VSNM grada Osijeka proslavilo krsnu slavu

Osječko Veće srpske nacionalne manjine proslavilo je u nedelju 26. avgusta svoju krsnu slavu Veliku Gospojinu.

Slavko Bubalo 05.09.2018.
slava VSNM Osijek

Po tradiciji domaćini i njihovi gosti sabrali su se u osječkom pravoslavnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice na večernjem bogosluženju, a onda je u prostorijama osječke Crkvene opštine osvećen slavski kolač. Činodejstvovao je osječki paroh Aleksandar Đuranović.

- Molimo Majku Božju da bude zaštitnica i molitvenica pred prestolom Svevišnjega za sve one koji nas predstavljaju u gradu Osijeku i koji zastupaju naše interese. Istakao bih ovom prilikom dugogodišnju odličnu saradnju sa osječkim srpskim manjinskim većem, a upravo ovaj skup na ovom mestu pokazuje zajedništvo, pokazuje da težimo istim ciljevima, da smo jedno u duhu, a to je pokazao i prethodni događaj kada smo se sabrali da osvetimo Čarnojevićev krst na Suvatovu. Koristim priliku da zahvalim predsedniku Veća Miloradu Miškoviću i svim članovima srpskog manjinskog veća na njihovim naporima da ono što je nama potrebno u gradu Osijeku uz Božju pomoć i ostvare – rekao je nakon čina osvećenja paroh Đuranović.

Slavlje uz „Gospojinske karanfile“

Nakon ovih pozdravnih reči okupljenima se obratio i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Osijeka dr Milorad Mišković.

- Ovo je naša peta krsna slava. Četiri smo proslavili u našim prostorijama, a zahvaljujući našem proti danas u ovim prelepim osječkim prostorijama proslavljamo i ovu petu. U ovom prostoru su naši stari 1868. godine, pre ravno 150 godina, osnovali srpsku čitaonicu. Njeni članovi bili su ne samo osječki Srbi, već i svi drugi ljudi dobre volje i otvorenog srca koji su ovde nalazili svoj mir i utočište uz knjigu. U novembru imamo nameru da taj jubilej i obeležimo, a znamo i datum, biće to 17. novembra. To je jedna lepa godišnjica, ne samo naša nego i grada Osijeka i verujem da će to biti nešto jedinstveno, posebno i za pamćenje – istakao je Mišković koji je u svom govoru istakao neka od najznačajnijih postignuća ove manjinske institucije.

- Uspeli smo da Osijeku vratimo neke od simbola srpskog postojanja u tom gradu. Pre svega obnovili smo krst u Banovoj ulici i Čarnojevićev krst na Suvatovu. Uspeli smo da jednu osječku ulicu nazovemo po našem naučniku Milutinu Milankoviću. Pored toga obnovili smo i običaj specifičan za donjogradske Srbe iz starog Osijeka koji se zove „Gospojinski karanfili“. Običaj je nastao 1768. godine. Beli karanfili bili su posvećeni upokojenim majkama, a crveni živim. To je bio jedinstven osječki običaj da se uvek na Veliku Gospojinu nose ili beli ili crveni karanfili za reverom kao pomen i priznanje našim majkama – objasnio je poželevši svima srećnu krsnu slavu Milorad Mišković i svoje obraćanje završio stihovima pesnika Đorđa Nešića.

- Vaša je ovo zemlja, vaša voda i šuma. Nađite ovde spokoj ne poželite druma. Ovde sadite lipe i zarojte pčele. Neka odavde samo laste i rode sele.

Predsednik VSNM-a najavio povlačenje sa funkcije

U svom govoru Milorad Mišković je najavio da se povlači sa ove funkcije jer više zbog bolesti fizički nije u stanju da radi, narodski rečeno, punom parom uz nadu da njegov rad ima ko da nastavi. O njemu je biranim rečima odajući mu priznanje za njegov rad govorio književnik Đorđe Balić.

- Milorad je celog života Srbin, ali Srbin koji se ne predstavlja „velikim Srbinom“, a nerado govori i o srpskoj manjini, o sebi govori da je na službi svome narodu, u srpskoj zajednici kao „Srbin velik 176 cm“, pa sami procenite da li je mali ili veliki Srbin – rekao je Balić.

Na kraju su svim gostima podeljene tradicionalne Gospojinske razglednice koje osječki VSNM tradicionalno objavljuje na svoju krsnu slavu. Do sada ih je s ovom najnovijom s motivom Zavetnog krsta u Banovoj ulici objavljeno ukupno osam.

Goste su svojim stihovima pozdravili i pesnici Milenko Vasiljević Čiko i Mihajlo Zečević.