„Vrata Srema“ po četvrti put u Markušici

Kulturno-umetničko društvo „Srem“ iz Markušice održalo je 28. septembra svoj godišnji koncert, zajedno sa gostujućim društvima iz Hrvatske i Republike Srpske.

Nikola Milojević 01.10.2019.
KUD Srem iz Markušice

„Vrata Srema“ naziv je godišnjeg koncerta koji KUD „Srem“ iz Markušice održava od 2016. godine, odnosno od trenutka kada je društvo ponovo postalo aktivno nakon nekoliko godina pauze. Na bini lokalnog Doma kulture ove godine su se Markušičani predstavili sa prvim ansamblom i mlađom grupom, a nakon toga nastupili su i gosti: KUD „Živojin – Žiko Mandić“ iz Kneževih Vinograda,  KUD „Ostrovo“, KPD „Vaso Pelagić“ iz Pelagićeva, kao i SKUD „Ražljevo“ iz istoimenog mesta.

- Cilj manifestacije je da našim meštanima, a posebno mladim ljudima, ponudimo jedan događaj koji će biti nešto drugačije od uobičajenih subotnjih izlazaka. Drago mi je da je sala bila puna publike i da smo u tome uspeli. Ovo je ujedno i jedini događaj u ovom delu godine koji se odvija u našem selu, a pored toga uvek nam je drago da nastupimo pred našim meštanima i pokažemo sve ono što smo u proteklom periodu pripremali – kaže predsednik Prosvjete u Markušici i KUD-a „Srem“ Aleksandar Vukov.

Prvi ansambl premijerno je izveo Igre iz zapadne Slavonije, a KUD „Srem“ može se pohvaliti da u obe folklorne grupe ima po dvadesetak članova, uz standardne probleme osipanja članstva u jesen kada srednjoškolci odlaze na fakultete. Ipak, od ovog oktobra se zbog interesa najmlađih meštana ovde pokreće i treća grupa koju će činiti deca starosti od pet do sedam godina.

Manifestaciju „Vrata Srema“ pomogli su Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Opština Markušica, kao i Zajedničko veće opština kroz projekat „Selu u pohode“.