luka pozvan na državno takmičenje – napomenuo je Lukin mentor i nastavnik istorije u Osnovnoj školi „Nikola Andrić“ Zoran Jakšić.

Istorija 20. veka kao tema na takmičenjima

Tema na takmičenju za osme razrede bio je 20. vek, period od pre početka Prvog svetskog rata, preko perioda između dva rata, Drugi svetski rat i vreme nakon njega kao i poslednji rat u Hrvatskoj devedesetih godina koji je upravo na državnom takmičenju bio jedna od glavnih tema koju je jedan učenik koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i pismu uspešno savladao.

Mladi istoričar Luka Šarčević Zoran Jakšić

Luka i mentor Zoran Jakšić

I ranije je bilo učenika koji su bili blizu ovakvih rezultata, ali koliko je poznato, učenici osnovnih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu do sada nisu uspevali da dođu na državno takmičenje.

- Za mene je ovo veliki uspeh, ali moram da istaknem da jeste ovo uspeh i mentora, ali pre svega ovo je uspeh učenika jer mentor bez dobrog učenika ne može ništa. Puno nam zato znači i nastava na našem jeziku i pismu, a deci treba dati samopouzdanje i samouverenje, raditi s njima i onda se mogu postići i rezultati  - naglašava Jakšić.

Na državnom takmičenju koje je održano u Vinkovcima, bilo je 25 učenika iz cele Hrvatske, odnosno iz svih županija.

- Istorija je dosta zahtevan predmet gde ima puno podataka, puno godina, literature i ovim putem bih se zahvalio Biblioteci Srpskog kulturnog centra „Zaharija Orfelin“ kao i profesorki Dragani Vranješ Tropšek iz vukovarske Gimnazije koji su nam pomogli sa literaturom, kao i našoj školi. Sve to pomaže naravno ako učenik ima volju, a Luka je imao upravo to i hteo je da uči, zato je i postigao ovaj rezultat – zaključuje Jakšić.

Testovi na takmičenju koje su učenici ispunjavali bili su u pisanoj formi sa tridesetak pitanja iz već navedenih oblasti.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.