Bogato kulturno leto u Puli

Srpski kulturni centar u Istri održao je proteklog leta niz dešavanja, a Pula je bila domaćin raznovrsnim programima.

Fabrika fotografa SKC u Istri Pula
Izložba Fabrike fotografa

Za razliku od mnogih gradova širom Hrvatske, letnja sezona, nije umanjila kulturnu ponudu u Puli, štaviše, stanovnici ovog istarskog grada, ali i turisti imali su priliku da uživaju u nekoliko programskih aktivnosti. Srpski kulturni centar u Istri svojom ponudom penje se na vrh lestvice institucija iz oblasti kulture. Najviše se bave ponudom visoke kulture, pa su tako posetioci ovog leta uživali u različitim izložbama, filmskim susretima i književnim večerima.

U sklopu 70. Pulskog filmskog festivala 14. jula otvorena je izložba fotografija „Sećanje na Enu” fotografa Slobodana Ivetića, a činile su je crno-bele fotografije pokojne glumice Ene Begović nastale tokom snimanja filma „Pad Italije” Lordana Zafranovića.

– Ena Begović je poznata hrvatska glumica, međutim na setu snimanja filma „Pad Italije” fotograf Slobodan Ivetić je snimao kompletan proces stvaranja filma i to su faktički fotografije Ene Begović koje imaju naziv radne fotografije. To nije bilo poziranje i nameštanje, nego fotografije sa filmske scene. Izložba je medijski prošla zaista sjajno, a bila je i velika posećenost. Interesantno je da smo povezali hrvatsku glumicu i srpskog fotografa koji je završio fotografiju i režiju u Parizu i koji je bio prisutan u filmskoj industriji. Ova izložba je doprinos Srpskog kulturnog centra obeležavanju 70. godišnjice Filmskog festivala u Puli. Pošto smo dobili autorska prava na fotografije, izradili i opremili izložbu, ideja je da prođe i ostale krajeve Hrvatske jer nas je pozvalo dosta galerija i ljudi – priča direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula.

Doprinos Pulskom filmskom festivalu

Prilikom trajanja filmskog festivala, u prostorijama istarskog SKC-a organizovan je i susret filmskih radnika.

– Bili su na druženju u SKC-u i već je dogovoreno da ova izložba bude postavljena iduće godine na filmskom festivalu. Među organizatorima ovog susreta bio je Filmski centar Srbije pa su prisustvovali umetnički direktor niškog filmskog festivala Dejan Dabić, dugogodišnji profesor na dramskom fakultetu u Beogradu Nikola Lorencin i mnogi drugi – navodi Rašula.

druženje filmaša i sećanje na enu Milan Rašula SKC u Istri Pula
Milan Rašula (prvi s leva) na druženju filmaša i izložbi Sećanje na Enu

Nakon toga organizovana je izložba „Priče iz brodskog dnevnika” Ljiljane Kalem iz Novog Sada.

– To je izložba od naplavina koje je izbacilo more. Autorka je to sakupljala na letovanjima i od toga napravila sjajna umetnička dela koja mogu da budu i dekoracija za enterijere, ali isto tako pokloni i suveniri. Bilo je dosta atraktivno i lepo prihvaćeno – kaže Rašula.

Septembar je započeo otvaranjem izložbe slika „5filUM” Nebojše Savovića Nesa, Vidana Papića, Milice Antonijević, Vladimira Rankovića i Bojana Otaševića.

– Autori su profesori sa umetničkog i filološkog fakulteta u Kragujevcu. Izložba je bila postavljena tri nedelje, a autore je primio gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Razmenili su mišljenja u povezivanju Pule i Kragujevca, jer u Puli postoji Srednja škola primenjenih umetnosti, a u Kragujevcu filološki i umetnički fakultet. Bilo je dosta efektno, ne samo izložba, nego njihov kompletan boravak u Puli i Istri jer smo ih kasnije, kao domaćini, sproveli po Istri, obišli su i druge gradove gde postoji srpska zajednica – pojašnjava Milan Rašula.

priče iz brodskog dnevnika Ljiljana Kalem SKC u Istri Pula
Priče iz brodskog dnevnika – Ljiljana Kalem

Pula je bila jedna od stanica književne večeri „Poetik karavan” poetske družine Miodraga Jakšića i Dmitrija Buraga. Takođe, ugostili su Puležani školu fotografije Fabrika fotografa i izložbu „Mejd in Fabrika fotografa”.

– Kustoskinja je Aleksandra Popović Petković koja je inače akademski fotograf, živi i radi u Beogradu, a napravila je Fabriku fotografa kao svojevrsno udruženje koje školuje fotografe, odnosno zaljubljenike u fotografiju. Napravila je priču koju je posvetila ženama jer je septembar mesec borbe protiv nasilja nad ženama – zaključuje direktor SKC-a u Istri Milan Rašula.

Bogat program i u oktobru

Zanimljivo da je jedan od prisutnih na izložbi „Mejd in Fabrika fotografa” bio i maratonac Saša Petrović iz Paraćina koji je idućeg dana istrčao polumaraton u Puli. Domaćini iz SKC-a su ga predstavili publici, a razmenili su i poklone.

Za kraj meseca, 29. septembra je otvorena izložba „Kabinet umetnosti” galerije ’73 iz Beograda, javne ustanove u kulturi gradske opštine Čukarica. Prve nedelje u oktobru, 15. festival Srpske kulture u Istri biće posvećen Milunki Savić jer se ove godine obeležava 50 godina od njene smrti. Istarski SKC će zajedno sa Centrom za kulturu i medije „Gradac” iz Raške tom prilikom organizovati interaktivnu izložbu posvećenu srpskoj heroini. Osim toga, glumica JDP-a Vesna Stanković izvešće, na sam dan Milunkine smrti 5. oktobra, svoju monodramu „Milunka”, a sledećeg dana će biti prikazan dokumentarno igrani film RTS-a „Ono malo časti” Filipa Čolovića.