Aktivna godina za borovske vatrogasce

U godini u kojoj su proslavili 90. godišnjicu svoga postojanja, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo proveli su projekat „Vatru gasi, brata spasi”.

Dušan Velimirović 05.01.2023.
„Vatru gasi, brata spasi” DVD Borovo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo i Opština Borovo 2022. godinu pamtiće po uspesima koje su ostvarili kako bi ojačali svoju lokalnu zajednicu. U sklopu projekta „Vatru gasi, brata spasi” koji јe provođen kroz celu ovu godinu aktivno se radilo na podizanju kvaliteta života mladih i atraktivnosti ruralnog kraja. Cilj je bio zadržati mlade u lokalnoj sredini i podstaknuti ih da preuzmu uloge aktivnih učesnika u području prevencije i zaštite.

U projekat su, između ostalih, bili uključeni mladi između 15 i 30 godina, te je posebna pažnja usmerena na mlade koji su učestvujući u društvenim događanjima u sklopu projekta osnaživali zajednicu. Kroz projekat se aktivno radilo na podizanju atraktivnosti života u ruralnim sredinama za mlade osobe organizovanjem aktivnosti usmerenih na mlade i mogućnosti njihovog. Projektom su, takođe, uključeni i roditelji mladih osoba s obzirom da su i sami bili deo društvenih aktivnosti te su zajedno s mladima doprineli osvešćivanju potrebe za povećanjem društvenih aktivnosti organizacija civilnog društva, posebno DVD-a i izgradnje odgovornog društva koje reaguje u hitnim slučajevima.

- Mnogo smo zadovoljni ovim projektom. Uz pomoć njega smo dobili finansijska sredstva pomoću kojih je jedna mlada osoba zaposlena na godinu dana, odnosno na šest meseci puno radno vreme za upravljanje i provođenje projekta. Dobili smo poligon za mlade što znači da možemo nastaviti sa vežbanjem. Privukli smo roditelje i decu pa možemo da se pohvalimo kako imamo 60 dece koja su učestvovala u projektu i koja će ostati naši članovi – ističe potpredsednik borovskog DVD-a Aleksandar Mladenović.

Zahtevne aktivnosti za mlade polaznike

U sklopu projekta organizovano je takmičenje mladih vatrogasaca i vatrogasni kviz, edukativne radionice i stručne obuke za mlade, a u javnosti je, 20. avgusta ove godine, u sklopu proslave 90 godina postojanja i rada ovog društva, predstavljen rad DVD-a Borovo na javnom događaju koji je okupio mnogobrojne goste.

- Kviz je bio zamišljen na način da proverimo nivo znanja koji smo preneli na našu decu. Bilo je prilagođeno njihovom uzrastu, za podmladak od šest do 12 godina. Učestvovala su deca iz Vukovarsko-sremske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Deca su pokazala jako visok nivo znanja, iznenadili smo se da su znali odgovore na skoro svih 30 pitanja. Nakon toga bilo je takmičenje u rušenju meta, a to je rad na brentačama. Jedna ekipa se sastojala od tih odeljenja koja su morala da ispunjavaju komande, a cilj je bio da što pre donesu vodu i sruše mete – pojašnjava naš sagovornik.

„Vatru gasi, brata spasi” DVD Borovo

Za nešto stariju decu organizovan je pravi, veoma zahtevan vatrogasni poligon.

- Poligon ima prepreke, mete koje se gađaju vodom do određenog nivoa i kada zapišti sirena, učesnici idu dalje, vežu čvorove, prema uputstvima sa slika stavljaju materijale na svoje mesto i na kraju staju u vrstu. Dugačak je 75 metara. Učestvovale su ekipe domaćina i DVD Nuštar -  objasnio je predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo Miroljub Mladenović kako funkcioniše vatrogasni poligon.

Aktivnosti usmerene na obuku i edukaciju pomogle su mladima da steknu nova prijateljstva, da nauče na koji način mogu da rade timski te steknu samopouzdanje da budu voditelji grupa koje obavljaju važnu delatnost u zajednici. S obzirom na to da edukacija i obuka kreću od mladih, na taj način ih se osvestilo o dugoročnoj važnosti pozitivnog rada za zajednicu te ih se usmerilo ka pomaganju ugroženim i marginalizovanim grupama. Kroz društvene aktivnosti koje su naglasak stavile na kulturnu, humanitarnu i društvenu važnost vatrogasnog društva projekat je povezao stanovnike opštine.  Njegova ukupna vrednost iznosi 97.252 kuna, a finansiraju ga Glavni državni ured za demografiju i mlade iznosom od 75.000 kuna i Opština Borovo iznosom od 22.252 kune.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.