ZVO proslavio 24. godišnjicu postojanja i rada

Zajedničko veće opština, institucija Srba u Hrvatskoj nastala nakon rata devedesetih, proslavila je 21. juna svoj dan. Svečana akademija održana je u zgradi novoobnovljenog Srpskog doma u Vukovaru.

Dan zvo-a naslovna

Svečanoj akademiji upriličenoj povodom proslave 24. godišnjice osnivanja Zajedničkog veća opština prisustvovali su mnogi gosti iz političkog života Hrvatske i susedne Republike Srbije. U podužem ekspozeu, nakon intoniranja hrvatske i srpske himne, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić prisutne je upoznao sa postignućima ZVO-a u protekloj godini kao i sa problemima sa kojima se ova institucija i narod koji predstavlja suočava u borbi za prava Srba na istoku Hrvatske.

– Republika Hrvatska ima relativno dobro napisane zakone, ali je glavni problem njihovo neprovođenje u praksi i to je nešto što se hitno mora promeniti. U poslednjih nekoliko godina jača govor mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine od strane, ne ni tako marginalnih, ekstremno desnih grupacija koji potpiruju međunacionalne sukobe, šire strah i stvaraju nespokoj kod pripadnika srpske zajednice. Te grupacije za sve probleme sa kojima se Hrvatska suočava okrivljuju Srbe kojih danas u Hrvatskoj ima tek nešto više od četiri i po posto i koji nisu i ne mogu biti pretnja nikome – naglasio je Jeremić.

Predsednik ZVO-a pohvalio je saradnju sa hrvatskom vladom koja redovno izdvaja sredstva za rad institucije kao i sve veću pomoć kojaposlednjih nekoliko godina stiže iz susedne Srbije.

Skupu se obratio i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević koji se u svom govoru osvrnuo na proces Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske kao jedne od najuspešnijih mirovnih misija Ujedinjenih nacija.

– Temelj celog tog procesa bio je Erdutski sporazum i danas, proces Mirne reintegracije i Erdutski sporazum predstavljaju trajnu obavezu. To znači jačanje i očuvanje Zajedničkog veća opština, to znači punu primenu međunarodnih konvencija koje je Hrvatska ratifikovala, poput okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina. To znači punu primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i svih drugih domaćih zakona koji zapravo znači primenu jedne od temeljnih ustavnih vrednosti a to je nacionalna ravnopravnost. Hrvatska treba biti uzor u poštovanju ljudskih i manjinskih prava jer borba za ta prava je borba za bolju Hrvatsku – zaključio je Milošević koji je rad vladajuće koalicije u kojoj participira i stranka, čiji je i on član,ocenio dobrim i konstruktivnim jer ih povezuje zajedničko nastojanje da svim građanima u Hrvatskoj bude dobro.

Novi Vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić zaželeo je Zajedničkom veću opština uspeh u daljem radu naglasivši da će u svom radu nastojati da na ovom prostoru svi žive bolje i da se više ne govori o suživotu nego o životu na ovom prostoru.

– Mogu vam reći da ću raditi na zajedništvu i na ispunjenju svih prava koja pripadaju Srbima i svim drugim manjinama na ovom prostoru – rekao je Dekanić.

Skupu se potom obratili i direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri, predsednik Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine Duško Ćutilo kao i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Milimir Vujadinović.

Gosti iz Srbije istakli su dobru saradnju pokrajinskih i republičkih institucija i Zajedničkog veća opština i obećali dalju pomoć matične države srpskom narodu u Hrvatskoj.

Oficijelni deo proslave svojim govorom zaključio je saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac koji se između ostalog osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva.

– Potrudićemo se da on bude afirmativan i za Hrvatsku i za Srbe u Hrvatskoj. Da niko taj popis ne oseti kao razlog za strahove kada bude upitan za svoju nacionalnu pripadnost. Činićemo sve što možemo da se ljudi osećaju slobodno. Želimo da nakon ovog popisa ne bude negativnih kampanja kao nakon prošlog, nego samo pozitivne. To ćemo učiniti i sa ZVO-om, i sa SNV-om, a isto tako i sa vlastima u Zagrebu i županiji Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj.

Dodeljena priznanja ZVO-a za 2020. i 2021. godinu

Na svečanosti su uručena i priznanja, povelje i plakete, Zajedničkog veća opština za 2020. i 2021. godinu. Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Vukovara, koje je prošle godine obeležilo stotu godišnjicu, dobitnik je Plakete Zajedničkog većaopština za 2020. godinu, dok je Povelja posthumno dodeljena dugogodišnjem načelniku Opštine Šodolovci Milu Zlokapi.

Ovogodišnji dobitnici Plakete Zajedničkog veća opština su slikar i etnograf Milan Dvornić iz Belog Manastira i košarkaški trener Milorad Manojlović iz Vukovara.

Povelje Zajedničkog veća opština za 2021. godinu uručene su predstavnicima tri radio stanice sa istoka Hrvatske, Radiju Borovo, Radiju Dunav iz Vukovar i Radiju Banska Kosa iz Belog Manastira, koje ove godine obeležavaju tri decenije postojanja i rada. Skupu se u ime nagrađenih obratio i na nagradama zahvalio direktor Radija Dunav Branislav Bijelić.

Skup je završen svečanim programom koji je pripremila Aleksandra Krtinić. Nastupili su Pevačka grupa, solista, recitatori i orkestar Ansambla narodnih igara SKD Prosvjete iz Vukovara izvođenjem tradicionalne muzike iz raznih krajeva u kojima žive Srbi.