ZVO osigurao sredstva za opremanje vrtića na srpskom jeziku

Zajedničko veće opština i vrtići na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu potpisali ugovore za dodelu sredstava za opremanje ovih ustanova.

Nikola Milojević 10.05.2022.
Ugovori sa vrtićima ZVO

Vrtići sa područja Vukovarsko-sremske županije u kojima se vaspitno-obrazovni program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu potpisali su danas sa Zajedničkim većem opština ugovore o dodeli finansijskih sredstava. ZVO je kroz program finansiranja iz sredstava Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za ovu godinu obezbedio sredstva u iznosu od ukupno 240 hiljada kuna. Vrtić Vukovar 2 iz Vukovara, Zlatokosa iz Borova, Dečiji vrtić Liliput iz opštine Trpinja kao i Dečiji vrtić Markušica rasporedili su ova sredstva srazmerno broju dece koja pohađaju ove ustanove, a sredstva će biti utrošena na opremanje vrtića te ugodniji i kvalitetniji boravak dece u njima.

- Postoji još vrtića u kojima se program odvija na srpskom jeziku, ali nažalost reč je o privatnim objektima, a mi prema pravilnicima troškova nismo mogli da ulažemo u privatne vrtiće. Nadam se da ćemo u budućem periodu imati sličnih aktivnosti i mogućnosti da još više pomognemo vrtićima, ne samo u finansijskom, nego i u organizacionom smislu. Imali smo i ranije zajedničkih projekata sa našim vrtićima i ta saradnja će u budućnosti biti još bolja i plodonosnija – kaže predsednik ZVO-a Dejan Drakulić koji je u ime ove institucije potpisao ugovore se direktorkama vrtića.

U ime vrtića Zlatokosa iz Borova ugovor je potpisala direktorka Radmila Latas. Ovu ustanovu pohađa nešto manje od stotinu dece, a od ZVO-a su sada dobili pedesetak hiljada kuna.

- Iskreno se zahvaljujem na ovoj inicijativi. Ovo je značajan iznos za nas i za bilo kakvu vrstu ulaganja. Odlučili smo se da u našem vrtiću napravimo garderobu za dečicu pa će svako dete imati ormarić za odeću.  To nam je nedostajalo i nešto što smo do sada improvizovali. Sada će to biti i vizuelno i praktično puno lepše i bolje – istakla je Radmila Latas.

Opština Trpinja vrtić u Trpinji

Vrtić u Trpinji

Dečiji vrtić Liliput Trpinja radi u tri objekta u isto toliko mesta, a  za dobijena sredstva u iznosu od takođe pedesetak hiljada kuna kupiće igračke za igrališta u Boboti, Trpinji i Bršadinu.

- Imamo dva nova objekta i dva krasna igrališta i sada ćemo ih upotpuniti sa novim igračkama. Jedan manji deo sredstava ćemo iskoristiti za kupovinu dva nova kompjutera. Ova sredstva će nam svakako dobro doći. Trenutno ukupno u tri objekta imamo oko stotinu dece. Po dve grupe imamo u Boboti i Trpinji i jednu u Bršadinu – kaže direktorka vrtića Liliput Trpinja Vesna Pavić.

Najveći broj vrtićke dece na srpskom jeziku i pismu pohađa Dečiji vrtić Vukovar 2 u samom gradu Vukovaru, njih oko dve stotine u objektima Vukovar i Borovo naselje. Kroz dodelu sredstava ZVO-a ova vaspitno-obrazovna ustanova dobila je 105 hiljada kuna, a ugovor je potpisala direktorka Marina Latinović.

- Ovaj novac, koji je veoma značajan za naš vrtić, utrošićemo na nabavu opreme za dvorište centralnog objekta u Vukovaru. Kroz jedan drugi projekat smo već obnovili dvorište u Borovu naselju. Sada ćemo nabaviti dve multifunkcionalne sprave, jednu za mlađu decu, a drugu za decu starijeg uzrasta. Pored toga nabavićemo i ljuljaške, klackalice te jedan peščanik. Zahvaljujem se Zajedničkom veću opština što nam pomaže i prati naše potrebe. Mislim da svi zajedno treba da ulažemo u budućnost, a vidljivo je da kroz protekle četiri godine beležimo porast dece pa smo otvorili i tri nove grupe. Upravo danas nam kreće upis za novu pedagošku godinu i ovim putem pozivam sve roditelje zainteresovane za upis da nam se jave – rekla je direktorka vrtića Vukovar 2.