Besplatne torbe za lakši početak školske godine

Zajedničko veće opština i ove školske godine obezbedilo besplatne torbe i školski pribor za đake prvake i radne sveske za sve osnovnoškolce koji se obrazuju po modelu „A“ u školama na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Početak školske godine OŠ Markušica

Nova školska 2021/22. godina počela je u Hrvatskoj 6. septembra. U školske klupe, uz blaže epidemiološke mere u odnosu na prethodnu godinu, selo je oko 313 hiljada učenika osnovnih škola i 143 hiljada srednjoškolaca. Nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije pohađa više od 2000 učenika od koji je 1467 u osnovnim školama. Zajedničko veće opština i ovu školsku godinu obezbedilo je sredstva za podršku onih koji se obrazuju na maternjem jeziku. U 16 osnovnih škola na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u prvi razred po modelu „A“ upisano je 180 đaka, a svi oni dobili su školske torbe i pribor zahvaljujući saradnji ZVO-a i Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu.

Predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić i direktor Fonda Duško Ćutilo obišli su prvi školski dan nekoliko obrazovno-vaspitnih ustanova i uručili školske torbe đacima prvacima koji su svoje školovanje započeli na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Za nas je važna podrška Republike Srbije i pokrajinske Vlade kada je u pitanju obrazovanje po modelu „A“ odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.  Želimo da pomognemo roditeljima, olakšamo polazak đaka u školu i da im na taj način pružimo podršku i pokažemo znak pažnje te ohrabrimo u ostvarivanju svojih prava. Za nas je obrazovanje po modelu „A“ izuzetno važno, to je školovanje koje našoj deci može da obezbedi kvalitetna znanja. Dokaz tome su prva i druga mesta koja naši učenici osvajaju na županijskim i međužupanijskim takmičenjima. Uvek ćemo poticati kvalitet i trudićemo se da deci obezbedimo što bolje školovanje kako bi sutra poput naših velikana Milutina Milankovića, Nikole Tesle i drugih dali svoj doprinos razvoju društva – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Početak školske godine OŠ Jagodnjak Dejan Drakulić Duško Ćutilo
Poseta Osnovnoj školi Jagodnjak

Dodela besplatnih školskih torbi za prvačiće i radne sveske za sve učenike koji se školuju po modelu A inicijativa je koju je Zajedničko veće opština pokrenulo pre nekoliko godina, a realizuje se zahvaljujući saradnji sa pokrajinskom vladom.

– Pokrajinska vlada je preko Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu obezbedila sredstva za nabavku 180 školskih torbi i zaista mi je drago da smo ovde i da imamo priliku da im đacima poželimo puno uspeha u školovanju. Želimo da im na ovaj način i ovim poklonima pokažemo da smo kao institucije tu da ih podržimo i u narednom periodu. Pokrajinska vlada je preko Fonda u prethodnim godinama izdvajala značajna sredstva kako bi se kupile i radne sveske za učenike koji pohađaju  nastavu na srpskom jeziku na prostoru ove dve županije. Konkretno od 2017.godine zaključno sa ovom godinom samo za ove namene izdvojili smo gotovo 12 miliona dinara, a za ovu godinu za nabavku radnih sveski i školskih torbi izdvojili smo 5 miliona dinara. Inicijativa je pokrenuta od strane Zajedničkog veća opština sa kojim već godinama imamo izuzetnu saradnju. ZVO je veoma značajna spona između ljudi koji žive ovde i institucija u Srbiji. Pored ovoga realizovali smo zajedničke projekte i programe i u drugim oblastima od finansiranja programa javnog informisanja preko projekata koji se odnose na finansiranje udruženje i ovih koji se odnose na obrazovanje – rekao je direktor Fonda Duško Ćutilo.

Delegacija ZOV-a posetila škole u Vukovaru, Markušici, Bijelom Brdu i Jagodnjaku

Prvi dan škole delegacija Zajedničkog veća opština posetila je osnovne škole u Vukovaru, Markušici, Bijelom Brdu i Jagodnjaku. Tom prilikom uručene su školske torbe i pribor za devojčice i dečake koji su prvi put seli u školske klupe. U Osnovnoj školi Markušica 16 je đaka prvaka.

– U ovoj godini upisali smo 122 učenika od kojih je 113 učenika u matičnoj školi, a ostali u područnim školama Ostrovo i Gaboš. Mi smo škola koja nastavu provodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i u ovoj školskoj godini upisno je 16 učenika. U odnosu na godine unazad broj učenika se smanjuje što je nažalost slučaj i u ostalim mestima širom Hrvatske. Kada pogledamo desetak godina unazad ova škola ima oko 50 učenika manje. Zahvalni smo Zajedničkom veću opština jer ovo je velika i lepa podrška učenicima i roditeljima i oni su iskreno obradovani dobijenim torbama i školskim priborom – izjavila je direktorka OŠ Markušica Ljiljana Sladić.

Školske torbe obradovale su i učenike u Jagodnjaku gde je u školu u nastavi po modelu A krenulo 15 prvaka.

– Ove školske godine imamo 158 učenika, a u prvi razred upisali smo 21 učenika od toga po modelu A upisano je 15 dece. Kod nas više dece pohađa nastavu po modelu „A“ odnosno 98 učenika. Saradnja škole sa opštinom je jako dobra, lokalna samouprava prepoznaje potrebe obrazovanja i smatra jedino ulaganjem u obrazovanje može omogućiti da nam decu ovde ostanu i da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi. Naravno da nam današnji pokloni znače puno, svako dete voli da dobije poklon pogotovo kada kreće u prvi razred i to je velika finansijska olakšica za roditelje. Svi znamo koliko anatomske torbe za prvačiće koštaju, a tu je još i školski pribor – izjavila je direktorka Osnovne škole Jagodnjak Antonija Mioč.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.