Zasedanje interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Beogradu

U Beogradu se od 13. do 16. juna ove godine održava zasedanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

zasedanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlјa
Foto: Fejsbuk

Ova Skupština je međuparlamentarno telo, osnovano na inicijativu grčkog parlamenta 1993. sa ciljevima: uočavanje i vrednovanje promena koje se dešavaju u Evropi, unapređenje i jačanje uloge pravoslavlja kao važnog političkog, kulturnog i duhovnog entiteta, prevladavanje ekstremnih nacionalnih i religijskih razlika, zaštita nacionalnih i verskih manjina, jačanje multilateralne saradnje na parlamentarnom nivou, saradnja i razmena iskustava među parlamentima i parlamentarcima.

Članovima ove skupštine na otvaranju sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, na kom su izlaganja imali generalni sekretar Maksimos Karakopulos i predsednik Interparlamentarne unije pravoslavlja Sergej Gavrilov obratio se i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Srbija član od osnivanja

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je upravo Narodna skupština Srbije domaćin prvog događaja nakon poboljšanje situacije izazvane pandemijom i to sastanku Međunarodnog sekretarijata, predsednika odbora i izvestilaca Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Posebna vrednost organizacije je činjenica da Interparlamentarna skupština pravoslavlja u prvi plan stavlja jedinstvo u različitosti pravoslavnih hrišćana, kao glavnog stuba na polju obrazovanja i kulture, zaobilazeći predrasude povezane sa nacionalnim identitetom, kao i isticanje principa i vrednosti hrišćanstva i demokratije – istakao je Dačić.

zasedanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlјa dragana jeckov
Dragana Jeckov

Takođe, Dačić je naglasio da je Srbija član ove organizacije gotovo od njenog osnivanja te da ceni aktivnosti Interparlamentarne unije pravoslavlja posebno kroz promociju plemenitih vrednosti.

Imamo mnogo bitnih tema pred nama, i važno je da i ovom prilikom ponudimo ideje i odgovore na neke od njih, jer sam uveren da imamo šta da kažemo i da možemo da doprinesemo boljoj klimi u političkim i kulturnim odnosima u regionima iz kojih dolazimo – napomenuo je predsednik Skupštine Srbije.

Na skupštini i Dragana Jeckov

Srbe iz Hrvatske na ovoj Skupštini predstavlja saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je imala priliku da se obrati prisutnima osvrnuvši se na posledice potresa na Baniji koji je osim materijalne štete naneo i duhovnu jer su mnoge srpske svetinje na Baniji oštećene ili porušene.

Generalna skupština ove organizacije zaseda jednom godišnje, u junu mesecu, a Republika Srbija je njen punopravni član od 1995. godine. Srbija je bila domaćin ove organizacije i 2009. Godine kada je usvojena rezolucija pod nazivom „Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji“.