Arhiv Vojvodine predstavljen Zagrepčanima i Riječanima

U prostorijama Prosvjete u Zagrebu, kao i u Vili Ružić u Rijeci 2. i 3. decembra predstavljeni su Rad i izdavaštvo Arhiva Vojvodine iz Novog Sada.

Nebojša Kuzmanović Arhiv Vojvodine skd prosvjeta zagreb
Foto: Fejsbuk

Gosti iz Novog Sada prvo su se u četvrtak 2. decembra predstavili Zagrepčanima, a ovom prilikom  poklonili su domaćinima veliki broj knjiga. Nakon uvodnog pozdrava predsednika Prosvjete Mila Radovića, prisutnima se obratio direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović koji je govorio o istorijatu ove institucije.

– Želim da se najiskrenije zahvalim SKD„Prosvjeta“ i njenom rukovodstvu, predsedniku i sekretaru, na pozivu da predstavimo rad naše ustanove Arhiva Vojvodine našim sunarodnicima u Zagrebu i u Rijeci. Kao što sam rekao na predstavljanju u Zagrebu – Ova poseta nije samo stručno i poslovno putovanje. Dolazimo kao prijatelji, sa željom da prikažemo rad važne srpske ustanove u oblasti arhivistike i zaštite arhivske građe sa idejom da svoja znanja i iskustva, pa i kadrove ponudimo pre svega Arhivu Srba u Hrvatskoj na ispomoć, ali naravno i drugim srpskim ustanovama u Hrvatskoj. Ovih dana smo predali konzerviranu knjigu, zapisnik iz 18.veka Srpskom domu odnosno crkvi Svetog Nikolaja u Vukovaru, a sređujemo i knjigu atlas iz 1804. godine koju je objavio srpski geograf, pesnik, prevodilac i filozof Pavle Solarić. Ova knjiga je vlasništvo Arhiva Srba u Hrvatskoj – istakao je Kuzmanović.

Predsednik arhiva Vojvodine ističe i da pored konkretnih aktivnosti stoje na raspolaganju i u obukama kolega i prijatelja iz Hrvatske, pre svega u arhivistici, konzerviranju građe, digitalizaciji, a gde god idu, nose po stotinu knjiga koje poklanjaju domaćinima. 

nebojša kuzmanović SKD Prosvjeta Rijeka Arhiv Vojvodine
Foto: Fejsbuk

Nakon Zagreba, Arhiv Vojvodine predstavljen je i u Rijeci u okviru Dana srpske kulture, a osim Rijeke posetili su i Kastav.

– Želim da se zahvalim Zoranu Stankoviću iz Rijeke na prelepom dočeku. U gradu Kastvu nas je dočekao gradonačelnik Mostarac sa saradnicima. Pored togao bavili smo prijatne razgovore u našem konzulatu u Rijeci, ali i bili na prijemu u ambasadi Srbije u Zagrebu gde nas je primio i ugostio otpravnik poslova Davor Trkulјa – priča Nebojša Kuzmanović.

Osim posete Zagrebu i Rijeci, delegacija Arhiva Vojvodine posetila je i manastir Jasenovac – na poziv episkopa Jovana, koji im je pokazao šta se sve radi i šta se planira u gradnji manastira i stvaranju memorijala srpskim jasenovačkim novomučenicima.

– Posetu smo završili u Vukovaru u Srpskom domu. Bilo nam je zadovoljstvo da provedemo vreme u razgledanju doma i biblioteke. Domaćinima smo uručili restaurirane zapisnike. Sve usvemu –  najbolju poruku vezanu za ove naše aktivnosti nam je dao vladika pakračko-slavonski Jovan. Na moju zahvalnost i pitanje da li nešto treba on je rekao: „Samo nam dolazite“ – zaključuje Kuzmanović.

Osim Kuzmanovića, delegaciju Arhiva Vojvodine predstavljali su i arhivska savetnica Ljiljana Dožić kao i arhivisti Miroslav Jaćimović i Ivana Gojković.