Završeni Dani kulture Srba

Kolažnim programom u sali Hrvatskog doma u Vukovaru zatvoreni su 24. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Dani kulture Srba

Manifestacija je otvorena 3. septembra u Belom Manastiru da bi se nakon toga redali programi po drugim mestima. Tako je pesničko veče održano u Osijeku, dramsko veče u Ostrovu, likovna kolonija u Vukovaru, a smotra folklora u Bijelom Brdu.

– Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija koja se održava pod okriljem Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, a ujedno najveća i najznačajnija na istoku Republike Hrvatske iz prostog razloga zato što je osmišljena i koncipirana kao takva da se pred kraj godine prikaže sve ono što je rađeno i stvarano unutar naših pododbora – istakao je generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković.

Manifestacija je jedinstvena i po tome što sličnih nema u ostalim delovima Hrvatske u kojima su aktivni pododbori Prosvjete mada postoje naznake da se ovakvi programi realizuju i u drugim sredinama.

– Nadam se da ćemo u kratkom periodu sa aktiviranjem i oživljavanjem rada u okviru pododbora koji su osnovani u drugim delovima Hrvatske podstaknuti ih da se ovakvi i slični programi organizuju i u njihovim sredinama – kaže Živković i napominje da je ova godina bila izuzetno nepovoljna za rad u kulturi zbog već poznate situacije izazvane koronavirusom.

– Mi u Prosvjeti završavamo aktivnosti u ovoj godini koja nije bila ni malo laka što se tiče organizacije programa. Programi koji su odgođeni početkom godine realizuju se u ovim mesecima dok smo neke programe planirane za kraj godine pomerili upravo za ovaj period kako bismo ih uspeli realizovati do kraja. Ovo je bila jedno izuzetno teška godina kada je i kultura u pitanju jer ne samo da nismo mogli imati programe, bili smo sprečeni da radimo i probe kao i svaki vid okupljanja. Bez obzira na sve možemo reći da smo zadovoljni kvalitetom programa i aktivnosti naših pododbora i nadam se da će sa smirivanjem situacije društvo ponovo biti na onom nivou na kojem je i bilo.

Dodeljena nagrada „Branimir Kurucić“

Završni program ove manifestacije bio je i prilika da se dodeli nagrada koja je ponela ime po Branimiru Kuruciću, istaknutom radniku u kulturi koji je iza sebe ostavio dubok trag. Nagrada se dodeljuje pojedincu koji je u današnje vreme aktivan na polju kulture i koji ima duži niz godina provedenih u ovoj oblasti društvenog života. Na predlog borovskog pododbora nagradu za ovu godinu dobio je Slavoljub Lazić.

– Nagrada mi znači mnogo jer je ipak neko prepoznao sav moj trud i rad na polju kulture. U kulturi sam od 1979. godine kada sam se uključio u Kulturno-umetničko društvo „Maksim Gorki“. Tamo sam bio aktivan sve do rata, a potom sam bio jedan od inicijatora i pokretača KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova 1996. godine. U ovom društvu bio sam najpre član folklorne sekcije, kasnije sam se uključio i u dramsku, a pre nekoliko godina osnovali smo i mušku pevačku grupu. Aktivan sam do današnjeg dana, a ako me posluži zdravlje ostaću aktivan i ubuduće – naglasio je Lazić.

Završni program bio je prilika i da se organizatori zahvale svim učesnicima manifestacije koji su na različitim mestima prezentovali kulturu Srba na ovom prostoru.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.