Anja Šimpraga nova potpredsednica Vlade Republike Hrvatske

Dosadašnja saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Anja Šimpraga izabrana je za novu potpredsednicu Vlade Republike Hrvatske.

Srbi Hr 29.04.2022.
Anja Šimpraga potpredsednica vlade republike hrvatske

U saboru Republike Hrvatske danas se glasalo o novim članovima Vlade. Poverenje zastupnika dobili su novi ministar privrede Davor Filipović, penzionog sistema i rada Marin Piletić kao i potpredsednica Vlade Anja Šimpraga.

Za Šimpragino imenovanje glasalo je 77 od ukupno 128 prisutnih zastupnika. Pre samog glasanja nekoliko zastupnika iz desno orijentisanih stranaka pozivalo se da se ne glasa za nju.

Anja Šimpraga je ovim putem postala i najmlađa članica kabineta premijera Andreja Plenkovića. Rođena je 23.07.1987. godine u Kninu, a na Agronomskom fakultetu u Zagrebu stekla je zvanje magistra agronomije. Pre saborskog mandata, u kojem je zamenila dosadašnjeg potpredsednika Vlade Borisa Miloševića, bila je zamenica šibensko-kninskog župana. U Saboru će se pamtiti njen govor kada je podsetila na ratne strahote koje je doživela kao dete prilikom begstva iz Knina za vreme „Oluje“.

Na mestu potpredsednika Vlade Republike Hrvatske, Anja Šimpraga je zamenila Borisa Miloševića, Davor Filipović je zamenio dosadašnjeg ministra privrede Tomislava Ćorića, dok je Marin Piletić zamenio Josipa Aladrovića na mestu ministra rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike.